Halix
Elita
- Poruka
- 16.204
ti si vec dovoljno rekoa svojim postovima od kojih mi se pegla...i ne bi sve to bilo tako strasno da ne uzdizes partizane i predstavljas kao jedine i prave borce protiv fasizma, sto moze da tvrdi samo osoba koja o ovoj temi zapravo ne zna nista do pricica svoga deda, za stolom ispod slike druga Tite...
Da li su tebi poznati zlocini partizana, pre svega komunista na celu sa tvojim drugom nad srpskim narodom, sto za vreme rata, sto za vreme vladavine tog zla...Zato bez teatralnih nastupa ovde, tipa ''Gospodo, itd...''
Sto se tice sela Vranic, niko ne negira taj zlocin ali da vidimo sta mu je prethodilo, i kakva je u stvari cela prica, a ne samo doci ovde na temu pljuvati i tako se cuditi, a pritom velicati partizane, komuniste...
Spasoje Drenjanin ''Zeka'', komandant jednog bataljona Avalskog korpusa, bio je oženjen u Vraniću. Njegovi poznanici iz ovog sela pozvali su ga na drugi dan Sv. Nikole, 20. decembra 1943, da dođe sa svojim bataljonom - stotinak četnika - da ga ugoste.
Drenjanin nije znao da su se ti njegovi poznanici dogovorili sa pripadnicima Kosmajskog partizanskog odreda sledeće: partizani će se sakriti na tavane kuća, a kad četnici polegaju posle večere, sići će i početi da ih kolju.
Zaklali su na spavanju 24 četnika, pre nego što je neko dao uzbunu. Drenjanin, i sam ranjen, okupio je bataljon na zbornom mestu, iznad sela. Opkolili su selo, ušli i poubijali sve odrasle muškarce u kućama ispod čijih pragova je curila krv zaklanih četnika.
Drenjanin i njegovi su krili ovo, jer su se plašili kazne, pa se u prvim četničkim dokumentima pita ko je počinio taj zločin. Navodi se 40-tak likvidiranih, mada su posle komunisti došli do brojke od 60.
Kada je otkriven, Drenjanin je stavljen pod istragu, ali je usledilo povlačenje za Bosnu i proces nikada nije završen. Ubijen je u obračunu sa Oznom posle rata.
Sto se tice spiska zrtava u to ne ulazim ali znajuci iz cije ''kuhinje'' izlazi siguran sam da je dosta imena dodato...
Ako se sagleda citav dogadjaj onda je jasno koliko su smesne tvrdnje da je akciju odobrio sam Draza Mihailovic, i jasno vidi da je u pitanju jos jedna od niza lazi, propagandi i izmisljotina crvenih ustasa...
A ti halix govori u svoje ime kada pricas o vrednostima cetnika i Draze jer sto se mene tice nisi ti nikakav predstavnik srpskog naroda i hvala Bogu da je tako...
PS
Sve postavljeno do sad od strane korisnika zeksiv su najobicniji falsifikati, o kojima je bilo price na raznim temama, a da je zeksiv i postavio same dokumente uz samo malo zdravog razuma to bi bilo svima ocigledno...Ako nekog zanima neki poseban, neka pita...
Kazem ja,ima dosta iskompleksiranih koji nikako ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je Draza izdajnik svoga roda.Pa pogledaj u instrukcijama koje je prosledio Pavlu Djurisicu sta pise.Borba na svakom koraku protiv glavnog neprijatelja-komunista.I ne znam sta tu nije jasno,i kome ovde prodajete m... za bubrege.Pa postoje milion dokaza da je Draza saradjivao sa okupatorom,i sa ostalim domacim izdajnicima.Dajte ovde neki dokaz da nije tako?!Prvu oslobodjenu teritoriju u Evropi,Uzicku republiku,su napali zajedno sa okupatorom.A na toj teritoriji je bio srpski narod i borci,partizani,od kojih je 80 odsto bilo Srba.Da ne pominjem Neretvu,Sutjesku,Zelengoru,zlocine i pokolje cetnika u Bosni nad neduznim civilima,bilo Srba bilo Muslimana,u Crnoj Gori zlocine Pavla Djurisica i Sekule Drljevica,zlocine monstruma Kalabica u Srbiji,Koste Pecanca,Ljotica....ne zna im se ni red ni kraj.Nisam ja slusao price svoga dede,i nemam Titovu sliku,ali imam potrebu da kazem nesto u vezi sa ovom temom,posto vidim ima ovde raznoraznih koji hoce da prekroje istoriju.Ako su nasi komunisti krili istinu 50 godina o `herojstvu` cetnika,pa nasu su istoriju tokom drugog svetskog rata pisali i istoricari iz zapadnih zemalja,sigurno bi se pisalo o tim `herojstvima` nesto negde.Bile su i britanske vojne misije ikod jednih i kod drugih i sta je bilo?Da te pitam nesto,jel ti mislis da danas u Srbiji veliki broj ljudi shvata Drazu kao heroja?Ako tako mislis onda si u velikoj zabludi.