- Poruka
- 7.093
Ima jedan narod o kome malo znam, a voleo bih više. Molim forumaše da me upute u istoriju, poreklo, geografsku rasprostranjenost i kulturu Cincara.
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zar ih nema i dalje, a mislim da su iz nekog mesta u makedoniji, da li kruševo... npr i toše proeski je rođen u kruševu, ne znam da li je zvanično cincar
a vlasi nisu cincari??
dosta poznatih je, mislim da i znam žive, prezivaju se na -ić
Kad je korisnik uvodničar toliko zainteresovan za Cincare, možda ne bi bilo loše da se tema spoji sa legendarnom temom "Ima li Cincara na internetu?" kako bi korisnik dobio priliku da pročita sve postove na njoj.
https://forum.krstarica.com/showthread.php/254-Ima-li-Cincara-na-Internetu
Ima jedan narod o kome malo znam, a voleo bih više. Molim forumaše da me upute u istoriju, poreklo, geografsku rasprostranjenost i kulturu Cincara.
Ducic, Mirko Kosic, Dusan J. Popovic i drugi su pisali o ulozi Cincara u srpskom drustvu, i mnoge stvari tu nijesu ni najmanje pohvalne. Da li je to istorija ili "teorije zavere"?
Цинцари је српски назив за једну групу романског становништва Балкана који данас претежно живе у Грчкој, Албанији, Македонији и Бугарској. У тим земаљама их називају Власима. Цинцари на цинцарском себе називају Armânjima или Rămănjima. Цинцари су одиграли важну улогу у историји Балканских земаља, укључујући Румунију. Цинцари су вековима били двојезични: у дому су гајили сопствену културу и језик а у већем друштву гајили су језик те државе. У средњем веку су имали сопствену државу (Μεγάλη Βλαχία - Велика Влашка) на теригорији данашње Грчке и Албаније. Сродни су данашњим Румунима. Непознато је у коликој мери су Власи који су ставили темељ Влашкобугарског Царства у дванаестом веку били блискији данашњим Цинцарима или данашњим Румунима.
Па зар нису сви не-Срби били штетни за Србе?
Цинцари су вам створили државу нацију, исто као што су створили албанску нацију државу.
Цинцари су вам створили државу нацију, исто као што су створили албанску нацију државу.
Румуни слабо разумеју цинцарски дијалект на којем су ове песме.
Baron Georg Sina(1783 - 1856),
Cincarin rođen u Nišu, Srbija. Emigrirao u Austrjiu gde je čak 25 godina bio direktor Nacionalne banke . Finansirao izgradnju Nacionalne oopservatorije u Atini. Po njemu je jedan krater na mesecu dibio ime "Krater Sina".
Pogledajte prilog 524300
Zasto je on interesantan, jer je 25god. bio DIREKTOR CENTRALNE BANKE Beca....ej, seljacic sa juga.
Da li Vam je jasnije zasto su 4 drzave Rum.Bug.Grcka, Alb. IMALI GERM.VLADARE.
Danas je Bec centar integracija oko Balkana, i onda, AU je STVORILA albansku naciju i drzavu, kao njinu ispostavu,.Edi Rama, nekoc Enver Hodz, Ramiz Alija....su Cincari
Instituti u Becu gde nam se javljaju njini saplemenici "konzultanti", Florijan Biber,,,,Vladimir Gligorov, sin Kire (ime, Cincar), kao i Sandanski Jane, te svi visi KPJ rukovodioci sas jug.
Vremenom, spuštajući se u gradove i usvajajuci savremeni je načine života, Cincari su polako napuštali tradicionalne zanate i okretali se profitabilnijim poslovima. Retko se gde već krajem 19.i pocetkom 20. veka mogla videti gore opisana soba koja je ustupila mesto novom nameštaju i novom stilu života. Kao pravilo, ipak, ostalo je da su se Cincari uvek trudili da unutrašnjost njihovih kuća bude na zavidnoj visini udobnosti i svako ko je imao priliku da poseti neku, ne samo imućniju, cincarsku porodicu pre Drugog svetskog rata, mogao je da se uveri u estetiku i komfor enterijera njihovih kuća. Jedan deo cincarskih porodica pristigao u naše krajeve krajem 19. i pocetkom 20. veka bavio se i zidarskim poslovima.
А по чему је ово необично? Окретали се савременом начину живота, профитабилнијим пословима, тежили естетици и удобности. Ништа чудно. Тако и већина других народа размишља.
Мислим да сам већ писао о томе да су јерменски трговачке колоније делом распрострањене ЗА време рима делом насељени у 6 веку на Илирик поред Срба заједно са неким Сиријцима и другим народима. Успешни су трговци први хришћани на свету, сточари производили су сир и друге производе.
Доносе капитализам у Србију и постају прва грађанска елита ослобођене Србије. Први грађани Београда, Сарајева и других урбаних средина које су створене захваљујући њима.
Такмичили су се са Јеврејима у трговини са којима су јако слични као што су у самој Византији представљали вишу касти у друштву политици и било је много царева Армана. Разлика је што су се Армани мешали и склапамо бракове са Србима док Јевреји нису.
Београд им дугује више културних здања. Били су велики лобисти и политичари у краљевини Србији и Југославији један од познатијих је Никола Пашић. Они су били српски Јевреји али су делили судбину Срба.
Интересантно да су били ортодоксни Хришћани који су често тетовирали крст на челу женској деци да их Турци не би отимали. Нешто слично египатским Коптима.
Послато са Nokia 3.1 уз помоћ Тапатока