Cesti nestanci strujeu Zrenjaninu

Dulle_

Aktivan član
Poruka
1.995
Znaci radi se o tome da u Zrenjaninu moze da se desi jednom a nekad i 2 puta nedeljno da nestane struja. Nasumicno u bilo koje doba dana, uglavnom se desava u prepodnevnim satima. Struja nestane na 10 minuta do sat vremena. Zavisi kako kad. Nekada se desi da nestane struje 2 puta u pola sata.

E sada, mene interesuje, zasto niko na to ne obraca paznju, reaguje, ili da se ljudi udruze i da se napise grupna tuzba. Jer posten sam gradjanin, svoju struju placam, isto tako ocekujem da mi se ista i isporuci 24h konstantno bez nasumicnih prekida. Ziveo sam u Novom Sadu godinu dana, za godinu dana struje ni jednom nije nestalo (okolina centra) Drugari iz Beograda kazu da se jako retko desava nestanak struje kod njih.

Evo malo pre sam radio nesto na kompjuteru za nekog klijenta, i poceo sam proces uploadovanja slika, kad ono bum nestalo struje. Ja lepo nazovem klijenta i kazem da je doslo do nekih tehnickih problema i da ce proizvod kasniti do 30 minuta. Dosla struja, ja poceo upload ponovo i nestade struja opet... i sada ja mogu da izgubim svoj posao i poverenje klijenata, zbog nekih "kvarova" kako kazu ovi u distribuciji.

Mada ja sumnjam da je kvar u pitanju. Jer da je kvar ne bi tako brzo dolazila i nestajala struja. Cuo sam od jednog radnika elektro vojvodine, da su ti kratki nestanci vezani za to sto majstori na terenu ne obavljaju posao korektno kako bi trebalo. Na primer trebalo bi prvo da premoste izvor elektricne energije pre nego sto seku kabel ili nesto moraju da popravljaju pa gase taj deo, ali im to znatno produzava radne sate, pa oni lepo ugase ceo kraj u gradu, tipa Bagljas, Duvanika itd.

Pa eto interesuje me sta vi mislite o ovoj temi. :dash:

Mada ja sumnjam da je kvar u pitanju. Jer da je kvar ne bi tako brzo dolazila i nestajala struja.
Upravo kod kratkotrajnih prekida najčešće jeste u pitanju kvar.

Cuo sam od jednog radnika elektro vojvodine, da su ti kratki nestanci vezani za to sto majstori na terenu ne obavljaju posao korektno kako bi trebalo. Na primer trebalo bi prvo da premoste izvor elektricne energije pre nego sto seku kabel ili nesto moraju da popravljaju pa gase taj deo, ali im to znatno produzava radne sate, pa oni lepo ugase ceo kraj u gradu, tipa Bagljas, Duvanika itd.

Pa eto interesuje me sta vi mislite o ovoj temi. :dash:
Kablovi koji su već u zemlji veoma se retko seku! Prema tome ima nešto trulo u toj priči.

Kvarovi i prekidi najanja su mogući uvek i svuda ali danas to više nije problem jer su uređaji za besprekidno napajanje veoma jeftini.
Kada su prekidi već toliko česti nabavi jedan takav uređaj i nećeš imati nikakav problem.

^ Ma nema sta ja da nabavljam uredjaje... Ako ja kao gradjanin redovno placam isporuku lektricne energije, zelim da se ta usluga obavlja korektno, kao sto se obavlja u vecim gradovima, a ako drzava nije sposobna da isto ucini, neka nam svima nabavi po jedan takav uredjaj o njihovom trosku... Nema druze nista trulo u toj prici, pricam o radovima na transformatorima. Kablovi u zemlji su druga prica. Mozda je za tebe normalno to, ne kazem, svako ima svoje misljenje, ali za mene nikako nije normalno da toliko cesto nestaje struja. Svaki drugi dan, nedeljno po par puta... eno u selu Taras, cela ulica ostala bez televizora i kucnih uredjejaja jer je dosao malo jaci napon kako je struja dosla. Sada grupno tuze distribuciju.

^ Ma nema sta ja da nabavljam uredjaje... Ako ja kao gradjanin redovno placam isporuku lektricne energije, zelim da se ta usluga obavlja korektno, kao sto se obavlja u vecim gradovima, a ako drzava nije sposobna da isto ucini, neka nam svima nabavi po jedan takav uredjaj o njihovom trosku...
Pridružio bih se takvom stavu kada bi to isto zahtevao za puteve i svu ostalu infrastrukturu i snabdevanje (recimo lekovima kojih svaki čas nema). Ovako mi je neobično da se svi .urče kada je u pitanju struja a za sve ostalo podvijaju rep!

eno u selu Taras, cela ulica ostala bez televizora i kucnih uredjejaja jer je dosao malo jaci napon kako je struja dosla. Sada grupno tuze distribuciju.
Struja ne nailazi kao bujica pa je ovo čista glupost!
Opšte je poznato da je naše gorivo ispod svakog kvaliteta i samim tim oštećuje motore mnogo više nego struja. Ipak se za gorivo niko ne buni - plaća i ćuti - a za struju se svi .urče. Političari su nezadovoljstvo usmerili na EPS a neki su to progutali kao (svaki) som udicu pa na EPS sipaju drvlje i kamenje.

Navedi bar još jednu instituciju prema kojoj si tako drčan i spreman sam da se izvinim ako si nezadovoljan!

^Tako je ! Drago mi je, ja sam Dule :)

Nego evo danas opet nestala struja... na 15 minuta... :dash: ajde onda sad... kako bas na 10 - 15 minuta ?

e da, Eno idi u Taras da vidis kako su ljudima pocrkali uredjaji po kucama, svima u istom danu, u isto vreme, samo u jednoj ulici, pri dolasku struje. ima negde i reportaza o tome, jer se sada oni tuze, ali me mrzi da kopam.

Poslednja izmena:
^Tako je ! Drago mi je, ja sam Dule :)

Nego evo danas opet nestala struja... na 15 minuta... :dash: ajde onda sad... kako bas na 10 - 15 minuta ?

e da, Eno idi u Taras da vidis kako su ljudima pocrkali uredjaji po kucama, svima u istom danu, u isto vreme, samo u jednoj ulici, pri dolasku struje. ima negde i reportaza o tome, jer se sada oni tuze, ali me mrzi da kopam.

U kom delu grada živiš? Malo mi je čudno, jer sam jutros od 8 sati, pa do 13 sati bio u gradu, na Berberskom, Bagljašu i Gradnulici, neke poslove sam radio gde je trebala struja, i nije ni jednom nestala.

Zavisi šta se stvarno dešava u mreži.
Opisaću jednu mogućnost sa naročitom napomenom da nije i jedina!
Da bi se opisa razumeo malo objašnjenje: za prenos električne energije do potrošača koristi se Teslin trofazni sistem. To znači da svaki vod ima četiri provodnika namenjena prenosu energije – tri fazna i jedan nulti. Fazni bi provodnici trebalo da su opterećeni približno jednako. Nažalost to nije slučaj a što je još gore EPS, na niskom naponu (400/231), nema nekog uticaja na raspodelu po fazama jer su gotovo svi priključci trofazni (bez ikakvog tehničkog opravdanja!) Raspodela opterećenja po fazama zbog trofaznih priključaka zavisi isključivo od potrošača koji, opet, ne znaju niti sami mogu da zalaze u taj problem. Tako je raspodela čista slučajnost. Kod velikog broja priključaka se to statistički izjednačuje ali je na niskom naponu taj broj premali.
Često se dešava da jedna faza bude preopterećena i njen osigurač pregoreva. Čim potrošači prijave da je nestala struja šalje se ekipa koja menja osigurač – ako je to po sredi. Zavisno od toga gde se tog trenutka zatekla dežurna ekipa vreme do popravke može biti kraće ili duže.
Eto zato je moglo biti oko 15 minuta.
U svakom slučaju preporučujem ti da nabaviš jedan uređaj za neprekidno napajanje ako se ozbiljno baviš kompjuterima. Toliko su jeftini da se ne isplati biti tvrdoglav i preganjati se sa EPS-om zbog prekida.

Eno idi u Taras da vidis kako su ljudima pocrkali uredjaji po kucama, svima u istom danu, u isto vreme, samo u jednoj ulici, pri dolasku struje.
Ako si to čitao u novinama „dJaba govorit’“. Imaj u vidu da novinarima nije cilj istina nego prodaja.

*******, krivu Drinu ispraviti nećeš. Malo mi je sumnjivo da nestaje baš tako često, jer dosta vremena provodim u gradu, radim unaokolo, a malo puta se desilo da struje nema. Možda imam neku sreću da uvek budem tu kad je ima, a nestane nekad kad nisam tu. :)
Što reče Duduk, najbolje ti je da nabaviš taj uređaj za kompove što napaja strujom komp kad struje nestane, ako sam u toku, to se valjda zove UPS.
Ako si već uporan, i hoćeš da pokušaš da nešto promeniš, piši tužbu. Ako živiš u stanu, prikupi stanare, pa pišite zajedno, što više, to bolje, ako si u kući, okupi komšije, povedi neku inicijativu, ako vas ima više, možda se nešto i preduzme.

Da avionima izlaze na kvar nebi stigli za to vreme.Nestanci su obicno u trajanju do 3 minuta i posle toga ide automatsko ukljucenje.Ja se pitam da ovo nema veze sa odnosenjem trafoa posle bombardovanja novosadske trafo stanice .Kod nas je umesto odnetog donet slabiji stari i od onda se javljaju ovi cesti kratkotrajni nestanci strujei to bas u vreme maksimalne potrosnje.

Back