Cenzura, da ili ne?

Da li je cenzura dobra ili nije? (a tek auto-cenzura)
Sta mislite?
Idemo i u svet gde ce biti vise cenzure?

Nije dobra, a nije dobra ni auto-cenzura. Samo mi se čini da cenzura postoji, ne samo kod nas i ne samo u medijima gde pripada i internet.

Postojala je i pre, ukoliko posmatramo to sa istorijske strane..i dalje će postojati..

Nije dobra, a nije dobra ni auto-cenzura. Samo mi se čini da cenzura postoji, ne samo kod nas i ne samo u medijima gde pripada i internet.
Ja se secam ranog interneta - negde odokativno druga polovina 80tih ako se ne varam. Internet je tada izgledao drugacije ali je obecavao potpuno odsustvo cenzure. I stvarno rani internet ni na koji nacin nije bio cenzurisan.

onda je svet poceo da se menja. Danas je internet poluga vlasti. Postao je ono sto je trebalo da postane - utility (struja, voda, kanalizacija, internet) hmm ima u blizini druge reci pored neceg.

Poslednjih decenija cenzura je na Internetu normalna.

Kad sam bio u Turskoj bio sam fasciniran da je wikipedija blokirana - wikipedija?!?!!!! - ljudima je uskracen vazan resurs znanja a zar to nije osnovna ideja interneta - saznanje. Kad sam se vratio sa tog puta poceo sam da istrazujem i sta - turska je blokirala wikipediju. Zasto? Zato sto su postojale dve stranice koje nisu odgovarale vlastima - i zbog 2 stranice cela vikipedija je uskracena milionima ljudi. Onda sam shvatio da je vrag odneo salu i da je kumulativna glupost celokupnog stanovnistva beskonacna.

Ja se secam ranog interneta - negde odokativno druga polovina 80tih ako se ne varam. Internet je tada izgledao drugacije ali je obecavao potpuno odsustvo cenzure. I stvarno rani internet ni na koji nacin nije bio cenzurisan.

onda je svet poceo da se menja. Danas je internet poluga vlasti. Postao je ono sto je trebalo da postane - utility (struja, voda, kanalizacija, internet) hmm ima u blizini druge reci pored neceg.

Kad sam bio u Turskoj bio sam fasciniran da je wikipedija blokirana - wikipedija?!?!!!! - ljudima je uskracen vazan resurs znanja a zar to nije osnovna ideja interneta - saznanje. Kad sam se vratio sa tog puta poceo sam da istrazujem i sta - turska je blokirala wikipediju. Zasto? Zato sto su postojale dve stranice koje nisu odgovarale vlastima - i zbog 2 stranice cela vikipedija je uskracena milionima ljudi. Onda sam shvatio da je vrag odneo salu i da je kumulativna glupost celokupnog stanovnistva beskonacna.
Tada internet nije bio uopste komercijalan i retko je ko imao u Americi a kamoli kod nas.
Tek od polovine 90tih krece polako.

Ja se secam ....

Wikipedija ? :kafa:

A, ima li Wikipedija cenzuru ? :andjeo:

Сваки мислећи човјек, јавна личност, укључујући оне у медијима, мора бити одговорна особа, одговоран према својим најближима, суграђанима, сунароидницима, да његове ријечи, писанија, чињења немају штетних посљедица. Наравно да се ту ауто-цензура, да пази шта ће рећи, писати, чинити, подразумијева. И наравно да положај или статус у друштву, земљи, носе и ту одговорност, обавезује да се уведу ограничења на садржаје који ће бити штетни по морално, духовно и културно стање нације. Без ауто-цензуре и цензуре свака земља, нација и друштво клизе у охлократију и анархију гдје ће бити одбачене све моралне и друге скрупуле. Такво стање одговаеа фукари, силницима и хуљама који ће кроз такав изопачен истем вриједности моделирати свијет по свом нахођењу, али уопште људима може доинијети само биједу, несрећу и амбијент у којем влада нетрељивост и мржња.

Da li je cenzura dobra ili nije? (a tek auto-cenzura)
Sta mislite?
Idemo i u svet gde ce biti vise cenzure?
Jako tesko i komplikovano pitanje, sloboda govora je jako vazno, no s druge strane dezinformacije i propaganda su veliki problem i mogu napraviti mnogo stete, uzmimo primer nacisticke Nemacke. Nedavno je u UK bilo nemira koje su izazvale lazne informacije.

Drugi problem je sto ljudi cesto slede primer nekih javnih licnosti i njihove savete iako su ti saveti cesto pogresni, ovo su samo neki od problema, a koji nanose stetu citavom drustvu.
A isti problem imamo i ovde na forumu, vecina poruka nemaju nikakvu vrednost ljudi samo izbacuju svoje emocije, a ljudi su po prirodi takvi da se polako uklapaju, pa ako imas 10 spamera s negativnim misljenjem o necemu, uskoro ces imati 100 ljudi koji imaju negativno misljenje o toj istoj stvari.
Neki sajtovi imaju tzv "fact checker" (proveravanje/uporedjivanje cinjenica) i ovo je dobra ideja, mada je tesko implementirati.

Ljudi se privikavaju na okolinu, kakva god okolina bila, ako kreirate pozitivnu ljudi ce imati tendenciju da budu pozitivni, tako da se postavlja pitanje- da li je ponekad cenzura dobra stvar? Verovatno jeste, ali opet koja su merila, i gde je granica?

Poslednja izmena:
Сваки мислећи човјек, јавна личност, укључујући оне у медијима, мора бити одговорна особа, одговоран према својим најближима, суграђанима, сунароидницима, да његове ријечи, писанија, чињења немају штетних посљедица. Наравно да се ту ауто-цензура, да пази шта ће рећи, писати, чинити, подразумијева. И наравно да положај или статус у друштву, земљи, носе и ту одговорност, обавезује да се уведу ограничења на садржаје који ће бити штетни по морално, духовно и културно стање нације. Без ауто-цензуре и цензуре свака земља, нација и друштво клизе у охлократију и анархију гдје ће бити одбачене све моралне и друге скрупуле. Такво стање одговаеа фукари, силницима и хуљама који ће кроз такав изопачен истем вриједности моделирати свијет по свом нахођењу, али уопште људима може доинијети само биједу, несрећу и амбијент у којем влада нетрељивост и мржња.
Отуда лажи, полуистине, фразе и пароле.

Не, и у сто к.раца не!
Nisam siguran da je pustiti svakog da lupeta i ponekad siri pogresne ideje, mrznju, depresiju- dobra stvar.
S druge strane cenzura takodje ima svojih problema, pogotovo ako je previse stroga.
U idealnom svetu u novinama i medijima bi se pojavljivali pametni ljudi, strucni u svojoj kategoriji, no desava se upravo suprotno- teniseri su strucnjaci za medicinu i vakcine, pevaljke su sociolozi itd... A kao sto izreka kaze: "What moneky sees, monkey does". Majmun radi ono sto majmun vidi (ili cuje ili procita).

"Disciplina bez slobode je tiranija; sloboda bez discipline je haos"

Nisam siguran da je pustiti svakog da lupeta i ponekad siri pogresne ideje, mrznju, depresiju- dobra stvar.
S druge strane cenzura takodje ima svojih problema, pogotovo ako je previse stroga.
U idealnom svetu u novinama i medijima bi se pojavljivali pametni ljudi, strucni u svojoj kategoriji, no desava se upravo suprotno- teniseri su strucnjaci za medicinu i vakcine, pevaljke su sociolozi itd... A kao sto izreka kaze: "What moneky sees, monkey does". Majmun radi ono sto majmun vidi (ili cuje ili procita).

"Disciplina bez slobode je tiranija; sloboda bez discipline je haos"
Да, јер "струка" није подложна критици.
Па зар то није и основа науке "поставити питање"? :eek:

И ко је тај врховни над човјек који одлучује шта се смије а шта не смије рећи?
Све могуће забране, ограничења, све то води увијек ничему добром, а тобоже "спашавајући" добро само поквари оно што је добро.

Цензура, у 100 к. не! Заједно са диктаторчићима.

Да, јер "струка" није подложна критици.
Па зар то није и основа науке "поставити питање"? :eek:

И ко је тај врховни над човјек који одлучује шта се смије а шта не смије рећи?
Све могуће забране, ограничења, све то води увијек ничему добром, а тобоже "спашавајући" добро само поквари оно што је добро.

Цензура, у 100 к. не! Заједно са диктаторчићима.
Cenzura uvek postoji, npr psovanje se koliko-toliko cenzurise inace bi bilo psovanja na sve strane, dokazano je da okolina utice na coveka, ako kreiras pozitivniju okolini imat ces pozitivnije ljude, ako na forumu podstices kvalitetniji razgovori cenzurises nekvalitetne poruke, kvalitet ce se poboljsati, ako pustis totalnu slobodu- uglavnom se desi ili monopol ili zloupotreba neke vrste.
Ako postavljas teme s depresivnim naslovima, uskoror ces imati brdo depresivnih ljudi, ako su teme agresivne imat' ces brdo agresivnih ljudi, ako ides na kvanititet neces imati kvalitet...
Problem je i kad kontrole nema uopste i kad kontrole ima previse, kao i u svemu u zivotu, gde je linija?

Back