Česmovača ili flaširana voda?

U pitanju je bokal koji u sebi sadrzi filter. Ja koristim filtere kapaciteta 100 litara i traje mi mesec dana. Na poklopcu bokala postoji indikator koji ukazuje na to koliko je filter upotrebljiv, odnosno koliko jos moze da se koristi. Moram da naglasim da zivim sama i da mi zato toliko dugo traje filter. Ne znam koliko bi trajao kod nekog ko zivi sa vise clanova porodice, zaista nemam iskustva. Tu vodu korisim iskljucivo za pice, ne koristim je za kuvanje itd.
Имаш бокал са индикатором као краће и дуже цртице, или онај са лампицом (зелена, жута, црвена)?

https://www.tehnomedia.rs/kucni-apa...-fill-enjoy-marella-cool-white-2-4l.html#data Na slikama se vidi kako izgleda indikator. Ovaj je od 2,4l, a ja imam od 3,5l. Koliko vidim ima i vecih zapremina.
То је Брита Мемо индикатор, и он само показује време колико се дуго користи филтер, подешен је на месец дана колико је просечно трајање филтера у неком просечном домаћинству. Моје мишљење је да ако га ти користиш сама, можеш слободно да мењаш филтер на једно 3 месеца.

The BRITA memo will need to be replaced if the battery has reached the end of its lifetime. This timer indicates approximately how long the filter has left. Each of the bars represents a week of the filter's lifetime and one will disappear each week. Once all bars have disappeared, the filter will need to be replaced.

Сада на новијим Брита бокалима има индикатор који има ЛЕД светло (зелено, жуто, црвено) и он показује кад треба променити филтер према количини профилтриране воде (тако бар произвођач тврди, како то тачно функционише нисам сигуран).

То је Брита Мемо индикатор, и он само показује време колико се дуго користи филтер, подешен је на месец дана колико је просечно трајање филтера у неком просечном домаћинству. Моје мишљење је да ако га ти користиш сама, можеш слободно да мењаш филтер на једно 3 месеца.

The BRITA memo will need to be replaced if the battery has reached the end of its lifetime. This timer indicates approximately how long the filter has left. Each of the bars represents a week of the filter's lifetime and one will disappear each week. Once all bars have disappeared, the filter will need to be replaced.

Сада на новијим Брита бокалима има индикатор који има ЛЕД светло (зелено, жуто, црвено) и он показује кад треба променити филтер према количини профилтриране воде.
Hvala na odgovoru

U pitanju je bokal koji u sebi sadrzi filter. Ja koristim filtere kapaciteta 100 litara i traje mi mesec dana. Na poklopcu bokala postoji indikator koji ukazuje na to koliko je filter upotrebljiv, odnosno koliko jos moze da se koristi. Moram da naglasim da zivim sama i da mi zato toliko dugo traje filter. Ne znam koliko bi trajao kod nekog ko zivi sa vise clanova porodice, zaista nemam iskustva. Tu vodu korisim iskljucivo za pice, ne koristim je za kuvanje itd.
То је Maxtra+ филтер. Није ми јасно на основу чега тај индикатор реагује.

Šalim se ja malo verovatno je nasviran taj filter da kao može 100 litara i naša voda ipak nije ona izvorska sa testa :D

I sad koja je cena filtera i koliko košta 30 litara mineralne vode? Videćeš da ti se ne isplati.
Филтер је око 900 дин и изфилтрира 100 до 120 лит. Шта каже математика.

Ima u Svetoforu povremeno pakovanje od 4 kom za 1000 din.
Aquafhor se zovu i kapacitet je 200 l.
Naravno to jako zavisi od toga kakva je čistoća ulazne vode.
Нисам тај пробао и не бих могао да коментаришем. Моји родитељи имају скупоцени Нобел пречишћивач негде је око 800 еура мислим. И у односу на овај Врита далеко укуснија вода. Брита је између. У сваком случају укуснија од чесмоваче. :mrgreen:

Нисам тај пробао и не бих могао да коментаришем. Моји родитељи имају скупоцени Нобел пречишћивач негде је око 800 еура мислим. И у односу на овај Врита далеко укуснија вода. Брита је између. У сваком случају укуснија од чесмоваче. :mrgreen:
Kod nas u Banatu su zbog arsena odavno napravljene seoske filter česme.

Ide raja na česmu ko za vreme Turaka..

Nobel je u suštini RO filter koji ima da se kupi za 200 evra.

I kod njih imaš redovno održavanje i zamenu filter uložaka periodično.

Kod lika u NB ( ne znam da li smem da ga reklamiram) ima da se kupe i razni predfilteri koji produžavaju životni vek RO filter uložaka.
Nisu skupi i peru se povremeno.

Poslednja izmena:
То је Maxtra+ филтер. Није ми јасно на основу чега тај индикатор реагује.
Na osnovu vremena ili na osnovu protoka vode. To su dva tipa koje Brita koristi. Nisu nikako povezani sa filterima. Prvi tip odbrojava vreme (obično četiri nedelje - barem je tako kod mene po uputstvima) od trenutka kada je novi filter ubačen u bokal. Drugi tip je malo precizniji, jer meri količinu vode koja se filtrirala kroz filter (obično je kapacitet 100 litara vode). Nadam se da sam dobro objasnila.

Dooobrooo, i opet svi imate različit kvalitet vode kad provučete kroz filtere Brite, jer sve zavisi od česmovače koju koristite ?
Ili ne ?

Znači ako je kod mene česmovača izuzetno loša, ni filtrirana kroz Britu neće biti bolja ?

Dooobrooo, i opet svi imate različit kvalitet vode kad provučete kroz filtere Brite, jer sve zavisi od česmovače koju koristite ?
Ili ne ?

Znači ako je kod mene česmovača izuzetno loša, ni filtrirana kroz Britu neće biti bolja ?

Brita filteri sigurno pomažu, ali nisu cudotvorni. Na njihovom sajtu ima puno korisnih info.
Mnogo ozbiljniji filter sistem se zove Reverse Osmosis, ali zahteva puno mesta.

Ne zahteva.
Staje ispod sudopere.

Da, može da stane u kabinet ispod sudopere, ali taj “snabdeva” samo tu česmu.
Za celu kuću je mnogo ozbiljniji setup

IMG_8561.png
IMG_8560.jpeg

Na osnovu vremena ili na osnovu protoka vode. To su dva tipa koje Brita koristi. Nisu nikako povezani sa filterima. Prvi tip odbrojava vreme (obično četiri nedelje - barem je tako kod mene po uputstvima) od trenutka kada je novi filter ubačen u bokal. Drugi tip je malo precizniji, jer meri količinu vode koja se filtrirala kroz filter (obično je kapacitet 100 litara vode). Nadam se da sam dobro objasnila.
Како да сазнам који је мој тип? Тај временски је безвезе..јер може.бити.проток 40 лит нпр.. и онда мењај прерано.
Није ми јасно како може да мери количину воде која се филтрирала, на који начин то.

Back