celibat

Ček, ček...zavetovala u CRKVI, nije rekla mužu...hmmm...mutno mi to.
... za monašenje nekad udavanih, ženjenih jesam...Znam i to da se supružnici zavetuju na post (određeno vreme)... posna hrana, nema dodira, bla,bla, bla...
Zavetovati, može uz sveštenika, očita se molitva...ne verujem da bi joj sveštenik savetovao bilo kakvo prećutkivanje mužu...Sve u svemu...meni to mutno, nedorečeno.
Ok ona njemu rekla, on se protivi...i teče priča dalje...

Ček, ček...zavetovala u CRKVI, nije rekla mužu...hmmm...mutno mi to.
... za monašenje nekad udavanih, ženjenih jesam...Znam i to da se supružnici zavetuju na post (određeno vreme)... posna hrana, nema dodira, bla,bla, bla...
Zavetovati, može uz sveštenika, očita se molitva...ne verujem da bi joj sveštenik savetovao bilo kakvo prećutkivanje mužu...Sve u svemu...meni to mutno, nedorečeno.
Ok ona njemu rekla, on se protivi...i teče priča dalje...

Што се тиче сексуални односа за време псота између супружника, они су дозвољени осим кад се њих двоје договре да их не буде...
То нам сведочи апостол Павле речима "не забрањујте се једно дтугом, осим по договору".
За Цркву је сексуални однос одувек био однос слободне воље обоје у браку и споразуман чин, а никад израз самовоље поједница или појединке...
Има тога још, али да не давим...

ne razumem ni ja.
nije ni da osuđujem, najozbiljnije pitam
kako se u čoveku javi želja da se zavetuje da nešto neće?
(mislim, razumem ono u smislu apstinencije od supstanci ili šećera kod dijabetičara)
ali da kažemo da ti nije do seksa, što bi se zavetovala, što samo ne bi prestala?
ili da ti jeste ali iz nekoh duhovnih razloga odlučiš da to ne radiš? jel to to?

Ганди се у 37. години заветовао на целибат...а био је ожењен, ко шиша жену....
Негде око шездесете му је, каже, тај целибат најтеже падао, па је свако вече спавао го поред голе своје двадесетодишње рођаке да би се још више искушавао...
Светац човек.

eto ,, ako zena odluci da provede preostali zivot bez seksa, recimo taj svoj cin ozvanici i u crkvi ,, ili kako vec to ide ,, e sada ako je ta neka tamo u braku ,, recite mi nacin kako takvu zelju saopstiti muzu

Kako reci muzu.?.Pa lepo. ..kazes coveku onako s neba pa u rebra ..netju vise sa tobom da imam sex. a ni sa bilo kim drugim osim sa Bogom ako me hoce.,bezgresno.:mrgreen:
Iskreno..volela bih da mi neko kaze motiv i razlog za tako nesto..kod zdravorazumnih zena..Nemam nista protiv i postujem svacije izbore i odluke ali..cemu sve to..kako neko rece..zivite po ovozemaljskim pravilima..

Zene i devojke su mnogo mnogo mnogo ljubomorne na tebe kad si na tom celebatu, toliko da ostaju nesposobne pored tebe, kao da im je neko uperio u trenutku u lice neku ogromnu sijalicu, onaj svetionik sto osvetljava brodovima luku, ali izbliza, kao zaslepljene ostaju bez aduta pred tobom, i ti onda mozes da budes sigurna da ce svaki decko obracati paznju samo na tebe. Jednostvano, ako si na celebatu, izbacujes svaku devojku i zenu iz igre, niko ti se ne mesa u ljubavni zivot.

Zene i devojke su mnogo mnogo mnogo ljubomorne na tebe kad si na tom celebatu, toliko da ostaju nesposobne pored tebe, kao da im je neko uperio u trenutku u lice neku ogromnu sijalicu, onaj svetionik sto osvetljava brodovima luku, ali izbliza, kao zaslepljene ostaju bez aduta pred tobom, i ti onda mozes da budes sigurna da ce svaki decko obracati paznju samo na tebe. Jednostvano, ako si na celebatu, izbacujes svaku devojku i zenu iz igre, niko ti se ne mesa u ljubavni zivot.

Jer ga ni nemas.

I mene zanima zasto apstinencija? Jel' to za stalno ili samo privremno, imas neke probleme, licne razloge, naprosto ti nije do toga... ili bi ti stvarno celibat permanentno?

Mislim da bi svaki partner- muski ili zenski privremeno apstiniranje sa nekim razlogom, morao-la da prihvati i ne vidim sta bi tu bilo problem saopstiti, ako u vezi/braku imas otvorenu komunikaciju, podrsku, razumevanje, a za ovo drugu varijantu dozivotni celibat iz duhovnih i vec kojih pobuda, to bas ne znam kako ce bilo ko prihvatiti...

Ljudi imaju zavezan jezik, pogotovu u Uzicu i u drugim gradovima i selima u unutrasnjosti. U Beogradu je glavno to sto svi imaju razvezan jezik. To je bas super. Zbog toga volim Beograd. Svi izgledaju pametno samo zato sto umeju da razgovaraju.

Ганди се у 37. години заветовао на целибат...а био је ожењен, ко шиша жену....
Негде око шездесете му је, каже, тај целибат најтеже падао, па је свако вече спавао го поред голе своје двадесетодишње рођаке да би се још више искушавао...
Светац човек.

Ma,nije to ništa...ima i onaj Indijac što je proveo godine i godine na drvetu,pa onda oni što se ne šišaju i briju bradu godinama i sl....Mislim, u Indiji ništa nije čudno...:)

Back