CIA daje krive informacije Obami da zastiti rezime na bliskom istoku

Oberst_simon

Primećen član
Poruka
595
Nekada neprikosnovena američka obaveštajna agencija CIA sve više pravi greške. Poslednja u nizu dovela je pre desetak dana predsednika SAD Baraka Obamu u neprijatnu situaciju. On je izašao pred TV kamere i praktično čestitao narodu Egipta na odlasku Hosnija Mubaraka sa vlasti, ali se egipatski predsednik dva sata posle toga obratio naciji i objavio da nema nameru da se povuče. Mubarak je tek sutradan, pod pritiskom naroda i Zapada, podneo ostavku.

Pre Obaminog govora na univerzitetu u Mičigenu, koji su mnoge svetske TV stanice prenosile uživo, direktor CIA Leon Paneta izjavio je da je revolucija u Egiptu uspela i da ima pouzdane informacije da će Hosni Mubarak objaviti da se povlači sa funkcije predsednika.

- On će preneti većinu svojih ovlašćenja na potpredsednika Omara Sulejmana koji će upravljati zemljom i sprovesti reforme - najavio je Paneta prošlog četvrtka.

Obama je tako, na osnovu informacija koje je dobio od direktora CIA, čestitao narodu Egipta na okončanju revolucije, dan pre nego što se Mubarak povukao.

Prema navodima američke štampe, predsednik SAD je bio više nego besan jer se izblamirao pred čitavim svetom zbog pogrešne procene svoje obaveštajne službe. Osim što je pogrešila vreme ostavke Mubaraka, CIA je grešku napravila i u tome što on vlast nije preneo na potpredsednika, već na vojsku.

To, međutim, nije prva greška koja je stavila američkog predsednika u nezgodnu situaciju. Krajem decembra 2009. u SAD se vodila oštra polemika o tome kako američke obaveštajne službe obavljaju svoj posao. Istog meseca terorista iz Nigerije pokušao je da digne u vazduh američki putnički avion. Plan nije uspeo jer je terorista napravio propust, a američke tajne službe, iako su bile upozorene na mogućnost napada, smatrale su da nema potrebe da intervenišu.

Istog dana pripadnik Al Kaide izveo je samoubilački napad na bazu CIA u Avganistanu i ubio sedmoricu američkih agenata. Javnost je bila zaprepašćena time što je napadač u bazu došao upravo na poziv američkih agenata. Nakon višemesečne interne istrage CIA je saopštila da se incident dogodio zbog „sistematske greške".

Najnovija pogrešna predviđanja američke obaveštajne agencije predstavljaju još jedan veliki udarac za CIA, čiji je budžet u 2010. godini bio čak 80 milijardi dolara. Agencija kojoj je jedan od najvažnijih zadataka „PDB-Prezidents dejli brif" (dnevni izveštaj za predsednika) tako se još jednom našla na meti kritika jer se pokazala nesposobnom da predvidi i analizira tok i posledice pobune u Egiptu. http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/151698/Obama+crveni+zbog+CIA.html
 
ja verujem da su ga isto tako pogrešno obavestili i da je postao predsednik amerike pa sad čekaju pravi trenutak da mu to saopšte..

coffee_smiley.gif
 

Back
Top