Cene jagnjetine u Evropskoj uniji dostigle vrhunac u ovoj godini

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
41.203
ruzica4abbbwww.jpg

Stočari na dobitku - dok svi propadaju samo njima ide!

Evropsko tržište jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla vrhunac u 2020. godini. Smatra se da je do toga došlo zbog manjka na tržištu, ali i zato što su neka postrojenja za preradu svinjetine postala žarište virusa korona pa su ljudi kupovali drugo meso.

Evropsko tržište ovčijeg i jagnjećeg mesa ostalo je stabilno, a poskupljenja su dostigla najviše cene u 2020. godini. Iako u osnovi postoji manjak ponude na tržištu jer je na Novom Zelandu naglo pala ponuda.

U maju je ova ostrvska država izvezla u EU preko 4.000 tonu ovog mesa - za trećinu manje nego u istom razdoblju prethodne dve godine, na svojim stranicama piše Mađarska poljoprivredna komora.

Pored navedenog, izvoz Velike Britanije u EU je takođe smanjen. Prema službenim podacima Evropske komisije, proizvodnja ovčijeg mesa u EU pala je za 3,4 odsto u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019.
Zbog virusa COVID-19 veća potražnja za jagnjetinom?

Može se reći da je muslimanski praznik Kurban Bajram, koji je počeo danas i traje do 3. avgusta, povećao potražnju za jagnjetinom i ovčetinom širom Evrope. U nekim zemljama potražnja za tim mesom povećana je i činjenicom da su u Nemačkoj i drugim državama zabeležene masovne zaraze virusom COVID-19 u fabrikama za preradu svinjskog mesa.

Cena jagnjetine u EU u 28. sedmici ove godine povećala se na oko 580 evra za 100 kilograma. Ova vrednost je za 0,7 odsto veća u odnosu na sedmicu ranije. Očekuje se da će one i dalje padati u avgustu ne samo zbog kraja muslimanskog praznika već i zbog toga što će takozvana "novosezonska" jagnjetina na tržište dospeti u većim količinama.

U poređenju sa cenama iz 27. sedmice ove godine, one su porasle u Italiji (+2,2 odsto), Irskoj (+1,9 odsto) i Španiji (+0,8 odsto), dok je pad zabeležen u Poljskoj (-3,9 odsto) i Nemačkoj (-3,5 odsto).

Cena jagnjetine u 29. sedmici povećala se za 0,4 odsto na skoro 590 evra za 100 kilograma što je dosad najviša zabeležena vrednost koja je gotovo 17 odsto veća od one zabeležene u istom razdoblju prošle godine. U 29. sedmici cene su bile redovno stabilne u glavnim zemljama koje se bave ovčarstvom. Međutim, u Holandiji gde je naglo pala potražnja za svinjetinom, cene janjetine su porasle za 4,6 odsto što je čak 611,05 evra za 100 kilograma.

https://www.agroklub.rs/prehrambena...j-uniji-dostigle-vrhunac-u-ovoj-godini/61866/

U Beogradu leba nema, ni Bosanci više ne žure.
Trebalo bi reorganizovati Beograd a pogotovo vlasnike pasa - oni su na pola puta da postanu pośteni stočari jer kera već imaju.
Jel dovoljno dve rečenice ne mogu više da izmišljam? :D
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.