Чешки истраживачи подучавају роботе да пишу сценску представу

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.756
Представа коју је у потпуности написала вештачка интелигенција требало би да буде премијерно изведена следећег јануара.

Истраживач Рудолф Роса са Универзитета Charles рекао је да његов тим сарађује са Позориштем Сванда и Академијом сценских уметности у Прагу на пројекту названом THEaiTRE

Роса је рекла да је идеју предложио предузетник Томас Студеник као средство за прославу стоте годишњице Р.У.Р., зване Россум’с Универсал Роботс, представе Карела и Јосефа Цапека из 1921. године која је заслужна за порекло израза „робот“.

Главни ограничавајући фактор у овом тренутку је тај што постојећи модел још увек није обучен за израду скрипти погодних за перформансе, па је план да истраживачи „напајају“ АИ представама из којих ће учити.

Модел у суштини узима мали део постојећег текста (у овом случају Чапекова оригинална игра), а затим је „инспирисан“ да креира даље линије, теме и идеје.

„Томаш је сматрао да то треба правилно прославити и дошао је на идеју да преокрене причу: пре 100 година човек је написао позоришну представу о роботима; шта ако су данас роботи написали позоришну представу о мушкарцима? “ Рекла је Роса.

Рекао је да тим ради са моделима вештачке интелигенције који су раније били успешни у генерисању делова текста, укључујући поезију и дијалог.

„Захваљујући приближавању годишњице, наш главни циљ је јасан и фиксиран: до јануара 2021. морамо да спремимо представу за премијеру“, рекла је Роса.

Рекао је да тим жели да сценарио заврши у септембру како би позоришној групи дало времена да га претвори у пуноправну продукцију.

Чак и ако је А.И. не генерише ову ствар од нуле, чак и ако је њен први напор на крају несавршен, људи ће и даље покушавати да изврше њену роботски написану продукцију када заврши.
 
Mislim ono mozes da nabacas gomilu recenica i pustis na rng, mozda ce posle nekog vremena izaci nesto smisleno? Ili ce jedno imati nesto kao
sto se rade avanture sa nekoliko mogucih krajeva ;)
Све је то лепо када тако размишљаш. А онда идеш код њих у тим и питај их како то одједном оно ради, а да није како ти замишљаш..
 
Све је то лепо када тако размишљаш. А онда идеш код њих у тим и питај их како то одједном оно ради, а да није како ти замишљаш..
Sta radi? Nabacace gomilu teksta i pustiti rng? Nije to umetnost nego selekcija iz postojecih predstava na osnovu nekog kriterijuma ;)
Nema tu A od AI...
 
Све је тако као што кажеш.
Ne programiram evo 38 godinu i prvo sto me je zainteresovalo ka kompjuterima je AI.
80ih je ulozeno brdo love u to jer su obecavali da je tu "iza coska". Potom je AI zahvatila
zima i sad je neko provalio da su neuralne mreze opet fazon da bi Nvidija mogla da prodaje
video karte.... sredinom 2000ih su opet poceli ambiciozni projekti koji su obecavali svest do
sredine 2010ih (recimo blue brain projekt), evo 2020 i nesto su tihi...
 

Back
Top