Cenzura, da ili ne?

Kakve bre 80te, jes ti šlogiran? :P
1995. prve test mreže, išo na ETF da se uverim. :P

1995 je vec postojao browser, 80tih nije, ali internet je vec postojao. A sa njim i forumi.

Komercijalni internet

Commercial Internet service providers (ISPs) emerged in 1989 in the United States and Australia. Limited private connections to parts of the Internet by officially commercial entities emerged in several American cities by late 1989 and 1990.

Following the first secure Internet transactions, 1995 is often considered the first year the web became commercialized. While there were commercial enterprises online prior to '95, there were a few key developments that happened that year.

IPv4 is defined in RFC 791 (1981) = Internet Protocol

Forums...

Usenet was conceived in 1979 and publicly established in 1980, at the University of North Carolina at Chapel Hill and Duke University,[8][2] over a decade before the World Wide Web went online (and thus before the general public received access to the Internet), making it one of the oldest computer network communications systems still in widespread use. It was originally built on the "poor man's ARPANET", employing UUCP as its transport protocol to offer mail and file transfers, as well as announcements through the newly developed news software such as A News. The name "Usenet" emphasizes its creators' hope that the USENIX organization would take an active role in its operation.

Ne znam tacno koje godine sam poceo da koristim email, mislim negde 86-87 otprilike i prvi put cuo za news grupe.

U lokalu je vec odavno postojao i Sezam cim su se pojavili prvi pristupacni modemi.

Cenzura uvek postoji, npr psovanje se koliko-toliko cenzurise inace bi bilo psovanja na sve strane, dokazano je da okolina utice na coveka, ako kreiras pozitivniju okolini imat ces pozitivnije ljude, ako na forumu podstices kvalitetniji razgovori cenzurises nekvalitetne poruke, kvalitet ce se poboljsati, ako pustis totalnu slobodu- uglavnom se desi ili monopol ili zloupotreba neke vrste.
Ako postavljas teme s depresivnim naslovima, uskoror ces imati brdo depresivnih ljudi, ako su teme agresivne imat' ces brdo agresivnih ljudi, ako ides na kvanititet neces imati kvalitet...
Problem je i kad kontrole nema uopste i kad kontrole ima previse, kao i u svemu u zivotu, gde je linija?
Колко сам разумио, вама смета "тенисер против генетски терапија" а не смета "кошаркаш који је за генетске терапије"?

Мада слажем се да треба средина као и увијек. Али држати се подаље од ријечи "цензура", и у ријечи и у дјелу. То прикривање никад ништа добро није доњело.
Само још веће зло што дуже остане прикривено.

1995 je vec postojao browser, 80tih nije, ali internet je vec postojao. A sa njim i forumi.
Ja koliko znam, postojala je najpre vojna mreža, da li za Pentagon ili slično, uz kasniji iskorak dobre volje ka univerzitetima.
Da su postojali forumi u to vreme - to prvi put čujem! :eek: Verovatno neke interne platforme, jer zaista nemam predstavu kako bi to moglo da funkcioniše.
U svakom slučaju, zasigurno sasvim drugačije od foruma kakvih ih danas znamo... ?
Ne znam tacno koje godine sam poceo da koristim email, mislim negde 86-87 otprilike i prvi put cuo za news grupe.

U lokalu je vec odavno postojao i Sezam cim su se pojavili prvi pristupacni modemi.
Mene sad interesuje gde si dobio priliku da koristiš ovakav interfejs? Brojke koje si ovde navio su poprilično stare godine, pa se pitam i sledeće?
- Zar si toliko "mator"? :D (koliko imaš godina uopšte? ovde deluješ mladoliko...);):cool:
- Da li si to koristio u inostranstvu? Živiš li tamo ili si se tad prosto tu zadesio, pošto u Evropi, kamoli kod nas, to nije osvanulo sve do 90-ih?

Pokusacu da ti odgovorim na ono sto znam i cega se secam iz mog malog ugla

Ja koliko znam, postojala je najpre vojna mreža, da li za Pentagon ili slično, uz kasniji iskorak dobre volje ka univerzitetima.
DARPA (defence advanced research projects agency) je dala da se na nekoliko univerziteta napravi paketna mreza (postojale su razne mreze, ja sam recimo radio na meteoroloskoj koja je pokrivala ceo svet), Univerziteti razvili ARPANET sto je zapravo multirouting network sa paketima kao odbranu od nuklearnog napada. Jednostavno ako neki nod bude pogodjen informacije teku drugim mogucim kanalima.

iz toga je izrastao internet (preko IP protokola) ali internet koji je bio akademski jer su se univerziteti kacili jedni na druge i ta mreza se sirila i prvi protokoli su bili email protokoli.

Da su postojali forumi u to vreme - to prvi put čujem! :eek: Verovatno neke interne platforme, jer zaista nemam predstavu kako bi to moglo da funkcioniše.
Preko email protokola razvio se NNTP (network news) ili USENET koji je imao forumsku strukturu

u isto vreme forumi su postojali - kod nas na Sezamu na primer ali i na nizu raznih BBS sistema. Neki su razvijali protokole za razmenu. Pa se cak i kombinovali sa USENETom (to je kraj 80tih i sam pocetak 90tih).

U svakom slučaju, zasigurno sasvim drugačije od foruma kakvih ih danas znamo... ?
ne bas mnogo samo je bila drugacija forma, uglavnom je sve radilo preko terminala
mogao si da se raspravljas sa nepoznatim ljudima na drugom kraju sveta

tada je postojala i cuvena grupa soc.culture.yugoslavia gde je pljuvacina bila dobardan kao ovde na Politici.

Mene sad interesuje gde si dobio priliku da koristiš ovakav interfejs?
terminal access, preko modema

Brojke koje si ovde navio su poprilično stare godine, pa se pitam i sledeće?
- Zar si toliko "mator"? :D (koliko imaš godina uopšte? ovde deluješ mladoliko...);):cool:
cenzurisano :) privatna informacija u javnom prostoru
salim se ali se trudim da ne otkrivam godine, a nisam mlad, uostalom to pise i u mom profilu.

- Da li si to koristio u inostranstvu?
internet email kod nas i u inostranstvu - do 94-5 preko univerziteta
posle 95 sam vec uspeo da izguram internet provajder (tada preko modema i preko krljavih TCP/IP stekova na windowsima, tek kasniji windowsi posle 95 su uspeli da srede stack) ostalo je sve bio ili unix ili digital

Ali bilo je raznih mreza, recimo radio sam sa nekim likovima koji se bave transportom kontejnera, namestao im ako se dobro secam neki x25 protokol - oni su se kacili na neki udaljeni mainframe da upisu stavljene i skinute kontejnere. Svasta je bilo moguce. Ali vecina toga je bila daleko od javnosti jer je bilo PAPRENO skupo.

Živiš li tamo ili si se tad prosto tu zadesio, pošto u Evropi, kamoli kod nas, to nije osvanulo sve do 90-ih?

Ma bilo je, ali bila je sacica ljudi koja se bavila time a ostali su gledali na nas kao na kretene.

Ono sto ti pominjes je KOMERCIJALNI internet, optika, backbones, internetworks, paketne mreze lan/wan ruteri protokoli itd itd. sve je to postojalo dobrim delom 80 ali su modemi bili uzasno skupi. Tek krajem 80 su poceli da se liferuju relativno pristupacni modemi i onda je eksplodiralo. Beograd je krajem 80tih i pocetkom 90tih imao gomilu BBS-ova. To je bilo interesatno kao AI/VI danas :)

Колко сам разумио, вама смета "тенисер против генетски терапија" а не смета "кошаркаш који је за генетске терапије"?

Мада слажем се да треба средина као и увијек. Али држати се подаље од ријечи "цензура", и у ријечи и у дјелу. То прикривање никад ништа добро није доњело.
Само још веће зло што дуже остане прикривено.
Nekad sam bio slicnog misljenja i bio sam tzv libertarijanac, i totalno za slobodno trziste- no svatio sam da jednostavno neke su regulacije potrebne, ljudska gramzivost i glupost se mora ograniciti.
Problem na zapadu, a koji se prelio i na Srbiju jeste neoliberalizam, ne samo u ekonomskim smislu vec i kulturoloskom- tad su poceli da pumpaju “rijaliti”, zato sto se nekim ljudima svidjalo, s vremenom se broj gledalaca povecavao, a narocito u Srbiji gde ljudi vazdan ovo gledaju i sve su zatupleniji,
U SFRJ su se trudili da prikazuju dosta kvalitetnog programa, i ljudi jesu postajali oametniji i obrazovaniji, onda se taj proces okrenuo i sad je prema istrazivanjima prosecan IQ u Srbiji ispod proseka od 100 poena. Mnogo ljudi ne znaju ni osnovne stvari i veruju u gluposti jer gledaju/citaju Informer i takve gluposti.

Ako se secas u Americi su neki predlagali da se ukine policija, zamisli sta bi se desilo?
Ziveo sam u RSK, koja je bila slabo organizovana drzava i samim tim su ljudi radili svasta, usporedjivao sam statistiku ubistava i incidenata u mestu gde san ziveo i bila je gora statistika od ozloglasrnog Deadwood-a na divljem zapadu, a bilo je i gorih.
Previse slobode nije najbolja ideja, po mom misljenju.

Ne znam... Ti mi reci...

Da li ti je bolje sto je YT cenzurisao najboljih nekoliko minuta, dela CIA-e i kako funkcionise "Zapadni Svet" ili ne?
Kad vidim ko su gosti, ja bih sve cenzurisao.
Ti ljudi izmisljaju i toliko vas zaglupljuju da je to strasno, "kolektivni zapad" je vec propao u zadnjih 5 godina vec toliko puta, Nmeci su vec 10 puta ostali bez struje i gasa.... Da se imalo razumete u ekonomiju i geopolitiku znali bi da je Informer, Happy tv, i vecina tih kanala obicno smece, al' vi vec 30 godina slusate jedno te isto i sad ako ste se ubedili da je nebo crveno, moze vam covek reci 100 puta i pokazati da je nebo plavo- dzabe.
Za sva zla sveta su krivi zapadnjaci, za sve nase probleme su krivi zapadnjaci, zapadnjaci su krivi za Jelenu Karleusu i sto svi gledaju pink kanal i sto se bacaju sporeti u reke.
Cenzurisao bih vecinu politicara i iz pozicije i iz opozicije, jer sam pricaju bljuvotine.
Treba uvesti fact-checker tj proveravanje cinjenica, a ne da svatko moze lupati kako hoce.
Na televiziji imamo vojne analiticare koji nikad nisu nista pogodili, koja je njihova svrha?
Sirenje propagande i ispiranje mozga.

Ja se secam ranog interneta - negde odokativno druga polovina 80tih ako se ne varam. Internet je tada izgledao drugacije ali je obecavao potpuno odsustvo cenzure. I stvarno rani internet ni na koji nacin nije bio cenzurisan.

onda je svet poceo da se menja. Danas je internet poluga vlasti. Postao je ono sto je trebalo da postane - utility (struja, voda, kanalizacija, internet) hmm ima u blizini druge reci pored neceg.

Poslednjih decenija cenzura je na Internetu normalna.

Kad sam bio u Turskoj bio sam fasciniran da je wikipedija blokirana - wikipedija?!?!!!! - ljudima je uskracen vazan resurs znanja a zar to nije osnovna ideja interneta - saznanje. Kad sam se vratio sa tog puta poceo sam da istrazujem i sta - turska je blokirala wikipediju. Zasto? Zato sto su postojale dve stranice koje nisu odgovarale vlastima - i zbog 2 stranice cela vikipedija je uskracena milionima ljudi. Onda sam shvatio da je vrag odneo salu i da je kumulativna glupost celokupnog stanovnistva beskonacna.

Ne verujem da su zaista u pitanju dve stranice.
Bliza sam stavu da je takva vrsta cenzure posledica psiholoskog pritiska koji se pravi od strane drzave i koji je usmeren ka neposlusnom delu naroda.

Cenzura je, recimo, kada u Emiratima izrendaju film jer su se glumci poljubili.
Ako ima stotinu poljubaca skinuce se svih sto scena, sve dok film ne postane negledljiv i neshvatljiv. Film je, na primer, Prljavi ples. Butina, rez, poljubac, rez, pogresna rec - rez, rez, rez!

Kako bih pogledala neki film, odnela sam racunar na slobodan od pravila i raskalasan Tajland. I skinula par filmova...i dobila viruse koji su blokirali sve i to u vrlo vulgarnom obliku.
Racunar je bio za bacanje, a isti je kupljen par meseci ranije.

U prvom slucaju imamo strogu cenzuru. U drugom je pak sve dopusteno. I oba primera prave stetu!

Po mom misljenju, valja naci sredinu.
Mozda je drustvu bez cenzure neophodan visok stepen kulture...da bi bio slobodan, zaista slobodan u recima i delima, mozda covek mora da razvije fine nijanse, osecaj prema drugima, odmerenost i da bude svestan posledica.

Ja sam bio fasciniran situacijom, bio sam na odmoru u turskoj i hteo sam da odem na neka mesta i logicno bi bilo da prvo pogledam google i wikipediju da saznam malo vise on necemu. Sto je najgore ne secam se da je pisalo da je sajt cenzurisan - samo da ga nema, i sasvim slucajno procitah negde pokusavajuci da vidim zasto wikipedija sajt ne radi. Mislio sam da je nesto sa telefonom. Cudan osecaj ali sad sa ove distance mislim da cemo doci uskoro da neki korisni delovi interneta prestanu da postoje a onda ce biti tek cudno. Raise and fall of the Internet.

Koliko vidim, politicko je pitanje...cenzure vise nema, zar ne? Trajala je svega par godina.
Par Erdoganovih godina.
Jeste da. Nema. Kao, navodno, zbog ljudskih prava.

Nego meni je to bilo fascinantno, iako se secam blokade interneta u Srbiji kad je samo neki esencijalni email isao preko necijeg privatnog naloga na nekom univerzitetu u Americi. Mada razlicito je: kod nas je bila spoljna blokada, ovde je u pitanju bila unutrasnja.

Znaci neko je par godina efektivno drzao svoje ljude delimicno u mraku zbog neslaganja. Ili recimo kad su rusi blokirali Telegram (chat)

Cenzura ne treba da postoji, naravno, međutim, problem je u zloupotrebi slobode.

Već godinama vidimo da zemlje u kojima su mediji zatvoreni šire propagandu u zemlje gde su otvoreni. Imaju čak i svoje ljude.

Pa recimo Taker širi rusku propagandu po zapadu dok zapadna ne može da se čuje u Rusiji. Tako da je jasno da će morati da se ide u pravcu cenzure, prosto nemaš druge opcije da se zaštitiš od zloupotrebe.

Primer zloupotrebe su i masovne teme o propadanju. Uzimaju se slike, dešavanja, kritičke misli... gde probereš sve negativno i to upakuješ na način da prikažeš kako sve propada, nema izlaza, čeka nas kraj, itd... A negativne informacije o drugoj strani (Rusija, Kina...) nemaš, jer je to tamo zabranjeno iznositi. Pa kad gledaš vesti, ispada kao da samo zapad propada. Malo ko će da razmisli pa da se zapita zašto je tamo sve zabranjeno, da li zato što je mnogo dobro ili mnogo loše. A znamo da je ovo drugo, nego svoje negativno kriju. Pa se na zapadu može videti i pozitivno i negativno a na istoku samo pozitivno. I eto prilike za zloupotrebu. Brojni primeri se mogu videti i na ovom forumu.

Kad vidim ko su gosti, ja bih sve cenzurisao.
Ti ni ne znas ko su gosti. Da te neko pita uzivo, ne bi znao.
Pa ti nisi ni video da fali segment iste emisije na cenzurisanoj platformi, u odnosu na necenzurisanu platformu i o cemu je video iz segmenta, ONO STO JE TEMA I POENTA POSTA, a ne da vidis nesto vise...
"kolektivni zapad" je vec propao
Zavisi kako shvatas propao.
Da se imalo razumete u ekonomiju i geopolitiku znali bi da je Informer, Happy tv, i vecina tih kanala obicno smece,
Niko ne gleda "odakle" je nesto, niti "ko" kaze, nego sta je receno. Osim vas auto-cenzora.
al' vi vec 30 godina slusate jedno te isto i sad ako ste se ubedili da je nebo crveno, moze vam covek reci 100 puta i pokazati da je nebo plavo- dzabe.
Vrsis projekciju onoga sto si ti i kako ti radis, na druge.
Treba uvesti fact-checker tj proveravanje cinjenica, a ne da svatko moze lupati kako hoce.
:hahaha: Jadnicak :mazi: Mora neko da mu kaze sta da misli, ne moze sam...

A i to odavno postoji. Zato neki i imaju negativno misljenje o njima i vama.
I zato ste ekstremno opasni po zdrav razum!
Na televiziji imamo vojne analiticare koji nikad nisu nista pogodili, koja je njihova svrha?
Na LOTO-u se pogadja, ovde se analizira.
Sirenje propagande i ispiranje mozga.
Vrsis projekciju onoga sto si ti na druge.

Poslednja izmena:

Back