To se i meni više puta desilo, tako da mogu ovo gore napisano potvrditi. Pričestio sam se više puta u nepravoslavnim crkvama i osetio drugu veru, tako sam posle morao da se duhovno preispitujem i borim oko osnovnih verskih istina i utvrđujem pravoslavlje.
Не знам зашто би то урадио?
Наша деноминација је наша далеко од идеалне или једине праве као и све остале али је наша и наших отаца. Не треба је идеализовсти нити бранити од критикр али је ОНА и даље наша.
Заветна је направили смо завет ушли у њега историјски и то је то од тога се не може побећи али не треба идеализовати нити мислити да је Богом дана једина исправна али је наша!
Заправо кроз СЗ видиш једну етногенезу и усавршавање до границе да се брани смрћу до последњег.
Или је тако или не постојимо Бог ће одлучити.
Ми смо били и сад смо и бићемо под истим искушењима.
Кад погледаш сада и макабејски период где се бране од Хелена хеленизације и хеленизовсних Јевреја које хелендке влати нсмећу као архонте поглаваре и свештенике.
Многи млади су пожелели бити Хелени ићи на олимпијаде , трчати голи , образовати се путовати по целом познатом свету и почели су одбацивати и веру и обрезање од стида јер су им се Хелени ругали док су голи да то ружно очајно изгледа.
Исто као и данас нама ЕУ прогласи две свонд фуј и бљак прозападни Срби и сам запад у спрези с њима у антагонизму са нашом историјом , предањем , светињама многи би да буду део тог света није им важно колика ће држава бити и каква и како ће се звати већ дамо да живе као свет да могу да путују да виде свет зарађују више и живе боље.
Врло сличан конфликт на идентитетском нивоу и судару култура између оргсндке етничке заједнице и космополитизма и глобализма
Но небитно шта било битно је да си се вратио где припадаш.
Да сам рођен у Индији био би можда будиста или ко зна шта.
Ако је Бог одлучио да будем рођен овде под овим небом и идентитетом и вером онда тако треба бити док ме сам Бог не убеди у дупротно.