Cena hektara oranica u Vojvodini i do 41.000 evra

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.125
Nisam u materiji, ali šta može da čini hektar zemlje toliko skupim? Lokacija, kvalitet? Jel realan taj raspon cene?

Cena hektara oranica u Vojvodini dostigla 41.000 evra

Cene poljoprivrednog zemljišta u Južnobačkom okrugu i dalje su najviše u Srbiji, a vojvođanske oranice su po cenama sve bliže, ako ne i više od mnogih zemalja Evropske unije.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji lane su bile za tri odsto više nego 2020. godine, a kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar. Najviše prodatih parcela bilo je na području Vojvodine, gde je i najviša srednja vrednost poljoprivrednog zemljišta, preko 11.000 evra za hektar.
Istovremeno, hektar u Holandiji, prema poslednjoj evropskoj statistici, u proseku košta gotovo 70.000 evra. U Italiji je 34.156, dok je u Sloveniji već upola manja cena.

Hektar zemlje u Španiji i Grčkoj kreće se u proseku oko 12.000 evra, a u Bugarskoj i Rumuniji oko 5.000. Za manje od 4.000 evra zemljište se može kupiti u Letoniji i Estoniji.
Najviše cene poljoprivrednog zemljišta u državi su zastupljene na teritoriji Južnobačkog, a najniže u Zaječarskom okrugu.

Podaci RGZ pokazuju da je lane obavljeno 17.467 kupoprodaja poljoprivrednih parcela, a prosečna površina u prometu u 2021. godini za područje Srbije iznosi 1,2 hektara. Najveća je na području Vojvodine i iznosi 1,7 hektara, 90 ari na području grada Beograda, 77 ari na području Šumadije i Zapadne Srbije i 60 ari na području Južne i Istočne Srbije.

Raspon za hektar od 350 do 41.000 evra

Po podacima RGZ, prosečna cena poljoprivrednog zemljišta tokom prošle godine bila je 6.800 evra za hektar. Cene se kreću u rasponu od ispod 350 za najjeftiniju, do oko 41.000 evra za hektar najskuplje njive, ali je 93 odsto od ukupnog broja prometa poljoprivrednog zemljišta obavljeno po cenama od 900 do 18.000 evra za hektar.

U Vojvodini je tokom prošle godine najviše parcela prodato u Južnobanatskom okrugu – 2.054. Srednja vrednost zemljišta kretala se od 7.100 do 11.600 evra za hektar, a rekordnu vrednost ostvarila je parcela prodata na području Sremskog okruga za 40.950 evra hektar.

Što se tiče Šumadije i Zapadne Srbije, podaci RGZ pokazuju da je najviše prodatih parcela (823) bilo na području Mačvanskog okruga, a najviša cena jednog prodatog hektara poljoprivrednog zemljišta bila je u Raškom okrugu – 35.000 evra. Srednje vrednosti njiva i oranica u centralnom delu naše zemlje kretale su se od 3.300 do 9.200 evra hektar.

U Južnoj i Istočnoj Srbiji srednje vrednosti parcela su niže i iznose od 2.100 do 5.700 evra za hektar. Najviše prometa ostvareno je na području Braničevskog okruga – 491 prodaja, a rekordnu cenu od 15.200 evra za hektar dostigla je parcela prodata u Pčinjskom okrugu. Konačno, kako pokazuju podaci RGZ, na teritoriji grada Beograda prosečna cena hektara poljoprivrednog zemljišta iznosi 7.100 evra, tokom 2021. godine sklopljeno je 618 kupoprodajnih ugovora, a najviša postignuta cena za jednu parcelu bila je 33.350 evra za hektar.

RGZ ističe da je na području Borskog okruga zabeležen značajan broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta u rasponu cena od 6.000 do preko 20.000 evra za hektar, ali one nisu uključenje u obračun statističkih parametara, jer su realizovane za posebne namene – za potrebe širenja rudnika i hemijske industrije Prahovo.

Meni se to čini veoma mnogo, ali ni ja nisam detaljno upućen. Jedino što znam je da će zbog rata u Ukrajini biti problema s hranom širom sveta, a to mora uticati i na cene obradivog zemljišta.
Generalno se može uočiti i rast cena svih nekretnina u našoj zemlji.
ne bavim se ni ja sa zemljom...ali sta ce zemlja kada nece biti semena, djubriva, goriva za masine...:think:

Zašto misliš da neće biti semena, đubriva, goriva za mašine
rekoh ako je to zbog rata...i eventualne nestasice hrane...neke katastrofe...
semena koja se koriste su hibridi...djubrivo je vec ove godine skuplje 300%, a gorivo cemo videti...bice preskupo za proizvodnju...

no ja ne verujem da je rat u Ukrajini razlog tim cenama...i ne znam sta je...rekoh ne razmem se u to ni malo...ali deluje mi preskupo i interesuje me sta definise cenu zemlje i opravdava raspon cena

rekoh ako je to zbog rata...i eventualne nestasice hrane...neke katastrofe...
semena koja se koriste su hibridi...djubrivo je vec ove godine skuplje 300%, a gorivo cemo videti...bice preskupo za proizvodnju...

no ja ne verujem da je rat u Ukrajini razlog tim cenama...i ne znam sta je...rekoh ne razmem se u to ni malo...ali deluje mi preskupo i interesuje me sta definise cenu zemlje i opravdava raspon cena
Od 2020-te desile su se dve nevolje koje same vuku svet u recesiju - corona epidemija koja je poremetila lanac proizvodnje, i već tada su analitičari govorili da će problemi tek da se jave za dve do tri godine.

Onda imamo Putina koji pravi dodatnu nestabilnost svojom agresijom na Ukrajinu.

Dakle dva gadna i vremenski povezana događaja ne mogu da ne utiču na svetsku privredu, i to negativno.

Međutim, ništa se spektakularno neće desiti, samo će trebati neko vreme (par godina, pretpostavljam) da se ponovo uravnoteži situacija. Semena, đubriva i goriva će uvek biti, po nešto višim cenama doduše.

Ratovi se vode zbog profita, svaki ima svoje posledice, direktne i indirektne.I kad veze nemaš sa nekom državom i njenim problemima, ipak je to neki izgovor za dizanje svih cena u nebesa.Da se vodi neki rat u tamo nekom izmišljenom i totalno nebitnom Tadžinekistanu, i taba bi bila ista situacija.Neko će da profitira debelo dok glupavi narod ćuti i trpi.Što se ove naše vlasti tiče, prodaće sve da bi ostao na vlasti, ma i što ne proda, pokloniće strancima koji će da uvedu svoja pravila i svoje zakone koji se kose sa svim mogućim ljudskim zakonima i pravima.Još će ih i subvencionisati od naših para.I kad u regionu krenu cene nadole, ovi naši će udarati poreze i akcize koje daleko premašuju realne cene proizvoda.Uništili su nas i rade to veoma temeljno dok nas ne satru skroz.Umesto da subvencionišu domaću privredu i proizvodnju, dovode nam strane profitere koji nam uništavaju prirodu i maltretiraju nas za minimalac, dok njihovi radnici i zemljaci imaju dobre plate i dobre uslove, i niko im ništa ne može jer su pod zaštitom ovog režima i svi su ispod radara, ne podležu našim zakonima.Ni u kom smislu ne doprinose našj privredi, budžetu niti radnicima, svi rade isključivo za sopstvenu korist.Nisu to investitori nego profiteri.Ćopavi nas zadužio?Ovi će nas ugaziti u duboku mulj za 1000 godina unapred.Ništa što mislimo da je naše, nije naše odavno.Prodali su nas za siću arapima i kinezima, i ostalom svetskom šljamu.

Кад упоредим трансфер једног полуписменог који удара лопту и цену хектара, могу само да изјавим да је цена веома ниска.
Међутим, земљиште вреди само онолико колико се на њему ради и колики принос даје.
Земљиште у наведеним пределима је такво да бациш дугме, никне капут.
Поређења ради, мојих 25 ари не бих дао за нов стан у оном руглу на Сави.
Свако има свој систем вредности, осим оних којима је систем вредности одређен "фармама" и "задругама".

ali izgleda samo bilo...na zalost...

Procene stručnjaka su da je tek na svakoj stotoj njivi u Vojvodini procenat humusa veći od pet odsto, što je minimum da bi se zemljište moglo nazvati kvalitetnim. Ostale njive su ispod tog nivoa, a razlog za gubitak dragocenog sastojka u zemljištu je intenzivna proizvodnja, veća upotreba mineralnih đubriva i sve manje korišćenje stajskog đubriva.

Sve lošiji kvalitet je na državnim parcelama. Plodored na tim njivama je uglavnom suncokret, kukuruz i pšenice. Zakupcima se ne isplati da za jednu godinu oporavljaju zemljište na prirodan način gajenjem lucerke ili soje, posle kojih ostane i 30 odsto više hranljivih materija u zemljištu.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3490456/sve-losiji-kvalitet-zemljista.html

Od 2020-te desile su se dve nevolje koje same vuku svet u recesiju - corona epidemija koja je poremetila lanac proizvodnje, i već tada su analitičari govorili da će problemi tek da se jave za dve do tri godine.

Onda imamo Putina koji pravi dodatnu nestabilnost svojom agresijom na Ukrajinu.

Dakle dva gadna i vremenski povezana događaja ne mogu da ne utiču na svetsku privredu, i to negativno.

Međutim, ništa se spektakularno neće desiti, samo će trebati neko vreme (par godina, pretpostavljam) da se ponovo uravnoteži situacija. Semena, đubriva i goriva će uvek biti, po nešto višim cenama doduše.
Iza obe pizdarije stoje Amerikanci.
U Kini pravili koronu u Ukrajini kugu.
Živ mi Rotšild

Meni se to čini veoma mnogo, ali ni ja nisam detaljno upućen. Jedino što znam je da će zbog rata u Ukrajini biti problema s hranom širom sveta, a to mora uticati i na cene obradivog zemljišta.
Generalno se može uočiti i rast cena svih nekretnina u našoj zemlji.
ne brini. BAYER je prvo pripremio alternativu za zejtin, hleb, mleko, krompir..................pa je tek onda dato zeleno svetlo za napad na Rusiju.

Back