Царство атеизма и како то изгледа у пракси

R.Reventlov

Aktivan član
Poruka
1.747
"Zbog antikomunističkog govora, muslimanski verski vođa Hafiz Sabri Koči bio je u zatvoru više od 20 godina; katolički sveštenik Štjefen Kurti je streljan jer je krstio decu (pre toga je 20 godina proveo u zatvoru), dok je Hafiz Ali Kraja, svog sina prvi put video kada mu je bilo pet godina, kroz rešetke ćelije u zatvoru u kome je proveo dve decenije.

Sve je ovo bio rezultat rata koji je Radnička stranka pod vođstvom Hodže vodila protiv sveštenih lica svih religija pod sloganom „Religija je opijum za narod” (što je adaptirani citat komunističkog filozofa Karla Marksa).
Radnička stranka je 1976. godine Albaniju proglasila prvom ateističkom državom na svetu, vera je bila zabranjena čak i ustavom, a za učestvovanje u verskim obredima i posedovanje verskih knjiga bile su predviđene kazne. Paralelno sa tim, bilo je poželjno verovati u Hodžu, komunizam i stranku."

"
Verska uverenja zabranjena su u potpunosti ustavom Narodne Republike Albanije iz 1976. godine, devet godina posle Hodžinog govora.


U članu 37. ovog ustava je stajalo: „Država ne priznaje nikakvu religiju i podržava i razvija ateističku propagandu radi uključivanja ljudi u materijalistički i naučni pogled na svet“."

ЛИНК

Овде можемо видети како атеисти замишљају спровођење атеизма, једног мирољубивог покрета који само жели да их се не оптерећује религијом.

Наравно, у питању је сарказам, за оне са јефтинијим улазницама. Мислим на претходну реченицу, горњи текст је истинит.

Заправо, ово показује како било шта, било који верски или не-верски покрет, па чак и риболовачки клуб, могу и користе се за чињење злочина, за угњетавање и за наметање доминације силом.
Из чега даље произилази да је сила заправо та која се сакрије и иза мантије и иза српа и чекића и иза цркве и иза науке.

Или је само туђ трн незгодан?
 
Enver Hodža je samo jednu religiju zamenio drugom.

(sličan primer su Džongovi u S. Koreji, ili Staljin u SSSR-u, Mao u Kini, i sl.)

Kakav je to ateizam gde je predsednik države zapravo božanstvo na zemlji?
Ovde se na ovom forumu namerno brkaju pojmovi. Ateizam nema veze sa komunizmom, niti sa kultom vođe niti sa bilo kojom religijom. To je ubeđenje da ne postoji nikakvo božanstvo.
 
:rotf::rotf::rotf:

To je suštinski, najčistiji ateizam.
Pazi, u tim totalitarnim državama se vođama daju nadljudske osobine, kao i pravim bogovima. Imaš na primer za Kim il Sunga, i cela priča o tome kako se rodio na vrhu planine sa pticama, ili tako neke nebuloze, i to su deca učila po školama kao zvaničnu istinu.

Znači religija 1 kroz 1.
 
Pazi, u tim totalitarnim državama se vođama daju nadljudske osobine, kao i pravim bogovima. Imaš na primer za Kim il Sunga, i cela priča o tome kako se rodio na vrhu planine sa pticama, ili tako neke nebuloze, i to su deca učila po školama kao zvaničnu istinu.

Znači religija 1 kroz 1.

Proglašavanje čoveka za boga je nužan element ateizma.
 
Proglašavanje čoveka za boga je nužan element ateizma.
Glupost! Opet i po ko zna koji put ateizam je ubeđenje da ne postoji nikakvo bpžanstvo.

Verski fanatizam i isključivi ateizam su kroz istoriju počinili dosta pokolja. Zato država treba da osigura slobodu opredeljenja svakome.
Zločin je počinio komunizam, a ne ateizam.
 
Pa to je preširoko. Sigurno ima onih ateista koji bi voleli da religije nema (J. Lennon?), ali ima dosta onih koje stoli bojko za ta pitanja.

Tako da je reč "ideologija" ovde nekako van konteksta.
razumem te
ateizam kao svaki pokret ima ideologiju, svoje gledište, svoj stav. organizuju se u celom svetu, zvanično ne proglašavaju svog patrijarha. to je religija u procesu. ateizamu nisu kočničari toliko vernici nego ateisti koji ne žele da se bilo gde svrstavaju. u prevodu sektaš :D
komunizam je ateizam, takođe organizovana ideologija.
imaš vernika koga libo jkosto za bilo kakve verske rituale, sam o svoj groš veruje.
 

Back
Top