Četiri benda iz 70-tih koje su gurali do besvesti a nisu baš zaslužili

Sensei

Master
Moderator
Poruka
77.217
Naletim na članak gde su izslistali 3 benda i jednog solo izvođača koji su nenormalno forsirani 70-tih a da toga nisu bili zaslužni.Nije da su oni bili loši nego je bilo mnogo boljih koji nisu imali takvo reklamiranje

Koga bi vi stavili na taj spisak?

70sSongs.jpg

Poslednja izmena:
O.K.

Sa ovim se slažem.

Rush

Nema spora da je Raš imao talenat. Možda najbolja ritam sekcija ikada bila je bubanj Nila Pirta i bas Gedija Lija. Ovo nije argument da su Rush jednostavno bili loši jer nisu.

Međutim, ono što se dogodilo je da je bend dobio previše pažnje da bi se smatrao nekom vrstom mitološke grupe. Ili ste se upustili u teme i koncept ili su vas smatrali da možda niste dovoljno pametni da to učinite. Jedno od problema je bilo to što je sav talenat benda počeo da ih vodi u muzičke pravce koje nisu mogli sasvim da iskoriste.

Kada je bend počeo da koristi više sintisajzera, izgubili su jedinstvenost koju su imali kao trodelni gitarski bas gitara. Osim toga, pesme su postale previše dugačke i samovažne. Shvatili smo. Ljudi iz svemira i čudne mistične slike. Dobro, ali daj nam i kamen. Umesto toga, postali su glasnija verzija Jethro Tull-a.

1725131368800.png

Bilo ih poprilično koji nisu dobili nikakvo reklamiranje. Ne previše njih, ali poprilično. A šta? Koja tri? Pa većina tih je proizvod. Da, gledalo se tada i od 1967 pogotovo da nije sve samo proizvod kao danas nego i umjetnost ili pak zabava, ali govorimo o ovim jako razvikanim. Ne volim kad ljudi krenu 'joj da nije bilo ovih ne bi bilo niti ovo niti ono'... da možda ne na taj način ali bi bilo. Da nisu ovi razvikani bili bi neki drugi. Ljudi trebaju razumijeti kapitalizam. Muzička industrija to radi zbog para a ne kvalitete ili muzike generalno. To je taj um. Većina tih koji tamo sjedi, njima svejedno jel prodaju ploče ili čavle. Oni gledaju pare. To je fuj mentalitet (kao i njihovo na novčanicama dolara 'In Go We Trust' ko neka bolesna sekta) ali oni su takvi. Bilo je nekih entuzijasta i manjih labela, tipa Charisma, Vertigo itd.... ali...... Meni je drago šta mi na SFRJ teritoriju nemamo skroz kapitalistički um. To je dobro za umjetnost. Ali na zapadu je drugačije.
Ovi sa slike, što pokazuje kakvo je tada bilo vrijeme, morali su bar malo biti kvalitetni ili puno. A ne ko danas... tj od 90tih.
Znači ako ne pričamo o kvaliteti nego o pretjerivanju ko je koga gurao previše, to su svakako Beatles, Stonesi, Clash, Dylan, Floyd. To su neki sa slike. Postoje još njih nekoliko. Niti jedan od ovih nije smeće od benda, ali što je previše je previše. E da, svakako Hendrix. Da i njega ne zaboravim.

za ove nisam siguran da je dobar izbor

Jethro Tull

Barem je Jethro Tull probao nešto novo. Želeli su da rok pesmama dodaju i flautu. Problem je u tome što je imati taj instrument u žanru koji je izgrađen za jačinu zvuka kao imati gitaru u džez bendu jer žice oduzimaju sjaj duvačima. Pesme grupe deluju kao da su zaglavljene u mitološkim bićima jer, pa...tu je flauta.

Nekoliko misli mi pada na pamet sa Džetroom Tulom. Scena sa džez flautom Vila Ferela u Anchormanu je zanimljivija nego što je Tull ikada bio. Drugo, s vremena na vreme čini se da Tenacious D pravi smešan pogled na Jethro Tull i Jack Black i Kile Gass-ove pesme su i dalje bolje.

main-qimg-e190e4b6f8e02cd001db737cb5817307-lq.jpg

za ove nisam siguran da je dobar izbor

Jethro Tull

Barem je Jethro Tull probao nešto novo. Želeli su da rok pesmama dodaju i flautu. Problem je u tome što je imati taj instrument u žanru koji je izgrađen za jačinu zvuka kao imati gitaru u džez bendu jer žice oduzimaju sjaj duvačima. Pesme grupe deluju kao da su zaglavljene u mitološkim bićima jer, pa...tu je flauta.

Nekoliko misli mi pada na pamet sa Džetroom Tulom. Scena sa džez flautom Vila Ferela u Anchormanu je zanimljivija nego što je Tull ikada bio. Drugo, s vremena na vreme čini se da Tenacious D pravi smešan pogled na Jethro Tull i Jack Black i Kile Gass-ove pesme su i dalje bolje.

Pogledajte prilog 1601680
Hm da. Nisu mi nešto sjeli. Da jesu bili bi već u ormaru. Ali sam ih slušao prije dosta godina. Kad pričaš o nečemu novom što je neko pokušao, prvo mi palo napamet Curved Air. Sonja Kristina je inače surađivala sa ekipom Hawkwind/The Deviants/Pink Fairies pa sam tako nekoć saznao za njih. Nisam znao da je frontman Pink Fairiesa bio njen *ebač neko vrijeme, kasnije se udala za bubnjara Police-a, Stewarta. Inače isto sam saznao da je Stewart Copeland trebao svirati u bendu Warsaw Pakt što malo ljudi zna. U tom bendu je bio Andy Colquhoun sa kojim sa radio intervju jednom, a njima je tekstove pisao neke Mick Farren (The Deviants), pa su kasnije svi surađivali i prvi line up Motorheada u raznim albumima.
Također što se tiče flaute, to je uspjelo grupi Gravy Train. Nije ju gušilo.

Naletim na članak gde su izslistali 3 benda i jednog solo izvođača koji su nenormalno forsirani 70-tih a da toga nisu bili zaslužni.Nije da su oni bili loši nego je bilo mnogo boljih koji nisu imali takvo reklamiranje

Koga bi vi stavili na taj spisak?

Pogledajte prilog 1601672
beatlsi ronlig stouns mr bean i dajvid bekem adelu i vise ne znam engkeza

Ubacili su i

Ramones

Shvatajući da bi mnogi fanovi panka mogli da mrze da su Ramones navedeni ovde, hajde da samo kažemo da je opaska da većina pesama benda zvuči isto istinita. Problem sa bendom je što su postali, u očima mnogih, nedodirljivi. Nijedan bend nije to. Nije sve što je Ramones uradio bilo savršeno.

Da li su proizveli nekoliko kraćih pank pesama koje su bile veoma privlačne? Da. Da li su Dead Kennedijevi pronašli način da se drže formule da ne budu previše producirani tokom 1980-ih i da ne budu briljantni muzičari i da i dalje prave pesme koje su zvučale drugačije jedna od druge? Da.

Razlika je u tome što je DK bio pank kakav i treba da bude: agresivan, politički i nasilan. Ramones je sigurno napravio jednu pesmu kada su započeli koja se ljudima dopala i odlučili su da ne rade mnogo više. To je lenjo.

1725143586875.png

Back