Čemu je Hercegovina bitna?

Hercegovina ima izlaz na more Neum u Bosni ili ,Grbalj,Risan u Crnoj Gori to je Heregovina takodje i Herceg Novi onda npr Cavtat

Dubrovnik nikad nije pripadao teritorijalno Hercegovini al je uvijek bio pun Hercegovaca iz Trebinja i okoline.Trebinje je mediteranski grad ne izlazi na more al bukvalno more mu je na pola sata voznje.Mnogi dubrovcani su rodom hercegovci
 
Poslednja izmena:
Evo samo zamislite reprezentaciju sastavljenu od Hercegovaca zamislite sada ovaj tim pa ko bi ga dobio


Hervegovci kosarkasi

Drazen Petrovic,Goran Dragic,Dzanan Musa, Bodiroga,Teletovic,Hezonja, Bojan Bogdanovic, Bogdan Bogdanovic (rodom iz Pive),Dario Saric,Planinic,DivacPa ko bi imao bolje igrace,ovo je tim na nivou Spanije i Amerike
 
Koje gusarenje? Verovatno shvataš da po tim pomorskim gradovima ionako nisu živeli Sloveni nego doseljeni Italijani i Romansko stanovništvo. U Dubrovniku se govorio Italijanski i Dalmatski jezik, koliko god se današnji Srbi i Hrvati busali u grudi čiji je bio grad.
Dalmatski jezik u Dubrovniku je iščezao u 15-om vjeku. Još u 13-om vjeku slavofoni koji su se doseljavali iz zaleđa su postali većina u Dubrovniku, ali je dubrovačka elita koristila i dalmatski do 15-og vjeka.
 
Prezime ništa ne govori, posebno ne patronimsko jer nisu svi ljudi sa istim prezimenom nužno istog porekla. Nisu svi Miloševići, Petrovići, Jovanovići rod već im se tako zvao neki predak, što je često ime.
Ne govore možda u tvom kraju jer su mlada, ali u Hercegovini to nije sličaj. Npr. Čihorići se kao lokalno plemstvo pominju u Popovu Polju u 14-om vjeku. I danas u Popovu i Trebinju ima Čihorića koji su pravoslavci, dok su u Dubrovniku katolici. Stvar je jasna, dio Čihorića se iz Popova iselio u Dubrovnik i pokatoličio. Ili Kurajice u istočnoj Hercegovini pravoslavci i Kurajice i obližnjim Konavlima katolici koji se tu pominju prvi put u 17-om vjeku. Prezimena poput Čihorić i Kurajica su specifična, stara i lokalizovana, nije to Petrović, Jovanović ili Marković kojih ima kao pljeve širom SFRJ i koji su uglavnom međusobno nepovezani.
 
Ne znam za vas.

Ja sam i dalje kod pršuta koji se jede samo pod Lovćenom jer po islamu ne sme svinjetina niđe.
Нека ме исправи неко упућенији, али колико ми се чини, у ЦГ постоји и говеђа пршутА, док је у Далмацији пршуТ искључиво свињски.
 
Ма разликујеш ли Херцеговину од Далмације? :lol:
Dalmacija i mediteranska/submediteranska Hercegivina djele kamen, dosta sunca, buru, ovce, koze, smokve, magarce, vino, pršut, bajame, čemprese, masline, ljude sličnog mentalnog sklopa koji imaju sličan govor i običaje itd. Od više mojih zemljaka sam čuo da im se sviđa Trebinje, jerbo ih podsjeća na rodni kraj. I meni se sviđa Trebinje iz istog razloga. Jedan Bukovčanac koji živi na zapadu mi reče da će kupiti kuću ili stan u Trebinju u koje je zaljubljen zbog velike sličnosti sa njegovom Bukovicom.
 
Poslednja izmena:
Dalmacija i mediteranska/submediteranska Hercegivina djele kamen, dosta sunca, buru, smokve, magarce, vino, pršut, bajame, masline, ljude sličnog mentalnog sklopa koji imaju sličan govor i običaje itd. Od više mojih zemljaka sam čuo da im se sviđa Trebinje, jerbo ih podsjeća na rodni kraj. I meni se sviđa Trebinje iz istog razloga. Jedan Bukovčanac koji živi na zapadu mi reče da će kupiti kuću ili stan u Trebinju u koje je zaljubljen zbog velike sličnosti sa njegovom Bukovicom.
Све то стоји, него, чу ли ти иђе за пршут од говечета у свом крају?
 
Све то стоји, него, чу ли ти иђе за пршут од говечета у свом крају?
Nikad. Goveđi pršut je tradicija u užičko-zlatiborskom kraju i brend tog kraja. Da pitamo @Лички гусар eli u Lici iko sušio goveđe pršute, pošto je Lika geografski i klimatski sličnija užičko-zlatiborskom kraju nego Dalmaciji.
 
Poslednja izmena:
Nikad. Goveđi pršut je tradicija u užičko-zlatiborskom kraju. Da pitamo @Лички гусар eli u Lici iko sušio goveđe pršute, pošto je Lika geografski i klimatski sličnija užičko-zlatiborskom kraju nego Dalmaciji.
Ни за хервеговачки говеђи пршут ја не чух. Јбт, колико једна крава попасе за годину, толико траве нема ни на видику у Херцеговини.
 

Back
Top