ChatGPT – digitalni klaun koji misli da može da bude moderator

samo skup algoritama koji ponavlja ono što mu se kaže
Што је у ствари и човек.

Само, неки много воле да слушају људе који много воле да слушају људе који много воле да слушају Пенроуза и сличне :cool:

ne može da ima stvarna iskustva
Ово је очигледно тачно. Али то опет не значи да је, на одређени начин, паметнији од многих људи и да неке ствари може много лакше да разуме него многи. Уз све мане које има.

Nije ChatGPT ali slično njesta.
Ovo smeće od Geminija mi najpre daje dva različita odgovora na isto pitanje na dva različita telefona.
Interesovao me neki događaj koji se desio u mom mestu pre 20+ godina i što me je začudilo juče je ispričao neku priču.
Danas sam to isto pitao na drugom telefonu on nema pojma.
Postavim pitanje na onom prvobitnom telefonu on nema pojma.
Ja ispišem mali deo onoga što je on juče napisao on se izvini kao nesporazum i ponovi priču od juče.
Postavim to pitanje sa uvodom u priču, on ispriča sličnu priču ali s vrlo bitnim razlikama.
Pitam ja pa koji su ti izvori kad ja na internetu ništa nisam pronašao o tome on mi napisa pa ja sam jezički ai, sklapam odgovore (ili tako nešto parafraziram) nisam dizajniram da odgovorim na ovakvo pitanje...
Šta sad ispada da on izmišlja neke priče?

Ovaj AI misli da je mudar i sposoban, ali u suštini je samo skup algoritama koji ponavlja ono što mu se kaže. Ne može da razume emocije, ne može da ima stvarna iskustva, i često pomeša logiku sa generičkim odgovorima. Ipak, neki ljudi ga i dalje slušaju kao proroka. Da li je ChatGPT zaista koristan, ili je samo skup reči bez duše?

АИ је Корисна као свака алатка у историји хомо сапијенса што је корисна.

Чим је користе.. значи и да је корисна ...

Чему је користе ? Чему је корисна ? Па још је прерано закључити ... или прекасно ?

Што је у ствари и човек.

Само, неки много воле да слушају људе који много воле да слушају људе који много воле да слушају Пенроуза и сличне :cool:

Ово је очигледно тачно. Али то опет не значи да је, на одређени начин, паметнији од многих људи и да неке ствари може много лакше да разуме него многи. Уз све мане које има.
Човек је, у најкраћем, биће које може да се односи према самом себи. Не само да мисли, него зна да мисли; не само да делује, него може да преиспита зашто делује.

Свест, језик, морал, култура — све су то последице те способности рефлексије. Али ниједна од њих појединачно није човек. Човек је напетост између биологије и значења: тело које стари, греши и умире, а истовремено тражи смисао, ред и објашњење.

Отуда и овај други део питања. Људи који „воле да слушају људе који воле да слушају Пенроуза и сличне“ често траже ауторитет који ће им дати осећај дубине без стварног напора мишљења. То није проблем Пенроуза, него људска потреба да се сложена питања делегирају некоме ко звучи убедљиво.

Човек, дакле, није ни машина, ни чиста душа, ни збир цитата великих умова. Он је биће које стално балансира између разумевања и веровања, између самосталног мишљења и ослањања на туђе. Разлика настаје у томе да ли тај баланс користи као средство — или као изговор.

Реч је о Роџеру Пенроузу (Roger Penrose).

Он је британски математичар и теоријски физичар, један од најпознатијих живих научника у тим областима. Бавио се општом релативношћу, космологијом и математичким основама физике. За рад о сингуларностима у црним рупама добио је Нобелову награду за физику 2020. године.

Шире је познат и ван физике зато што је ушао у филозофска питања свести и ума. Тврди да:

• људска свест није у потпуности објашњива као алгоритам,
  • да мозак није само „биолошки компјутер“,
  • и да класична вештачка интелигенција не може достићи људску свест.
Те идеје је развијао у књигама као што су The Emperor’s New Mind и Shadows of the Mind, што га је учинило веома популарним међу људима који воле да спајају физику, филозофију и питања „шта је човек“.

Зато се често помиње у расправама о свести — не зато што има последњу реч, него зато што звучи ауторитативно и говори о темама које многи не разумеју до краја.

Ovaj AI misli da je mudar i sposoban, ali u suštini je samo skup algoritama koji ponavlja ono što mu se kaže. Ne može da razume emocije, ne može da ima stvarna iskustva, i često pomeša logiku sa generičkim odgovorima. Ipak, neki ljudi ga i dalje slušaju kao proroka. Da li je ChatGPT zaista koristan, ili je samo skup reči bez duše?
Zamisli,nema emocije,ma gasi tu skalameriju.
😂😂😂😂😂

2MPxvpzygIS6N41AWHQgHTVFKdmgtNTM0vVVpMNxwJo.jpg

Back