Cena peleta

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
zašto država ne uvede kontrolu cene peleta?
on je ekološko gorivo.
umesto da ohrabri domaćinstva i industriju da pređu na pelet jer se gušimo u zagađenju, sns režim dozvoljava da se bogati pelet ekipa nerealnim cenama... kao i proizvođači i prodavci grejnih tela na pelet.

mislim da opozicija treba da izađe sa ovim predlogom i obećanjem.

on je ekološko gorivo.
umesto da ohrabri domaćinstva i industriju da pređu na pelet jer se gušimo u zagađenju, sns režim dozvoljava da se bogati pelet ekipa nerealnim cenama... kao i proizvođači i prodavci grejnih tela na pelet.

Олигархија са разним лобијима се решава у пакету ...

on je ekološko gorivo.

Skočila je cena drveta, (a i svega, ostalog, realno), tako da poskupljuje i pelet.

Mislim, voleo bih ja da se to desi što ti kažeš, ali sve je toliko povezano da nema šanse da se to izvede.

on je ekološko gorivo.

A zasto bi drzava kontrolisala cene ? to nije liberalni kapitalizam i suzbija konkurenciju.
Dajte manite se te fraze "drzava nesto duradi"
Evo ti na primeru goriva , drzava ogranici cenu a najvise uzima.

on je ekološko gorivo.

Zasto bi?

Drugar je radio na proizvodnji peleta i gusio se u prasini, maske ne pomazu.
Seca drveca u sumi je teska, gorivu retko kada padne cena a kvalitetne radne snage nema kao ranije.

Opozicija postoji samo na papiru kad se pakuje neka afera.

pelet se pravi od drvnog otpada a ne drveća.

država mora imati kontrolu nad cenama strateških namirnica jer je moguć monopol ili dogovor pohlepnih prozivođača preko grbače građana, zato postoji država - da nas zaštiti

pelet se pravi od drvnog otpada a ne drveća.

država mora imati kontrolu nad cenama strateških namirnica jer je moguć monopol ili dogovor pohlepnih prozivođača preko grbače građana, zato postoji država - da nas zaštiti

Gde ces da nadjes drvni otpad?

Drvo se sece i ide na preradu ili za ogrev, od namene zavisi i cena a ogrevno je najjeftinije.
Veci broj proizvodjaca znaci i vecu cenu drvnog otpada jer preradjivacima drveta je ispativije da ga prodaju nego poklone.

I drvo nije namirnica, nije neophodno za zivot.

on je ekološko gorivo.

Koga je briga za obican narod? I auto plin manje steti pa je namet na svakoj registraciji 400 kn tj nesto vise od 50 eura.
Ne znam kakve su cijene peleta i da li kao kod vas jer se ne grijem na peleta. Samo znam da ih moja frendica kupuje po ljeti.

Nije previse ,to ti je do 100 kvadrata a ko na kotao koristi bez 6 tona nista ,znaci oko 1800 evra .
Pitat cu susjeda koji se grije na pelete pa cu javiti. Znam da on ima isto 100 kvadrata i radi se o Gorskom Kotru u Hrvatskoj koji je medu hladnijim mjestima.
Ne znam nista o tom kraju gdje se lozi, kakva je izolacija i nekako mi se cini ta cifra pretjerana.

Pitat cu susjeda koji se grije na pelete pa cu javiti. Znam da on ima isto 100 kvadrata i radi se o Gorskom Kotru u Hrvatskoj koji je medu hladnijim mjestima.
Ne znam nista o tom kraju gdje se lozi, kakva je izolacija i nekako mi se cini ta cifra pretjerana.
Ne isplati se to ,jedino onom ko drzi fabriku peleta.

уу, бре,...где ти оде,... чак код Путина...
pa evo jutros , cackam zubi i potrosim 10 cackalica...........sve se oma polome.......i ko je kriv za to ?
Pa kapitalizam, svetska vlada sto dozvoljava prevaru nad narodom od strane kapitalista koji opet imaju podrsku svetske vlade ali i dalje mora da pljackaju narod............A PUTIN JE USTAO PROTIV SVEGA TOGA I SACE JEDNOM ZA SVA VREMENA DA ZBRISE TU SVETSKU VLADU (sa centrom u srednjoj engleskoj) A SNJU PADA I CEO SISTEM KAPITALISTICKE PLJACKE NAD PLANETOM.................
Daklem, ko je kriv za nekvalitetne cackalice platice zivotom.

on je ekološko gorivo.

Kako misliš nerealne cene? Pelet je potcenjen. Samo u razmišljanje. Neka minimalna investicija u peletaru kapaciteta 1 tona na sat, što je minimalno, da bi se poslovalo minimalnim profitom je 800000, to bez kamiona šticara za dovoz sirovine te mobilne drobilice. Bez njih ne može se poslovati, jer ne možeš biti zavisan kooperanata.
Da bi proizveo 1 tonu peleta, treba ti 2,2 tone ogrevnog dužinskog drva, to je debljeg od 8 centimetara. Ako hoćeš dobar pelet klase A1, moraš otkoravati to drvo, to je opet trošak investicije u guljač kore i trošak operacije. Onda velika potrošnja struje po toni proizvoda. Normalna cena peleta j bi morala biti oko 500 eur u maloprodaji te preko 300 (bez PDV) kod proizvođaća, za neko normalno poslovanje. Samo zanimljivost, 60% novoizgrađenih peletara propadne u prvoj godini poslovanja, uzrok oslanjanje na kooperante kod dobave sirovine, te niska cena peleta.

on je ekološko gorivo.

pelet koriste i vlasnici hrčaka
krajnje je vreme da država učini nešto za hrčke

3711287_20190221150224_5c6eb510b789683b9113d3e6jpeg_ls-s.jpg

Back