Četvrti vek u Hrišćanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme Alcid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alcid

Zainteresovan član
Poruka
157
Četvrti vek je bio prekretnica za Hrišćanstvo. No ovde ne bih o trojstvu.

Tokom četvrtog veka su kao iz zemlje izašle razne relikvije i razni grobovi.
Imam dva pitanja vezana za četvrti vek. Čiji je krst pronašla carica Jelena?
I kako je se u Aleksandriji niotkuda pojavio grob svetog Marka?

Пронашла је Христов крст.
da..to se tako lako nalazi...dođeš zagrebeš zemlju i ops naletiš baš na Isusov krst posle 300 do 400 godina i posle toliko ljudi raspetih na krstove pre i posle toga...krstovi su verovatno posle izvršenja raskivani i reciklirani za nešto drugo ili za istu namenu a ne čuvani i pohranjeni u zemlju da čekaju da ih neko nađe 300 godina kasnije...žena došla puna para u Jerusalim i napravili joj i podmetnuli neki krst...

da..to se tako lako nalazi...dođeš zagrebeš zemlju i ops naletiš baš na Isusov krst posle 300 do 400 godina i posle toliko ljudi raspetih na krstove pre i posle toga...krstovi su verovatno posle izvršenja raskivani i reciklirani za nešto drugo ili za istu namenu a ne čuvani i pohranjeni u zemlju da čekaju da ih neko nađe 300 godina kasnije...žena došla puna para u Jerusalim i napravili joj i podmetnuli neki krst...
Ти мислиш да Се Бог не би побринуо да сачува крст на којем је Христос откупио човјечанство од гријеха?

Ти мислиш да Се Бог не би побринуо да сачува крст на којем је Христос откупио човјечанство од гријеха?

Ne.
Jer bi ljudi onda od tog predmeta ucinili boga i obozavali taj krst mesto Oca i Hrista.
A mozda cak i ratovali.
Zato Isus nije ostavio ni jedan svoj predmet ili svoj pisani tekst.

mislim da se nije pobrinuo ni da se sačuva dobar deo od toga šta je Isus pričao što je mnogo važnije od krsta...mislim da Boga ne zanimaju organizovane religije nego pojedinci.a sa njima komunicira preko srca a ne preko Biblije i drugih svetih knjiga....organizovane religije prave ljudi...da Boga zanima organizovana religija misliš da bi dozvolio ovoliko hrišćanskih denominacija koje verbalno ratuju jedne sa drugima i bore se za članstvo?

Pronšla je krst, koji je do danas podeljen na bezbroj delova.

O Markovom grobu se ništa nije znalo nekoliko vekova. Krajem četvrog veka se pojavljuje iznenada.

Mnogo toga se iznenada pojavilo nakon nekoliko vekova. Jedan od razloga zašto bi tradicionalne crkve mogle biti u velikoj zabludi.

Ne.
Jer bi ljudi onda od tog predmeta ucinili boga i obozavali taj krst mesto Oca i Hrista.
A mozda cak i ratovali.
Zato Isus nije ostavio ni jedan svoj predmet ili svoj pisani tekst.
Ти схваташ да су Израиљци у Старом завјету дословно по Божјем наређењу направили материјални Ковчег који је исто тако врло лагано могао постати предмет обожавања? Није на Богу ако људи криво нешто схвате или ураде а имају јасне забране да то не чине.

Христос није оставио иза Себе писане текстове јер је дао Св. Духа Својим апостолима који су онда записивали догађаје.

Ти схваташ да су Израиљци у Старом завјету дословно по Божјем наређењу направили материјални Ковчег који је исто тако врло лагано могао постати предмет обожавања? Није на Богу ако људи криво нешто схвате или ураде а имају јасне забране да то не чине.

Христос није оставио иза Себе писане текстове јер је дао Св. Духа Својим апостолима који су онда записивали догађаје.
Bog ih je dtrogo kontrolisao bio je medju njima.
Medjutim kada vise nije bio medju njima, kovceg je nestao.

A vi ste nam slika i prilika kako se takvi predmeti i lesevi, koske obozavaju.

Bog ih je dtrogo kontrolisao bio je medju njima.
Medjutim kada vise nije bio medju njima, kovceg je nestao.

A vi ste nam slika i prilika kako se takvi predmeti i lesevi, koske obozavaju.
Па и сад је Бог у Цркви. Црква је увијек јасно истицала да обожавање припада само Богу а поштовање може и другим људима.

Ајде не мантрај та се разлика увијек правила у Цркви.

Izgovor za idolopolonstvo.
Mislite lazete tako boga.

Mi ne... al...

Nisam hteo da vas brukam ali to hoces.

POKLONJENJE ČUDOTVORNOJ IKONI MAJKE BOŽIJE LEPAVINSKE
A+ A-

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3805

dthumb.jpeg

ZNACI NIJE KALNJANJE PRED IKONOM NEGO BAS KLANJANJE IKONI STO JE IDOLOPOKLONSTBVO I KAKO KAZE BOG KVARENJE i otpad od vere Hristove i izvornog Hriscanstva.

15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom;
5 Mojsijeva 4.

Bog kaze da je klanjanje slikama kvarenje... crkva koja praktikuje tako nesto se iskvarila nije vise original...ne sluzi vise Bogu

SAMO BOGU SE KLANJA ALI NE IKONI NA KOJOJ JE ON ILI BILO KO OD LJUDI ILI ANDJELA:

Joh 4:23 Ali ide vreme, i već je nastalo, kad će se pravi bogomoljci moliti Ocu duhom i istinom, jer Otac hoće takve bogomoljce.

Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

Off 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Off 22:9 I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Apg 14:15 Ljudi! Šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovedamo jevandjelje da se od ovih lažnih stvari obratite k Bogu Živom, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima;

Izgovor za idolopolonstvo.
Mislite lazete tako boga.

Mi ne... al...

Nisam hteo da vas brukam ali to hoces.

POKLONJENJE ČUDOTVORNOJ IKONI MAJKE BOŽIJE LEPAVINSKE
A+ A-

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3805

Pogledajte prilog 1410499

ZNACI NIJE KALNJANJE PRED IKONOM NEGO BAS KLANJANJE IKONI STO JE IDOLOPOKLONSTBVO I KAKO KAZE BOG KVARENJE i otpad od vere Hristove i izvornog Hriscanstva.

15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom;
5 Mojsijeva 4.

Bog kaze da je klanjanje slikama kvarenje... crkva koja praktikuje tako nesto se iskvarila nije vise original...ne sluzi vise Bogu

SAMO BOGU SE KLANJA ALI NE IKONI NA KOJOJ JE ON ILI BILO KO OD LJUDI ILI ANDJELA:

Joh 4:23 Ali ide vreme, i već je nastalo, kad će se pravi bogomoljci moliti Ocu duhom i istinom, jer Otac hoće takve bogomoljce.

Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

Off 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Off 22:9 I reče mi: Gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže reči proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Apg 14:15 Ljudi! Šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovedamo jevandjelje da se od ovih lažnih stvari obratite k Bogu Živom, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima;
Aко не знаш шта су тропари и кондаци, не би било лоше да погледаш. Шта пише у песмама који славе светитеље ? Да се ти светитељи обожавају ? Па не би баш рекао.

Aко не знаш шта су тропари и кондаци, не би било лоше да погледаш. Шта пише у песмама који славе светитеље ? Да се ти светитељи обожавају ? Па не би баш рекао.
Ti ne bi, ali svaki Srbin zna sta se dogadja u praksi.
Narod je naveden na idolopoklonstvo i trpi prokletstvo.
Konezi ne znaju njima mozete da pricate tu pricu nije vrat nego sija.

19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i
Браво Гласниче. Сад одговори на ово питање: да ли је Бог у периоду од издавања те заповијести до данас узео на Себе "некакав лик" тиме чинећи ову заповијест другачијом?

Ti ne bi, ali svaki Srbin zna sta se dogadja u praksi.
Хајдемо од почетка.
Tи овде обмањујеш људе тврдећи да Црква обожава материју што Црква и не ради. Дакле погрешио си.
Једно је поштовање, једно обожавање.

Хајдемо од почетка.

Tи овде обмањујеш људе тврдећи да Црква обожава материју што Црква и не ради. Дакле погрешио си.
Једно је поштовање, једно обожавање.
Ne postpji takvo obozavanje pred biblijskim Bogom.
Sve je to idolopoklonstvo.

2. Mojsijeva 20,4 Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
2. Mojsijeva 20,5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj,

svojih.
5. Mojsijeva 4,10 Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: saberi mi narod da im kažem riječi svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
5. Mojsijeva 4,11 Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samoga neba i bješe na njoj tama i oblak i mrak;
5. Mojsijeva 4,12 I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od riječi čuste, ali osim glasa lika ne vidjeste;
5. Mojsijeva 4,13 I objavi vam zavjet svoj, koji vam zapovjedi da držite, deset riječi, koje napisa na dvije ploče kamene.
5. Mojsijeva 4,14 I meni zapovjedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je naslijedite.
5. Mojsijeva 4,15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne vidjeste nikakoga lika u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
5. Mojsijeva 4,16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kaku god sliku od čovjeka ili od žene,

5. Mojsijeva 4,17 Sliku od kakoga živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kake ptice krilate koja leti ispod neba;
5. Mojsijeva 4,18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kake ribe koja je u vodi pod zemljom;
5. Mojsijeva 4,19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i vidjevši sunce i mjesec i zvijezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svijem narodima pod cijelijem nebom.

Ali sto se mene tice samo napred....

Браво Гласниче. Сад одговори на ово питање: да ли је Бог у периоду од издавања те заповијести до данас узео на Себе "некакав лик" тиме чинећи ову заповијест другачијом?
Super
Pokazi nam taj lik?
Izvoli?
Nego uzimate mlade devojke i mladice i crtate njihov lik i kazete:
Ovo je bog ili bozica vasa...

Imam utusak da vi poznajete samo neke delove biblije?

Djela apostolska 17,29Kad smo dakle rod Božij, ne treba da mislimo da je Božanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski načinili po smišljanju svome.
Djela apostolska 17,30Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapovijeda svima ljudima svuda da se pokaju;

Super
Pokazi nam taj lik?
Izvoli?
Исус Христос?

Imam utusak da vi poznajete samo neke delove biblije?

Djela apostolska 17,29Kad smo dakle rod Božij, ne treba da mislimo da je Božanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski načinili po smišljanju svome.
Djela apostolska 17,30Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapovijeda svima ljudima svuda da se pokaju;
Ето шта се деси кад пуштамо приученог Караџића да преводи Нови завјет. У грчком тексту нема ријечи "икона". То је вјероватно некакав протестантски превод одакле је Караџић то превео. А у том стиху се говори против паганског идолопоклонства гдје су они мислили да могу Бога приказати резаним ликом. Али ми православни се са тиме слажемо да је немогуће. На иконама се не изображава божанска природа већ се изображавају људи светитељи, библијски догађаји, анђели какви су описани да су се приказивали људима у Писму и сл. Рецимо Бог Отац се не би требао приказивати на иконама управо из разлога јер Се није оваплотио и не може се приказати Његова божанска природа.

"Јер природа тела (Христовог) није постала Божанство, него као што је Логос постао тело и непроменљиво остао оно што је био, тако и тело постаде Логос не изгубивши оно што јесте, поистовећено уз то са Логосом по ипостаси. Отуда мени и смелост да изображавам Бога невидљивог, но не као невидљивог него као онога који је за нас постао видљив, заједницом тела и крви. Не изображавам, дакле, невидљиво Божанство него изображавам виђено Божје тело. Јер ако је немогуће насликати душу, то тим пре важи за самога Бога који је дао нематеријалну душу." (св. Јован Дамаскин, Апологетска слова против опадача светих икона).

Ето шта се деси кад пуштамо приученог Караџића да преводи Нови завјет. У грчком тексту нема ријечи "икона". То је вјероватно некакав протестантски превод одакле је Караџић то превео. А у том стиху се говори против паганског идолопоклонства гдје су они мислили да могу Бога приказати резаним ликом. Али ми православни се са тиме слажемо да је немогуће. На иконама се не изображава божанска природа већ се изображавају људи светитељи, библијски догађаји, анђели какви су описани да су се приказивали људима у Писму и сл. Рецимо Бог Отац се не би требао приказивати на иконама управо из разлога јер Се није оваплотио и не може се приказати Његова божанска природа.

"Јер природа тела (Христовог) није постала Божанство, него као што је Логос постао тело и непроменљиво остао оно што је био, тако и тело постаде Логос не изгубивши оно што јесте, поистовећено уз то са Логосом по ипостаси. Отуда мени и смелост да изображавам Бога невидљивог, но не као невидљивог него као онога који је за нас постао видљив, заједницом тела и крви. Не изображавам, дакле, невидљиво Божанство него изображавам виђено Божје тело. Јер ако је немогуће насликати душу, то тим пре важи за самога Бога који је дао нематеријалну душу." (св. Јован Дамаскин, Апологетска слова против опадача светих икона).

Vec smo videli da ste 30 godina ometali Karadjica da odstampa prvu bibliju Srpskom narodu.

Kazes nije ikona?
A sto ne rece kako je ispravno?

Nesto nisi hteo?

Vec smo videli da ste 30 godina ometali Karadjica da odstampa prvu bibliju Srpskom narodu.

Kazes nije ikona?
A sto ne rece kako je ispravno?

Nesto nisi hteo?
Ко би рекао да ће протестант тако срчано бранити човјека који је био експонент римокатоличке Аустрије у циљу покатоличавања православних Срба?

"Кад смо, дакле, род Божији, не треба да мислимо да је Божанство подобно злату или сребру или камену, резаном по вјештини и замисли човјечијој."

Super.
Pokazi nam onda njegov pravi lik?
Па како је прецизно изгледао баш и не знамо али у православној иконографији имамо приказ а православна иконографија је заснована на Нерукотвореном образу који је Христос послао цару Авгару у Едесу. Православна икона Христа Га не приказује као бијелог плавушана како се то чини на западу већ одражава како би изгледао један човјек са Блиског Истока у 1. вијеку.

Back