Čega srpski ekumenisti nisu svesni

Gedeon

Poznat
Poruka
9.657
Naši ekumenisti nisu svesni da kad se bude papa pominjao kao prvi, da se mistično ispoveda njegova vera. Tako je isto i sa pričešćivanjem kod drugih, menja ti se mentalni sklop, verovanje, jednostavno ulaziš u drugi sistem. To je iz duhovnog opita. Slušao sam jednog (danas) pravoslavnog sveštenika kojem je žena unijatkinja iz zapadne Ukrajine. On je bio pravoslavne vere, ali je na nagovor žene prešao u unijate i tamo bio rukopoložen za sveštenika. Mislio je: "Ja ću za sebe ispovedati pravoslavlje a šta me briga za Rim." I šta kaže. Kaže da dobiješ više Rima nego pravoslavlja što ostane. Menja se sve, mentalni sklop, sve, druga duhovnost. Prešao je u RPC baš zbog toga o čemu pišem, i priznali su mu i čin i sve.

To se i meni više puta desilo, tako da mogu ovo gore napisano potvrditi. Pričestio sam se više puta u nepravoslavnim crkvama i osetio drugu veru, tako sam posle morao da se duhovno preispitujem i borim oko osnovnih verskih istina i utvrđujem pravoslavlje.

Poslednja izmena:
To se i meni više puta desilo, tako da mogu ovo gore napisano potvrditi. Pričestio sam se više puta u nepravoslavnim crkvama i osetio drugu veru, tako sam posle morao da se duhovno preispitujem i borim oko osnovnih verskih istina i utvrđujem pravoslavlje.
Не знам зашто би то урадио?
Наша деноминација је наша далеко од идеалне или једине праве као и све остале али је наша и наших отаца. Не треба је идеализовсти нити бранити од критикр али је ОНА и даље наша.
Заветна је направили смо завет ушли у њега историјски и то је то од тога се не може побећи али не треба идеализовати нити мислити да је Богом дана једина исправна али је наша!

Заправо кроз СЗ видиш једну етногенезу и усавршавање до границе да се брани смрћу до последњег.
Или је тако или не постојимо Бог ће одлучити.
Ми смо били и сад смо и бићемо под истим искушењима.
Кад погледаш сада и макабејски период где се бране од Хелена хеленизације и хеленизовсних Јевреја које хелендке влати нсмећу као архонте поглаваре и свештенике.
Многи млади су пожелели бити Хелени ићи на олимпијаде , трчати голи , образовати се путовати по целом познатом свету и почели су одбацивати и веру и обрезање од стида јер су им се Хелени ругали док су голи да то ружно очајно изгледа.

Исто као и данас нама ЕУ прогласи две свонд фуј и бљак прозападни Срби и сам запад у спрези с њима у антагонизму са нашом историјом , предањем , светињама многи би да буду део тог света није им важно колика ће држава бити и каква и како ће се звати већ дамо да живе као свет да могу да путују да виде свет зарађују више и живе боље.
Врло сличан конфликт на идентитетском нивоу и судару култура између оргсндке етничке заједнице и космополитизма и глобализма

Но небитно шта било битно је да си се вратио где припадаш.

Да сам рођен у Индији био би можда будиста или ко зна шта.
Ако је Бог одлучио да будем рођен овде под овим небом и идентитетом и вером онда тако треба бити док ме сам Бог не убеди у дупротно.

pa jel vidis? hvala ti na ovom priznanju, nisi ti gedo uopste los, samo se nisi kalio dovoljno - moras da se kalis kao celik, @bas kao celik, i onda bi nas dvojica mogli da se razumemo

али је ОНА и даље наша.
ako bi se kojim slucajem uvelo citanje laznog otkrivenja kao kod rimokatolika sto je uvedeno na misi, ali tek 1960-ih sto nam geda rece, ja bih se odrekao NASE
Заветна је направили смо завет ушли у њега историјски и то је то од тога се не може побећи али не треба идеализовати нити мислити да је Богом дана једина исправна али је наша!
da nije ispravna, ne bi se zvali pravo-slavni, misli se doksoloski, znaci liturgijski, a rimokatlici su otpali ako ne pre, a ono 1960-ih
Да сам рођен у Индији био би можда будиста или ко зна шта.
Ако је Бог одлучио да будем рођен овде под овим небом и идентитетом и вером онда тако треба бити док ме сам Бог не убеди у дупротно.
to je @Maki! isto priznao, znaci da ste isti, ali ja ne mislim kao vi - ja sam slobodan da budem i budista ako hocu, super je tajland, samo vera im je slaba, buda nije nista posebno bio, ja sam sve to prosao, i prosvetljenje - nemaju oni monopol ili patent nad prosvetljenjem, to sam hteo da kazem, ima i nas hriscana prosvetljenih

Poslednja izmena:

Back