Cekaju pomoc Beograda

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.290
Manastiri Gračanica i Devič na Kosovu i Metohiji već nedelju dana su bez struje, a trajno rešenje se ne nazire pošto vladika Artemije odbija bilo kakav sporazum sa kosovskom elektroprivredom (KEK), a Albanci ne dozvoljavaju humanitarne isporuke struje sa teritorije uže Srbije.

Organi Vlade Srbije, prema rečima ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, vode pregovore kako bi problem bio rešen i očekuju da će se to dogoditi za nekoliko dana.
- Da ovo pitanje zavisi od nas, bilo bi davno rešeno. Ovako smo u situaciji da vodimo pregovore čije detalje trenutno ne možemo iznositi u javnost zato što bi u tom slučaju propali - kaže Bogdanović.
Državni sekretar u ovom ministarstvu Oliver Ivanović dodaje da vlada ne može praviti ugovore sa KEK-om zato što bi to dobilo prizvuk priznavanja kosovske nezavisnosti. Sa druge strane, po njegovom mišljenju, ne postoji smetnja da to uradi vladika Artemije kao episkop na tom području.

- Mi ne možemo ni vladiku Artemija naterati da potpiše sporazum, to može samo Sinod. Sa druge strane nailazimo na otpor kosovskih Albanaca da puste humanitarnu struju iz Srbije - kaže Ivanović.
Đakon Damjan iz Gračanice nam je juče rekao da nema nikakvih nagoveštaja da će struja ubrzo stići.
- Za osvetljenje se snalazimo sa svećama, a najveći problem je što hrana u zamrzivačima već počinje da se kvari - kaže on.

U prevodu-cekaju pomoc koju nikad nece dobiti!A pritisci iz dana u dan rastu!
 

Back
Top