Избацивање јата, опет резултат Вуковог рада је поцепало и правопис, какав је то научни рандик који није могао да предвиди тако елементарне ствари?
On je imao pravo i da pogreši, pa i čitav sistem da napravi naopako. Kao što i ja danas imam pravo da osmišljavam neki svoj standard, reformišem pismo i jezik i štampam knjige na tome. Onaj ko bi u budućnosti, sa pozicija književne i izdavačke elite i političke vlasti, između mog rada i rada desetina drugih ljudi odabrao moja rešenja, na njemu je odgovornost.
Matica hrvatska (ako se ne varam) i dalje koristi Daničićeva slova za lj, nj i dž. Niko nije štapom terao npr. Maticu srpsku ili bar Srpsku pravoslavnu crkvu da u svom izdavaštvu koriste neka rešenja koja bi smatrali boljim. To je ono što želim da kažem- Vuk je radio ono što je radio, ali je njegov rad odabrala i uvela... Srbija. Ne znam samo da li se može napraviti analiza, da li bi reforma prošla u Vojvodini, da je Kneževina Srbija nije uvela.
- - - - - - - - - -
Срби нису западни Словени.
Ако сумљамо у Маројевића, шта Павле Ивић каже.
По њему елементи јужнословенскихт језика се могу наћи, осим на Балкану, код Аустријанаца, Мађара, Румуна и једне мање групе у Словачкој.
Обзиром да од антике, на овамо не пстоји хомогенизујући фактор за читав овај простор, мора се ићи у дубљу прошлост.
Oni Srbi koji su došli na Balkan kao Srbi. Oni su sa područja Polablja, drugu njihovu granu koja je ostala tamo čine današnji Lužički Srbi.