Čime da očistim kotao od gareži?

Pjer_Nis

Ističe se
Poruka
2.888
Možda i nije baš tema za ovde, al negde moram da počnem, a moderatori će već da se pobrinu da je prebace gde treba :-)

LM, imam kotao za centralno grejanje u kući, koji ložim ogrevnim drvetom i ugljem. (Sad će ekolozi da me linčuju, obećavam, čim dođe plin u moje naselje, odmah ga ugrađujem). Na početku svaje sezone ga ja razmontiram koliko mogu, i mehanički čeličnom četkom očistim gar. Problem je u tome što ne mogu svuda da priđem, i efikasnost kotla je dosta smanjena. Moje je pitanje: Da li postoji neka tečnost kojom bih moga pod pritiskom da isprskam kotao iznutra, koja bi razjela garež i omogućila mi da ga samo pokupim sa dna kotla?

Pozdrav svima
 
Prijatelju, opasno si zalutao sa ovim topic-om ovde. Mada, ako si hteo da nas provociras ili da budes kritikovan, onda je to vec druga prica.
U svakom slucaju, to sto se grejes na ugalj i drva nema opravdanja u cinjenici da plinovod nije dosao do tvoje kuce.
Ni do naselja gde zivi moj drug nije stigao plinovod pa covek lepo kupuje one velike boce i na svakih 10 dana je zameni. To je ekoloski prihvatljivije a i "elegantnije" resenje jer nema utovara uglja, cepanja drva, pepela i naravno cadji i uklanjanja iste iz kotla i dimljaka, potpale ogreva i ubacivanje nove kolicine na svakih nekoliko casova itd. Takodje, sasvim je moguce da je ekonomski mozda cak i isplativije od grejanja na cvrsta goriva.
 
Ok, ako sam zalutao, kazi mi gde je trebalo da postavim. Nije ni za prirodne nauke, jos manje za tehnicke, a na svastari tek niko ne bi odgovorio. Nisam hteo da provociram nikoga. A to sa velikim bocama mi nije bas bezbedno, plus i nemam kotao na plin, sve cu to da sredim kad budem imao plin kako treba.
 
Eh, da svi ekoloski problemi poticu od koristenja pomenutih goriva lako bismo to resili. Da samo znate koliko se zetvenih ostataka spaluje svake godine na njivama.......
Koliko sam razumeo zelis ocistiti loziste i odzak. Nekad je bilo u slobodnoj prodaji sredstvo koje su zvali ,,garvan". To je paket nekog sredstva koje ubacis u dobro razgorenu vatru i to radis bar tri cetiri puta u grejnoj sezoni. Ipak, predlazem sledece. Postoje firme koje se tim bave i one imaju najbolje informacije. Neke stvari ne treba raditi po principu ,,uradi sam" jer cesto sve krene kako ne treba.
Nemoj zaboraviti da se kotao mora cistiti i iznutra. Ovim se postizu ustede u energiji i do 40%.
 

Back
Top