Cene u Grčkoj 2026

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.651
Koliko košta letovanje u Grčkoj 2026. godine?
ako tačan iznos uvek zavisi od načina putovanja, izbora destinacije i navika tokom odmora, moguće je prilično realno proceniti koliki su svakodnevni troškovi u Grčkoj.

U nastavku teksta sakupili smo primere cena hrane, pića, ležaljki na plaži, putarina, cigareta i drugih stvari sa kojima se turisti najčešće susreću tokom letovanja. Na osnovu ovih informacija lakše ćete steći predstavu koliko novca je potrebno poneti za odmor.
Važno je imati na umu da cene u Grčkoj nisu iste svuda. Sever zemlje, poput Halkidikija ili letovališta u Solunskoj i Olimpskoj regiji, uglavnom je nešto pristupačniji u odnosu na poznata ostrva. Na primer, kugla sladoleda u manjem mestu na severu može koštati oko 1.5 €, dok će na ostrvima poput Mikonosa ili Santorinija često biti višestruko skuplja.

U poređenju sa Srbijom, neke namirnice u Grčkoj mogu biti čak i povoljnije, posebno voće i povrće u sezoni. Sa druge strane, mlečni proizvodi, meso i određeni uvozni proizvodi najčešće su skuplji nego kod nas.
U nastavku su okvirne cene najčešće kupovanih proizvoda i usluga u Grčkoj tokom 2026. godine, podeljene po kategorijama. Cene su izražene u evrima i mogu varirati u zavisnosti od lokacije i sezone.

Važno je znati da se cene voća i povrća u Grčkoj tokom sezone menjaju više puta. Kao i u kod nas, kada se neko voće ili povrće tek pojavi na pijacama i u marketima, obično je tada najskuplje. Kako sezona odmiče, ponuda postaje veća, pa cena uglavnom počinje da pada.

Namirnice
• Hleb kg: 1.30 – 1.90 €
• Mleko (litar): 2.20 €
• Jaja (pakovanje 10 kom): 2.99€
• Kečap: 1.50 €

• Suncokretovo ulje (litar): 2.15 €
• Maslinovo ulje Minerva Clasic (1l): 7,58€

• Puter (225g): 3 – 4 €
• Jogurt: 2 – 4 €
• Testenine: 1 – 2 €
• Toalet papir (10 kom.): 3.59 €
• Brašno (kg): 0.59 – 1.20 €

• Šećer (kg): 0.70 €
• Feta sir (kg): 9 – 13 €
• Kačkavalj (200g): 3 – 4 €
• Parizer bez glutena (600g): 2,19€

https://grckainfo.com/sr/blog/cene-u-grckoj/177/

Poslednja izmena:
Voće i povrće

• Paradajz (kg): 2.99€
• Krastavci (kom): 0.63 €
• Kupus (kg): 0.50 – 1.60 €
• Krompir (kg): 0.75 €

• Batat (kg): 2.20 €
• Crni luk (kg): 0.90 €
• Crveni luk (kg): 1.10 €
• Mladi crni luk (kom): 0.96 €

• Šargarepa: 0.75 €
• Zelena paprika (kg): 4.20 €
• Tikvice (kg): 2.10 €
• Praziluk: 1.68 €

• Peršun (veza): 2.68 €
• Brokoli: 1.53 – 1.92 €
• Celer: 1.68 €
• Spanać (kg): 0.80 – 1.30 €

• Jabuke (kg): 1.98 – 2.20 €
• Breskve (kg): 1.80 – 2.50 €
• Kajsije (kg): 2.60 – 3.00 €
• Trešnje (kg): 1.50 – 3.00 €
• Jagode (pak.): 2 – 5 €

• Lubenica (kg): 1.20 – 2.00 €
• Limun (kg): 0.88 €
• Banana (kg): 1.85 €
• Grčki avokado: 4.45 €
• Ananas: 1.58 €
• Pomorandže (kg): 1.09 – 2.00 €

Meso i riba
• Piletina sveža (kg): 2,99€
• Pileća prsa (kg): 8.76 €
• Sveža riba (kg): 5.50 – 15.00 €
• Pileći nuggets (kg): 9.68 €
• Mleveno meso (kg): 7.90 €
• Svinjski odrezak sa kostima (kg): 3.99 €
• Svinjski vrat sa kostima (kg): 7.99 €

• Hot dog kobasice bez glutena (kg): 7.90 €
• Sveži svinjski suvlaki (kg): 6.48 €
• Svinjske šnicle (kg): 7.90 €

• Svinjska pančeta (kg): 8.30 €
• Svinjska plećka bez kostiju (kg): 2.89 €
• Svinjski but bez kostiju (kg): 1.99 €
• HOT DOG kobasice (480g): 5.89 €
• Parizer 330g bez glutena: 4.53 €

Cene u restoranima i kafićima 2026.​

• Giros pita (sendvič): 4.50 – 5.50 €
• Giros porcija: 10.00 – 12.00 €
• Suvlaki pita: 4.50 – 5.50 €
• Obrok u jeftinijim restoranima: 15 – 20 €
• Obrok u skupljim restoranima: 30 – 50 €
• Pica: 6.00 – 12.00 €
• Roštilj: 6.00 – 14.00 €

• Brancin (400 g): 16.00 – 18.00 €
• Lignje na žaru: 15.00 €
• Pržene tikvice: 6.00 – 7.00 €
• Pomfrit: 5.50 – 6.00 €
• Cezar salata sa piletinom: 5.00 – 8.00 €
• Feta sa medom i susamom: 10.00 – 11.00 €
• Halumi: 6.00 – 8.00 €

• Musaka: 7.00 – 8.00 €
• Domaće pivo: 4.50 – 5.00 €
• Strano pivo: 5.00 – 6.00 €
• Sokovi: 3.00 – 5.50 €
• Vino: 2.50 – 22.00 €

• Frape kafa: 3.00 – 4.00 €
• Kapućino: 4.00 – 4.50 €
• Milk shake: 5.00 – 6.00 €
• Kokteli: 8.00 – 15.00 €
• Žestoka pića: 2.00 – 6.00 €
• Flašica vode (0.33l): 0.50 – 1.30 €

Ostalo – sladoled, palačinke, rekviziti za plažu​

• Palačinka: 3.50 – 5.00 €
• Kuvani kukuruz: 3.00 €
• Kugla sladoleda: 1.50 – 3.00 €
• Prostirke za plažu: 4.50 – 7.00 €
• Suncobrani: 7.00 – 12.00 €
• Dušeci na naduvavanje: 10.00 – 30.00 €
• Peškiri: 10.00 – 15.00 €

Cene dnevnog rentiranja vozila​

• Bicikl: 10 €
• Skuter: 10 – 40 €
• ATV: 30 – 60 €
• Automobil: 25 – 70 €

Negde početkom juna idem na jedan radni produženi vikend na Jonsku obalu pa ću vam iz prve ruke proveriti ovo :)

Ono što sada znam je da je recimo dnevni rent-a-car u tom kraju ,no excess osiguranje, i bez depozita, oko 50€ za polo, seat ibicu i sl i oko 55€ za nešto jači recimo crossover neki. To baš i ne obećava kad krene puna sezona.

Poslednja izmena:
ostrog-u-du%C5%A1i-egzorcizam-po-ku%C4%87ama-ili-kod-nje-v0-sqi5d92351bc1.jpeg

Koliko košta letovanje u Grčkoj 2026. godine?
ako tačan iznos uvek zavisi od načina putovanja, izbora destinacije i navika tokom odmora, moguće je prilično realno proceniti koliki su svakodnevni troškovi u Grčkoj.

U nastavku teksta sakupili smo primere cena hrane, pića, ležaljki na plaži, putarina, cigareta i drugih stvari sa kojima se turisti najčešće susreću tokom letovanja. Na osnovu ovih informacija lakše ćete steći predstavu koliko novca je potrebno poneti za odmor.
Važno je imati na umu da cene u Grčkoj nisu iste svuda. Sever zemlje, poput Halkidikija ili letovališta u Solunskoj i Olimpskoj regiji, uglavnom je nešto pristupačniji u odnosu na poznata ostrva. Na primer, kugla sladoleda u manjem mestu na severu može koštati oko 1.5 €, dok će na ostrvima poput Mikonosa ili Santorinija često biti višestruko skuplja.

U poređenju sa Srbijom, neke namirnice u Grčkoj mogu biti čak i povoljnije, posebno voće i povrće u sezoni. Sa druge strane, mlečni proizvodi, meso i određeni uvozni proizvodi najčešće su skuplji nego kod nas.
U nastavku su okvirne cene najčešće kupovanih proizvoda i usluga u Grčkoj tokom 2026. godine, podeljene po kategorijama. Cene su izražene u evrima i mogu varirati u zavisnosti od lokacije i sezone.

Važno je znati da se cene voća i povrća u Grčkoj tokom sezone menjaju više puta. Kao i u kod nas, kada se neko voće ili povrće tek pojavi na pijacama i u marketima, obično je tada najskuplje. Kako sezona odmiče, ponuda postaje veća, pa cena uglavnom počinje da pada.

Namirnice
• Hleb kg: 1.30 – 1.90 €
• Mleko (litar): 2.20 €
• Jaja (pakovanje 10 kom): 2.99€
• Kečap: 1.50 €

• Suncokretovo ulje (litar): 2.15 €
• Maslinovo ulje Minerva Clasic (1l): 7,58€

• Puter (225g): 3 – 4 €
• Jogurt: 2 – 4 €
• Testenine: 1 – 2 €
• Toalet papir (10 kom.): 3.59 €
• Brašno (kg): 0.59 – 1.20 €

• Šećer (kg): 0.70 €
• Feta sir (kg): 9 – 13 €
• Kačkavalj (200g): 3 – 4 €
• Parizer bez glutena (600g): 2,19€

https://grckainfo.com/sr/blog/cene-u-grckoj/177/
Manje vise iste cene ko ovde

Cene dnevnog rentiranja vozila​

• Bicikl: 10 €
• Skuter: 10 – 40 €
• ATV: 30 – 60 €
• Automobil: 25 – 70 €

Iskreno ne verujem da skuter može da se rentira za samo 10 Eur.
Čak mi je i za bicikl ovo sumnjivo.
Moj sin treba da ide na Tasos i reče da mu pogledam nešto za rentiranje bicikala.
Kuku i lele, u high sezoni 40 Eur na dan.
Jeste da su to sve oni, neki što pravljeni da njima prelaziš preko Alpa, ali ipak,
malo je to mnogo braćo Grci

A i ovih 25 za auto?
Sećam se da je još pre 10-11 godina bilo 30 Eur i to za one najmanje Koreance,
za koje je Polo viša klasa.

Iskreno ne verujem da skuter može da se rentira za samo 10 Eur.
Čak mi je i za bicikl ovo sumnjivo.
Moj sin treba da ide na Tasos i reče da mu pogledam nešto za rentiranje bicikala.
Kuku i lele, u high sezoni 40 Eur na dan.
Jeste da su to sve oni, neki što pravljeni da njima prelaziš preko Alpa, ali ipak,
malo je to mnogo braćo Grci

A i ovih 25 za auto?
Sećam se da je još pre 10-11 godina bilo 30 Eur i to za one najmanje Koreance,
za koje je Polo viša klasa.
Rekoh Polo je 50€ dnevno i to u junu sa no excess osiguranjem. Možda sa nekim depozitom i osiguranjem bude nešto manje. Ali ne verujem da će u sezoni u turističkim mestima biti išta ispod te cene. Tek pred kraj možda kada se potražnja smanji. Naročito važi za ostrva gde bez kola teško da može da se lepo letuje.

Rekoh Polo je 50€ dnevno i to u junu sa no excess osiguranjem. Možda sa nekim depozitom i osiguranjem bude nešto manje. Ali ne verujem da će u sezoni u turističkim mestima biti išta ispod te cene. Tek pred kraj možda kada se potražnja smanji. Naročito važi za ostrva gde bez kola teško da može da se lepo letuje.
Ma to ja na konto onih cena iz spiska što si postavio.
Mislim da ti je tih 50 za Polo super cena kako stvari stoje..
Gde ćeš na jonsku obalu, Parga, Preveza?

Ma to ja na konto onih cena iz spiska što si postavio.
Mislim da ti je tih 50 za Polo super cena kako stvari stoje..
Gde ćeš na jonsku obalu, Parga, Preveza?
Idem na Kefaloniju par dana, ne na odmor nego da snimim u predsezoni dok je prazno. Koristim što iz Budimpešte sada ima wizz a radili su neku promociju pa mi je povratna 80€ ispala. Zato mi trebaju kola jer tamo je jako besmisleno bez istih, naročito za ovo što ja radim. Inače uzeo sam Ford Pumu za 55€, jači je,znači 40+ konja po onim putevima.

Poslednja izmena:
Idem na Kefaloniju par dana, ne na odmor nego da snimim u predsezoni dok je prazno. Koristim što iz Budimpešte sada ima wizz a radili su neku promociju pa mi je povratna 80€ ispala. Zato mi trebaju kola jer tamo je jako besmisleno naročito za ovo što ja radim. Inače uzeo sam Ford Pumu za 55€, jači je,znači 40+ konja po onim putevima.
A znači, ipak ćeš na Kefu. Lepo.
Ja pročitah ono, kažeš, na jonsku obalu na produženi vikend, pa pomislih da ćeš ovamo, na kopneni deo.
Nekako, o Grčkoj ne razmišljam u avionskoj varijanti, iako postoji i ta Rajanova linija iz Niša za Krf.
Pre dvadesetak godina su odavde, tokom dva leta, imali čarter letove za Krit, Iraklio,pa ukinuli.
Nemam ideju koja agencija je to radila i čiji su avioni bili u pitanju, samo čudno mi je da nisu natsavili.

Skuter 10-40 €
Pa u pik sezoni każi od 30 pa na gore. Prošle godine na Krfu za 160cc cena je bila 30€ dnevno. Nisu imali nijedan za 20€ a kamo li za 10.

U nove radne pobede?😅 Btw, čestitam 5000 sabskrajbera, ozbiljan kanal👏👏
Hvala prijatelju, Brzo ćeš ti to prevazići. Tvoj kanal da je na engleskom mislim da bi "explodirao". Ti baš profi radiš, full vlog+dokumentarni karakter i zanimljiv,znači dušu dalo da se ubace sponzori u određenom trenutku :lol:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da, one cene renta samo tokom zime-rano proleće mogu biti aktuelne.

Poslednja izmena:
Mi smo prosle godine bili na Kritu.
Nismo spremali hranu, pa ne znam koliko kosta paradajz, ali su cene u restoranima i tavernama bile nesto vise od ovih gore navedenih. Ali to je obicno tako na ostrvima. Malo su skuplja. U hotelu smo imali samo dorucak i veceru, jer preko dana cesto nismo bili gladni. Bar ne svaki dan, ali smo nekad isli i na rucak.
Auto smo uzeli na 7 dana, ako se dobro secam i platili 400€. Ako ga uzmes na vise od 2 dana onda je povoljnije. Ostatak dana smo bili u tom mestu.
Suncobrani i lezaljke su bili od 30€, pa na dalje, zavisi od mesta i plaze.

IMG_5739.jpeg

Plazu preseca divna, cista, ledena, planinska rečica.
IMG_5824.jpeg

Otisli smo i do Matale, koja je stravicno prebukirana. Time je izgubila nesto od svog šarma.

Poslednja izmena:

Back