Ciganski pasoši

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
Ciganski pasoši
Pojedinci iz Internacionalne romske unije isplanirali da zarade 30 miliona evra prodajući bezvredne putne isprave


BEOGRAD - Pojedinci iz Internacionalne romske unije počeli su da izdaju pasoše za Rome u 26 evropskih zemalja, uglavnom jugoistočne i centralne Evrope! Iako urađeni kao biometrijski, to su lažni pasoši, obični suveniri koje neće priznati nijedna pogranična policija sveta, a njihovi vlasnici imaće samo neviđenih problema na granici! Iza svega se krije veliki biznis, jer se pasoš plaća 30 evra, što je na milion pasoša 30 miliona evra, tvrdi Bajram Haliti, generalni sekretar IRU.

On kaže da je na nivou predsedništva ove organizacije prošle godine u letonskoj prestonici Rigi doneta odluka da se štampaju romski pasoši, ali napominje da to nikad nije potvrdio parlament IRU.

- Tada sam se usprotivio i rekao da IRU kao nevladina organizacija može da izdaje samo članske karte, a pasoše mogu da izdaju samo države. I predsednik Unije Gjunler Abdula iz Holandije ogradio se od tog predloga. Ipak, predsedništvo je usvojilo odluku većinom i, mada parlament IRU to nije razmatrao, izdavanje pasoša je počelo - ističe Haliti.

On kaže da je organizator čitavog posla letonski Rom Normunds Rudević, visoki komesar za ljudska prava u IRU.

- Centralna baza podataka nalazi se u Rigi, a pasoši se štampaju u Londonu. Urađeni su fantastično, zelene su boje, na prednjoj strani je točak kao romski simbol, a na poleđini slika konja. Trojezični su, na romskom, engleskom i francuskom... Ma, pravi biometrijski pasoši, slični ovim srpskim! Ipak, problem je to što te isprave niko neće priznati. Nije toliko bitno ni za 30 evra, već što će vlasnike tog pasoša vraćati sa granice, maltretirati, ispitivati, sumnjičiti... - upozorava Haliti.

On kaže da je zastupnik za izdavanje pasoša u Srbiji Novica Mitić, komesar za finansije u IRU, koji je potpisao ugovor sa Rudevićem i zasad izdao 60 pasoša.

- Od tih 30 evra, 10 evra se odvaja za troškove izrade, 10 evra se daje finansijerima koji su uložili u posao, pet evra ljudima koji popunjavaju formulare i pet evra bi trebalo da ide na račun IRU. U Evropi ima 15 miliona Roma, ako njih milion uzme pasoše, to je 30 miliona evra - izračunao je Haliti.
Ivica Dačić, srpski ministar policije, bio je kratak i jasan po pitanju ovih pasoša.
- Ne, to ne može biti putna isprava - kazao je za Kurir.
Novica Mitić, zastupnik za izdavanje romskih pasoša u Srbiji, tvrdi da je sve regularno.

- Možete slobodno doći u našu kancelariju u Požarevcu da vidite sve što vas zanima. Romi imaju status "B" u Ujedinjenim nacijama što znači da smo narod bez države. Zato imamo pravo na svoje pasoše i to je legitimacija romske nacije, isto kao kad imate dvojno državljanstvo. Pasoš je urađen po svetskim standardima i sa njim se može prelaziti granica. Već smo podelili 100 pasoša - rekao je Mitić.

BELI ŠENGEN ZA ZELENI PASOŠ
- Što je najgore, izdavači romskog pasoša obmanjuju ljude da za taj pasoš važi bezvizni režim za zemlje Evropske unije. Inače, Normund Rudević je pokušao da sklopi posao i sa Eštrefom Abduramanovskim, komesarom za pitanja Roma Australije i Novog Zelanda. Međutim, Abduramanovski me je zvao da pita o čemu se radi i objasnio sam mu da je u pitanju prevara - rekao je Bajram Haliti za Kurir.

http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-23-08-2009/ciganski-pasosi


ganci passport:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
 
Jesul' Goranci isto sto i Romi??? :think:

Нису ... Горанци су Срби (а то што је вама жао што не подржавају ни шиптаре, а ни Мила, ваш је проблем)

Него да не спремају Црни и још Гори неку Буру (они имаше олују, па да прилагоде ...)
 
Poslednja izmena:

Back
Top