Chrome 87 uvodi najznačajnija poboljšanja brzine do sada, duže trajanje baterije

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
Chrome 87 uvodi najznačajnija poboljšanja brzine do sada, duže trajanje baterijePoslednje ažuriranje Chrome-a 2020. počinje da se pojavljuje i Google sada nam predstavlja pregršt poboljšanja performansi. Chrome 87 poseduje regulisanje kartica i bolje upravljanje resursima, kao i brojne dodatke usmerene ka korisnicima.

Google kaže da verzija 87 njegovog pregledača „predstavlja najveći napredak u performansama Chrome-a u poslednjih nekoliko godina“. To uključuje petostruko smanjenje upotrebe procesora davanjem prioriteta aktivnim karticama u odnosu na ono što je u pozadini. Prema Googleovim internim reperima, ovo rezultira povećanjem trajanja baterije za 1,25 sata.

Iza „kulisa“, ova „značajna poboljšanja“ postižu se zaustavljanjem buđenja JavaScript tajmera na pozadinskim karticama jednom u minutu. Ovo ne utiče na reprodukciju zvuka ili obaveštenja.

Sledeće poboljšanje omogućava Chrome-u da se pokrene 25% brže nego ranije i da stranice učitava do 7% brže. To se postiže tako što pregledač bude svestan koje su kartice vidljivi korisnicima i optimizuje resurse za one preko skrivenih stranica. Occlusion Track sada dolazi u Windows nakon prvog što je već pristigao nedavno na Mac i Chrome OS.

U međuvremenu, na Android-u, Google pokreće skoro trenutno učitavanja stranice prilikom kretanja unazad ili unapred kroz istoriju pregledača.

S obzirom na pojavu grupisanja tabova, kao i pinovanje, Chrome sada omogućava korisnicima da vide listu onoga što je otvoreno u svim prozorima, a zatim im omogućava da pretražuju tabove. Nova ikona padajućeg menija u gornjem desnom uglu pregledača predstavlja se prvo na Chrome OS, a kasnije dolazi na druge platforme.

chrome87actions.gif


Omniboks će sada prikazati Chrome akcije ili prečice do uobičajenih podešavanja, poput brisanja podataka pregledanja, brisanja istorije ili uređivanja lozinki. Čip koji se može dodirnuti otvoriće direktno tu stranicu sa odgovarajućim podešavanjima.

Na kraju, stranica nove kartice uskoro će početi da se pojavljuje na nedavno posećenim tabova i tabovima srodnih sadržaja. Na mobilnim uređajima Chrome već prikazuje članke iz Google Discover-a. Cilj je pružiti način da „nastavite tamo gde ste stali“ dok istražujete na Internetu.

Chrome 87 dobija novi PDF prikazivač koji unapređuje celokupan doživljaj. Traka sa alatkama sadrži fioku za navigaciju koja prikazuje minijaturni prikaz svih stranica u dokumentu. Pomoću nje možete brzo preći na bilo koju stranicu ili iz centra kontrolne trake numeričkim unosom.


Ovde su i kontrole zuma, sa mogućnošću prilagođavanja širini/stranici i rotiranja. Tu su i napomene sa olovkama i alatkama za isticanje, dok prelivni meni nudi prikaz na dve stranice.

Ranije ove godine, Google je u Postavkama uveo funkciju provere bezbednosti koja vam govori da li je omogućeno Sigurno pregledanje, da li je u najnovijoj verziji pregledača i da li su lozinke ugrožene. Na mobilne uređaje dolazi sa Chrome-om 87.

U međuvremenu, ovo izdanje će omogućiti Chrome-u na iOS-u da automatski popunjava sačuvane detalje za prijavu u druge aplikacije ili pregledače.

Veb lokacije u Chrome-u 87 moći će da kontrolišu pomeranje, naginjanje i zumiranje kompatibilnih kamera.

Chrome 87 će blokirati korisnike MacOS-a, Windowsa, Linuxa i Chrome OS-a da preuzimaju nebezbedne tipove datoteka (poput .pdf i .docx) preko HTTP-a na HTTPS stranici. Ova poruka „[datoteka] se ne može bezbedno preuzeti“ nalazi se na traci za preuzimanja, dok će ova verzija takođe početi da upozorava na formate slika, zvuka, videa i teksta.

Izvor: 9to5Google
 

Back
Top