Četnički zločini

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
alo bre fegetu taj sramni pokusaj izjednacavanja Cetnika i poganih ustasa mozes da prodajes u granicama ''zadrte lijepe tvoje'' i nigde vise u svetu, a pogotovo ne ovde...

...Sa tim slikama koje masete svaki put kad se raspravlja o Cetnicima mozes da obrises pedu...Ti nekom o kulturi, misljenjima, uverenjima i na kraju KNJIGAMA...hahaha...s takvima kao ti i ne vredi drugacije razgovarati...Ali vec sam gomilu puta prosao kroz slicne price, ne znam da li jos jednom idiotu treba ovde dokazivati ko je ko...ma jok, sve ti to vec znas...

...Pogledaj bre izvore tvoje, kako te nije sramota da drugima ''preporucujes'' citanje knjiga...eeee...vas rvate covek misli da vec poznaje, a vi iznova i iznova nastavljate sa svojim idiotlucima...Kao sto sam ti reko skartiraj se s teme, tvoja proseravanja ovde nece proci...

autenticna slika...Ovi likovi sa ovim bradicama nemaju veze sa CETNICIMA uopste, a kamoli Cetnicima Draze Mihailovica, rec je o KOZACIMA...Ti bi some mogao da procitas neku od stranih, objektivnih, merodavnih knjiga, a ne da nam ovde prosipas komunjarsko-ustasku propagandu s kojom smo svi upoznati....

Cuj isti k....hehehehehhe....pa nadji i jedan strani izvor koji potvrdjuje tvoja lupetaranja u cilju da ublazis svoju sramnu istoriju pricicom ''i drugi su''...ajde nadji...I jedan, a da Cetnike ne predstavlja kao anti-fasisticki pokret...ma s kim ja pricam uopste...

I ajde rece da imas arsenal zlocina Cetnika...a opet s nekim smesnim slicicama mases...

Poslednja izmena:
Četnički pokolj u Vrgorskoj krajini 1942. godine
Krajem kolovoza 1942. godine talijanska okupacijska vlast dovodi veću grupu nevesinjskih četnika kako bi sudjelovali u većoj protupartizanskoj akciji na Biokovu. 28. kolovoza kroz Vrgorac je prošlo između 50 i 60 talijanskih kamiona u koje su bili natrpani četnici. Pošto su partizani već prije srušili cestu kod Ravče, kamioni nisu mogli dalje, pa su četnici nastavili pješice. Zanimljivo je da je sa četnicima tada bio žandarmerijski narednik iz Vrgorca, a po svoj prilici on ih je i vodio, pošto je dobro poznavao sela Vrgorske krajine. Znao je koja su sela po političkoj opredijeljenosti ustaška, a koja jugoslavenska i partizanska. Ravču četnici nisu dirali, i kroz nju su mirno prošli.
U selima Vlaci, Dubravi i Dragljanima četnici su izmasakrirali četrdeset ljudi, uglavnom muškaraca. Zapaljene su sve kuće uz cestu od Dragljana do pola Rašćana. Preživjela je samo jedna zgrada u Kozici u kojoj se smjestilo talijansko zapovjedništvo koje je nadziralo operaciju. Zarobljeni građani streljani su u grupama, a kada bi naišli na pojedince uglavnom bi ih zaklali. U Dragljanima je u zapaljenu kuću bačen Ivan Jović, te ubijena jedna trudna žena. Župnik Zavojana fra Karlo Ćulum uspio se sakriti, pa ga četnici nisu uspjeli pronaći. Iz obližnje Kozice narod je sa zabrinutošću gledao kako gore kuće u Dragljanima i Vlaci, ali kako nisu znali o čemu se radi, župnik Kozice fra Ladislav Ivanković uputio je kurira sa pismom fra Ćulumu kako bi saznao o čemu se radi. Iz nepoznatog razloga Fra Karlo je odgovorio da dolazi "naša" (ustaška) i talijanska vojska i da se Kozičani nemaju čega bojati. Fra Ladislav je umirio narod i poslao ih doma da mirno dočekaju vojsku. Nije poznato od koga je fra Ćulum čuo tu posve krivu informaciju. Iščekujući vojsku NDH fra Ladislav je izvjesio hrvatsku i bijelu zastavu pred crkvu. Četnici su ubrzo stigli u Kozicu, gdje su uhvatili fra Ladislava i još nekoliko ljudi. Od njega su prvo tražili novac, a zatim ga sa ostalima ubili. Otac Ladislav je ostao ležati od subote u 15 sati do nedjelje navečer. Tada ga je jedan talijanski vojni svećenik stavio u lijes, a sutradan ga je nakon sprovoda pokopao. Iza toga talijanski su vojnici opljačkali župnu crkvu, a talijanski vojni svećenik je skupio crkveno suđe i dao ga njegovoj majci da ga sakrije, što je ona i učinila. Nedugo zatim jedan je talijanski vojnik ukrao posuđe, koje je prodao u Vrgorcu za 600 NDH-kuna. Do crkve su nakon Talijana opet došli četnici traživši od fra Ladislavove majke novac. Kako ona nije imala ništa, iz osvete su zapalili sve župske knjige, a zatim cijelu kuću. U cijeloj Kozici za vrijeme talijanskog divljanja ubijeno je 66 ljudi. Ivanu Ravliću su prije smrti odrezali nos, a Josipa Pejdu su živoga bacili u zapaljenu crkvu.
Pismo koje je fra Karlo Ćulum uputio fra Ladislavu, on je nažalost proslijedio dalje župniku Rašćana don Ivanu Čondiću, a ovaj don Jozi Braenoviću, župniku Župe Biokovske. Čondić je mislio da dolaze hercegovačke ustaše pa je s narodom krenuo prema četnicima noseći zastavu NDH. U izvješću Velike župe Cetina koji opisuje četničke pokolje u Vrgorskoj krajini piše kako je narod nakon susreta sa četnicima vikao da su oni Hrvati ustaše, te nema razloga da ih oni diraju. Nije mi jasno kako nisu uspjeli razlikovati odore četnika i ustaša, no to ih je koštalo glave. Izvještaj piše kako je narod iz te procesije izmasakriran, te da je poginulo između 80 i 90 ljudi. Ubijen je također i don Ivan Čondić. Tijekom četničkog divljanja u Vrgorskoj krajini 1942. godine ubijeno je 270 seljaka, običnih civila. Talijani su dopuštali i često pomagali ovakvo ponašanje govoreći četnicima kako im je sve dopušteno jer se nalaze na crvenom partizanskom teritoriju. Tijekom napada najviše su stradala sela: Kozica, Zavojane, Dragljane, Vlaka i Dubrava.

Hm, pod čijom su komandom bili ti ''četnici''?:lol:

Evo da se nadovezem na pitanje Šakala...Ameri orden nisu nikom dodeli na lepe oci, niti bi dosli u situaciju da najvece moguce odlikovanje za borbu protiv fasizma dodele kolaboratoru, fasisti itd...jer se radi i o samom ugledu Amerike...Tako su Ameri pre bilo kakvog ordena, sastavili komisiju, koju su cinili najugledniji ljudi SAD, i pet dana ispitivali sve u vezi Draze i njegovog pokreta, a posebnu paznju su posvetili Titovoj propagandi o saradnji Draze sa fasistima...Svedoke su cinile americke snage pripojene Partizanima, americke snage pripojene Četnicima i americki avijaticari koji su bili prinudjeni da se spuste na teritoriju Jugoslavije. Nije bilo protivurecenosti u izjavama sve tri komisije...

Zbog idiota poput glagoljice (ne znam kako drugacije da nazovem nekog ko izjednacava Cetnike i Ustase, ovo i nije uvreda) postavicu ovde zakljucak te komisije da zavrsimo vise s tim pricama...Ne znam de su toj komisiji bile sve te slicice kojima se ovde mase...Sve te slike koje glagoljica namerava ovde da postavi su davno poznate i znam ih napamet, jer su jedan te isti materijal koji se stalno ponavlja od strane ********* i ''ustasa''...Naravno rec je o slikama na kojima su obicni glumci, gde cak i dva razlicita glumca predstavljaju jednog te istog Cetnika, sve su te slike mutne i neuporedivo losijeg kvaliteta u odnosu na one gde je Draza licno sa Saveznicima, vecina tih slika nastala je i posle rata...Neko je vec dokazaivao, pa gde su te slicice bile Nikoli P. Ilicu da ih stavi na naslovnu stranu knjige “Kolaboracija Cetnika sa Okupatorima i Kvislinzima u Srbiji'' nego se jednom za sva vremena otkrio fotomontazom

2zea61tsw3.jpg

2s17gv4eu4.jpg

A kada sam rekao da se nadovezujem na pitanje Šakala mislio sam na sledeci deo iz zakljucka komisije za pravedno sudjenje Drazi, koje su Ameri pokrenuli paralelno sa sudjenjem u Beogradu:

Zvanicni naziv snaga koje su sluzile pod komandom djenerala Mihailovića bio je ''Jugoslovenska vojska u otadzbini''. Nezvanicno zvale su se Četnici.
Postoje dokazi da su u razno doba razne gerilske bande koje su Nemci placali i organizovali ali koje djeneral Mihailović nije priznavao, niti nad njima imao kontrolu ZLOUPOTREBLJAVAO ime ''Četnici''. Gde god je naziv Četnik upotrebljen u ovom izveštaju, ako nije izričito naglašeno suprotno, treba razumeti da se odnosi na prave četničke snage, kojima je na čelu bio djeneral Mihailović

Evo u PDF-u,
Zaključak komisije, inace je to i deo knjige za koju je uvodni esej napisao Devid Martin, a predgovor Frenk Lauše, bivši senator i guverner drzave Ohajo, RODOLJUB ILI IZDJANIK, SLUČAJ DJENERALA MIHAILOVIĆA, ZAPISNICI I IZVEŠTAJ ISTRAZNE KOMISIJE KOMITETA ZA PRAVEDNO SUDJENJE DRAZI MIHAILOVIĆU, IZDANJE HUVEROVOG INSTITUTA, STANFORD, KALIFORNIJA

http://www.speedyshare.com/441301154.html

Poslednja izmena:
lipo društvo... :mrgreen:

http://www.axishistory.com/fileadmin/user_upload/n/ndh-ustasha-chetniks.jpg

p.s. Fotka je autentična i slikana je 1943 ili 44 u nekoj krčmi u Retfali Osijeku
Osječka (14-ta ili 17-ta, ne sjećam se) satnija je aktivno "službovala" u Jasenovcu :lol:

malo si u zabludi šta se tiče četnika, oni i ustaše su isti K.. fašisti i jedni i drugi..;)

Shto je baba-ustashi milo, to joj se i snilo :roll:

Ustashe su bili genocidni shljam, kome ne zasluzuje ime da se spomene u istoiji, sem kao simbol zgrazavanja i gadjenja.... Chetnici su bili antifashisti, fashisto ;)

A nisu ti se recimo smucili bedni i sramni pokusaji Hrvata da izjednace Četnike sa ustašama, što naravno nema veze sa mozgom i realnošću i što danas reč ''Četnik'' koriste kada opisuju najgore moguće ljude...evo, interesuje me šta misliš o tome...

...ta propaganda koja je postojala je upravo ona koja je blatila same Četnike, a ne obrnuto, mislim da novija saznanja mogu da idu samo u korist Četnika...zato mi uopšte nije jasan način na koji se postavio ovu ''neutralnu'' temu, niti si odgovorio na koje to mitove misliš...

Ooo, da... Jasenovac? Pa to je bio deciji vrtic za Bleiburg...

I tome slicno palamoogenie

Ooo, da... Jasenovac? Pa to je bio deciji vrtic za Bleiburg...

I tome slicno palamoogenie
Употреба речи "вртић" за Јасеновац је толико неукусно да једину пажњу коју заслужује је државног тужиоца правне државе у којој је изречена.

Иначе, информације ради у Блајбургу су убијене Усташе и њихови јатаци, а у Јасеновац плански геноцидисани Срби, Роми и Јевреји, односно деца, одрасли, старци, мушко и женско.

Употреба речи "вртић" за Јасеновац је толико неукусно да једину пажњу коју заслужује је државног тужиоца правне државе у којој је изречена.

Иначе, информације ради у Блајбургу су убијене Усташе и њихови јатаци, а у Јасеновац плански геноцидисани Срби, Роми и Јевреји, односно деца, одрасли, старци, мушко и женско.

Koco, na tebi je bas lako protraciti ironiju, a?

Da se razumemo oko Jasenovca.U Jasenovcu su bili cigani dobrovoljci koji su radili najprljavije poslove.
Evo jednog isecka:
"...secam se,bio je to cigan Stanoje,zvali su ga brisac.Znam da kada je su bacali nas Srbe u jame,on je cekao dole u jami i lupao nas cekicem u glavu.Pre toga su ustase vadili oci Srbima.Nije to bio jedini slucaj da su cigani bili u ustaskim "akcijama".Bio je jedan Milan koji je i sam vadio oci Srbima i sekao im usi i nazivao ih je:"Tako vam i treba ,kada ste nas ponizavali uvek,j***m vam majku srpsku."Bilo je mnogo ,ali mnogo cigana koji su nam to radili.Hvala Bogu samome ,pa da ja nisam i to docekao."

Ovo je jedan od isecka "Pravi Jasenovac" od Dr.Mg.Stevana Milivojevica.
Knjiga je zabranjena bila za vreme komunizma,a Stevan je zavrsio zbog toga u zatvoru pod optuzbom za veleizdaju.Jasenovac je stvoren za klanje Srba.

Koco, na tebi je bas lako protraciti ironiju, a?
Кад је реч о Јасеновцу, не могу схватити другачије него озбиљно. Посебно тиме што твоје претходне речи многи и озбиљно схватају, колико на Балкану још више у иностранство.
Da se razumemo oko Jasenovca.U Jasenovcu su bili cigani dobrovoljci koji su radili najprljavije poslove.
Не млати. Откуд онда пар десетине хиљаде ромских жртава у Јасновцу поред Срба и Јевреја? :thumbdown:
Evo jednog isecka:
"...secam se,bio je to cigan Stanoje,zvali su ga brisac.Znam da kada je su bacali nas Srbe u jame,on je cekao dole u jami i lupao nas cekicem u glavu.Pre toga su ustase vadili oci Srbima.Nije to bio jedini slucaj da su cigani bili u ustaskim "akcijama".Bio je jedan Milan koji je i sam vadio oci Srbima i sekao im usi i nazivao ih je:"Tako vam i treba ,kada ste nas ponizavali uvek,j***m vam majku srpsku."Bilo je mnogo ,ali mnogo cigana koji su nam to radili.Hvala Bogu samome ,pa da ja nisam i to docekao."
Ово се види из авиона да нема благе везе са истином, а и паушалне изјаве наводног очевидаца који сведочи о "једном Милану" и "циганином Станоје", не дају никакву веродостојност. Наиме, сумњиво ми је да неко коме су очи злочиначки извађене остане жив да му треба маљем по глави после бацања у јаму.
Ovo je jedan od isecka "Pravi Jasenovac" od Dr.Mg.Stevana Milivojevica.
Knjiga je zabranjena bila za vreme komunizma,a Stevan je zavrsio zbog toga u zatvoru pod optuzbom za veleizdaju.
Може мало више детаља о том доктору? Где је књига објављена, када, ко је извесни доктор, и његову кратку биографију. Посебно ако се претпостави да није изашао из титославије ако је "завршио у затвору због велеиздаје (за шта обично свугде у свету иде доживотна робија), како и где му је објављена књига из које си могао да цитираш пасус?
Jasenovac je stvoren za klanje Srba.
Е ово је заиста тачно, али заборавио си да поменеш да су успут клали и Јевреје које су по Балкану похватали и цигане упркос томе што ти се изгледа то не свиђа.:confused:

Knjiga nemam pojam ni ja kako imam,samo sam je nasao,i o tom Stevi ne znam nista osim sto je zavrsio u zatvoru tako sto se obesio.Mozda se knjiga sada moze naci u prodaji.U knjizi ima i slika kako cigani i ustase sede pored zaklanog Srbina.

dobro, hajde da budemo realni!
Sve zavisi u kom su kraju cetnici delovali...U zapadnoj Srbiji su zaista bili blagonakloni prema narodu i imali fantastican odnos...u Sumadiji su se ponasali ponekad gore od Nemaca...
Upadali su u kuce seljacima, trazili da ih goste danima, uzimali im stoku itd...
A partizani tako nesto nisu radili...jer bi im sudio preki sud i ode glava! (a verovatno bi se i oni ponasali kao cetnici da ovoga nije bilo).
Moji rodjaci su bili i u partzianima a i u cetnicima (u zavisnosti koja vojska je prva ulazila u selo i kupila mladice), tako da odlicno znam sta je i kako je!

dobro, hajde da budemo realni!
Sve zavisi u kom su kraju cetnici delovali...U zapadnoj Srbiji su zaista bili blagonakloni prema narodu i imali fantastican odnos...u Sumadiji su se ponasali ponekad gore od Nemaca...
Upadali su u kuce seljacima, trazili da ih goste danima, uzimali im stoku itd...
A partizani tako nesto nisu radili...jer bi im sudio preki sud i ode glava! (a verovatno bi se i oni ponasali kao cetnici da ovoga nije bilo).
Moji rodjaci su bili i u partzianima a i u cetnicima (u zavisnosti koja vojska je prva ulazila u selo i kupila mladice), tako da odlicno znam sta je i kako je!

Teško među ovim likovima možeš da budeš realan, :) previše je ovde ostrašćenih i plitkoumnih, usijanih glava...Inače, svako ko je slušao priče očevidaca iz tog perioda, naših starijih rođaka, običnih srpskih seljaka koji su gurali kroz rat nastojeći da spasu svoju čeljad i svoje glave, mogao je da zaključi isto što i ti, ali...ne možeš to dokazati nerazumnim osobama, ne možeš se suprotstavljati realnim pristupom nerealnim likovima, ne vredi... :)

Pozdrav svima u diskusiji. Moje misljenje je da pored svakog "zlocina " treba sagledati i cime je izazvan. Zlocin je kad neko pobije 8.000 muslimana, ali ako je iz tih muslimanskih sela musko stanovnistvo poklalo sve Srpso u mnogim selima u okolini, pa jos ako su cetnici iz tog kraja pa kakav covek treba da budes da se ne osvetis za poklanu familiju....

Npr. Da ti je familija iz Gline pa da su ih Ustase mucile i zaklale sta bih uradio da si preziveo i pripadnik si cetnicke jedinice, i udjes u selo sa jedinicom iz koga su te Ustase koje su pocinile zlocin......

trebalo bi pustit gospodu iz hrvatske da fino iznesu sve sto imaju o zlocinima cetnika.vjerujte da nece uzeti puno prostora bez obzira na izvore i vjerodostojnosti.a onda ce mo da mi iznesemo zlocine sa druge strane.necemo pominjati jasenovac jer nema potrebe.a bilo bi dobro da nasi prijatelj iz srbije vide sta se u stvari desavalo kod nas preko drine jer nisu bas najbolje informisani.kao sto mi nismo mnogo znali o desavanjima u srbiji u to vreme.evo ja cak necu da se spustam ispod 100 pobijenih civila koje su ustase likvidirale.i na svaki zlocin cetnika protiv druge strane ici cu na pet ustaskih zlocina.i molim da se navode samo zlocini nad civilima.

Разлог је у томе, што ни Срби из Хрватске ни Хрвати нису сматрали освете за злочин. И зато су злочине и чинили и у њима се надметали ко ће кога више застрашити са тим злочинима. Али Србе из Хрватске није имао ко помагати, као што је Хрватска била потпомогнута од Немачке у Другом Светском Рату, а од Америке и Немачке у посткомунистичким осветама Хрвата над Србима из Хрватске. И то се више неће моћи поравнати него на Хришћански начин, опростити, али не и заборавити. Тако се може изаћи из те осветничке логике, али су за то потребни и српски и хрватски Хришћани да би се то и постигло.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back