Ciju filozofiju zivite?

Ne razumem pitanje...
Пантеизам је учење према којем су Бог и васељена (или природа) једно те исто. Најпознатији пантеистички систем у модерној филозофији је Спинозин, мада је пантеистичка реторика цветала у 19. веку, на пример у радовима Емерсона.
Спиноза је био један од најзначајнијих и најдоследнијих представника рационалистичке и монистичке филозофије. Његова мисао, изнета у капиталном делу "Етика", извршила веома значајан утицај на европску филозофију. Критички однос према Библији и Талмуду изазвао гнев у теолошким круговима, а јеврејска заједница га 1656. анатемисала и искључила из својих редова. Његово учење се често поистовећује са пантеизмом. Сматра се да је био једна од најзначајних фигура рационализма XVII veka.

Ovo sam kopirala, da ne bi guglali tamo- 'vamo.
A kada sam rekla da ne razumem pitanje, mislila sam na to da je ovaj filozof najsličniji mojim uverenjima.

A kako živim i po čijoj filozofiji je druga stvar. Živim po Ničeovoj filozofiji, zato što je Herman Hese živeo tako, a šta kaže Hese za mene je zakon, nema dalje, tačka.

Izvini ako je odgovor zbunjujući...

E, i to da dozivim, da cujem i procitam da jedna zena voli Nicea...:lol:

Hahaha, to je zbog Hesea ;)
A i nije mi kriv Niče što me život zayeb'o, prosto obožavam dane kad me raspale hormoni pa mi se IQ spusti na nivo kao lobotomiju da su mi uradili.
Izvini, žensko si, ali ako kažeš da voliš što si žensko u to ću teško poverovati.

Daj mi jedan razlog da volim to svoje žalosno fizičko stanje. Nisam gej, i to nema veze sa tim.

Ja sam gora od Ničea, ne počinji :lol:

Poslednja izmena:
Ne razumem pitanje...
Пантеизам је учење према којем су Бог и васељена (или природа) једно те исто. Најпознатији пантеистички систем у модерној филозофији је Спинозин, мада је пантеистичка реторика цветала у 19. веку, на пример у радовима Емерсона.
Спиноза је био један од најзначајнијих и најдоследнијих представника рационалистичке и монистичке филозофије. Његова мисао, изнета у капиталном делу "Етика", извршила веома значајан утицај на европску филозофију. Критички однос према Библији и Талмуду изазвао гнев у теолошким круговима, а јеврејска заједница га 1656. анатемисала и искључила из својих редова. Његово учење се често поистовећује са пантеизмом. Сматра се да је био једна од најзначајних фигура рационализма XVII veka.

Ovo sam kopirala, da ne bi guglali tamo- 'vamo.
A kada sam rekla da ne razumem pitanje, mislila sam na to da je ovaj filozof najsličniji mojim uverenjima.

A kako živim i po čijoj filozofiji je druga stvar. Živim po Ničeovoj filozofiji, zato što je Herman Hese živeo tako, a šta kaže Hese za mene je zakon, nema dalje, tačka.

Izvini ako je odgovor zbunjujući...

Cemu takva strast prema Heseu?

Cemu takva strast prema Heseu?

Ajooooj...Kako objasniti?

Pokušaću: tek počeo pubertet da me cepa, niko me nije razumeo, okolina plitka i površna do zla boga;
I sa 12- 13 godina slučajno naletim na "Stepskog vuka";
Realno, to je preteško štivo za nekog ko ima 12 ili 13 godina, ali u toj knjizi sam bukvalno, ali bukvalno čitala nešto o čemu sam razmišljala, ne znam da li me razumeš, naletim na rečenicu koju sam JA izgovorila i pre nego sam uopšte čula za Hesea.
* Dobila sam osećaj da nisam sama na svetu ovakva kakva jesam, da "nas ima još".

To je najkraće objašnjenje.
A i bila sam jako mlada, tek kasnije (pre par godina) shvatih da je Hese zakon kao pisac i stilista, ali kao što neko reče " Odvede pola sveta u ambis".
I to je tačno, takođe. Nisam više tako "mračna", mislim, jesam, ali ne toliko.

Kako ziveti po necijoj filozofiji?

Pokusaji kao sto su hriscanstvo ili komunizam na neki nacin uvode ili deluju smisleno,

ali realno svaka filozofija je dresura koju sprovode najjaci...

Covek zaista smisleno moze da zivi po filozofiji sredine ili po filozofiji protiv sredine,

eventualno odrodjen od sredine u kojoj zivi i elementima neke druge sredine.....

Sasvim je nejasno na sta lici zivot "po Martinu" ili nicheu ili Lajbnicu....

Zivot po Napoleonu! ili kako rece neko Marku Aureliju....ili Bori....

Hahaha, to je zbog Hesea ;)
A i nije mi kriv Niče što me život zayeb'o, prosto obožavam dane kad me raspale hormoni pa mi se IQ spusti na nivo kao lobotomiju da su mi uradili.
Izvini, žensko si, ali ako kažeš da voliš što si žensko u to ću teško poverovati.

Daj mi jedan razlog da volim to svoje žalosno fizičko stanje. Nisam gej, i to nema veze sa tim.

Ja sam gora od Ničea, ne počinji :lol:

Da li je znanje spas od greski? Narocito greski pocinjenih u pomerenim stanjima?

Nije i ne bi trebalo da bude..... Covek nije intelekt da bi izracunao svaki korak.....

Covek je onakav kakav se vaspita ili sam pomeri vaspitanje prema nekom zivotnom uzoru,

sto svakako nisu likovi iz istorije ni mudri ljudi....a ni likovi romana i filmova...

Ni meni nista ne fali, al programe treba napustiti nekako.

- - - - - - - - - -

Ceo su me zivot ubedjivali da mi fali nesto I da moram da postanem neko I kao neko I bolja od nekoga.
I zaboravih sebe u tome.

O, da, fali ti svasta, recimo potreba da se pravdas, iako ne mislis da treba.

Fali ti kao i gospodjici F4 potreba da mislis na muski nacin cime trosis resurse na pretvaranje...

Verovatno, jos mnogo toga....

recimo strah od nepoznatog u sebi koje ne mozes da dodirnes mislima....

Zar nikome nije cudno sto se kolevka metafizike ne tretira kao ozbiljna filozofija,

i samo pominjanje Zaratustre je izazvalo posledicu da Nichea neki eminentni filozofi zapada

nazivaju pesnikom, a ne filozofom?

Kome jos nije jasno zasto je kolevka filozofije Anticka Grcka, a ne tamo neka sporedna

Indija....ne mislite valjda da je to nerazumevanje....Veliki mislioci nisu bili u stanju da shvate

jednostavnost misli tamo nekih Zoroastera iz tada vec poznatih ucenja na sanskrtu ili im mozda prevod nije bio jasan...:)

Poslednja izmena:
Kada biste birali na ciju zivotnu filozofiju najpribliznije lici vas zivot i zivotni stavovi, kog biste filozofa izabrali?

Čegevarizam....revolucija kao pokretački točak
dostojanstvo nepromenljivosti do konteksta razumnosti, principi jake kičme, anti-ameboidno funkcionisanje u društvu,
svojstvenost, istrajnost, nepodmitljivost...

za nekog ideologija a za nekog - stil i način života

F4? :rotf: Postadoh šifra

@svesnaglista ne fali ti ništa.

Sama si izabrala sifru...ali aj da vidimo sta kome fali....

Ne mislim da nesto fali nicheovoj filozofiji kao osudi drustva i smeru ka visoj svesti,

pa ni Hessetu :) cak je igra staklenih perli ili djindjuva zenski nacin zivota, a sidarta put ka savrsenom...

ali zasto muskarac kao zenski nacin razmisljanja....mislis da je tkav nacin razmisljanja bolji za zenu?

Knjigu "Igra staklenih perli" uopšte nisam tako videla, niti sam kod Hesea primetila išta od ovoga što si ti primetio...
Kod Hesea je po mom mišljenju, uvek bilo pitanje odnosa između 2 muškarca, 2 druga, 2 prijatelja, u "Sidarti" i "Igri..." odnos ucitelj- učenik, s'tim da u svakom delu pominje žensko prisustvo (U "Demijanu" je to prijateljeva majka koja je daleka i misteriozna, takoreći do uzvišenog bića; u "Narcisu i Zlatoustom" je pojam "majka", dok Zlatousti istovremeno otkriva šta je žena; u "Sidarti" se žena predstavlja kao temelj Sidartinog puta, itd)
A sad ja odoh daleko, a samo sam ustvari "zagrebala po površini" .

A što se tiče šifre, F 11 :lol: :lol: :lol:

Poslednja izmena:

Back