Čarli Čaplin - Svetla velegrada (Beogradsko dramsko pozorište)

mr Kiza

Aktivan član
Poruka
1.734
Vise detalja o predstavi na sajtu BDP:
https://www.bdp.rs/predstave/carli-caplin-svetla-velegrada

Predstava je neobicna, jer glumci ne progovaraju ni rec (samo otvaraju usta bez da pustaju glasove), s obzirom da se radi o dramatizaciji cuvenog istoimenog nemog filma Carli Caplina iz 1931. godine, u kome je on bio i glavni glumac i reziser. Medjutim, pijanista na klaviru svo vreme muzikom prati scenska desavanja, a tu je i par vokalnih izvodjenja koja prate radnju "filma" u najbitnijim momentima. Doduse, drama je radjena iz treceg lica (u pojedinim momentima vidimo Caplina kako rezira, kako se "glumci" medjusobno "svadjaju", mada toga u vecoj meri ima samo na pocetku predstave, a kasnije sve manje), tako da nije puko preslikavanje samog filma, ali ga ipak dosta verno prati. Grk koji glumi Caplina (Prokopis Agatokleus) je pokidao svoju ulogu, maksimalna energija (na pauzi i na kraju je bio sav mokar od znoja koliko se trudio), bukvalno je oziveo Caplina, svaka mu cast na ovom ostvarenju, kao i zemljaku na klaviru koji je bravurozno pratio radnju (Teodoros Oikonomou). I nasi glumci su bili dobri, pogotovu Mina Nenadovic i Stefan Radonjic u glavnim ulogama, a Vesna Cipcic je cak i zapevala u jednom momentu. Jedino sto mi je zasmetalo su bas prevelike kolicine dima koje su ispustali u pojedinim scenama, kad je meni poceo da smeta sto sam bio u publici, mogu misliti kako je bilo glumcima na sceni.
Sve u svemu, jedno lepo i originalno ostvarenje (ne kapiram zasto su ih u kritikama napali da su "prebrzi" ako predstava traje sa pauzom preko dva sata), mislim da ga vredi odgledati u narednih par veceri koliko ce jos biti na repertoaru, moja topla preporuka da to ucinite. A jos je bolje da prethodno odgledate sam film, jer cete onda bolje razumeti samu predstavu i u njoj bas uzivati.

A jos je bolje da prethodno odgledate sam film, jer cete onda bolje razumeti samu predstavu i u njoj bas uzivati.
Kizo, hvala ti na ovako detaljnom prikazu predstave... Sigurno da jeste uživanje odgledati je...
e, sad, ovo moram da dodam: ne slažem se sa tvojim mišljenjem obeleženim u zaglavlju...

Smatram da predstava treba da bude toliko jasna, da nije potrebna dodatna edukacija gledalaca...

Imam na umu predstavu JDP-a "Vatre" koju su mesecima unapred objašnjavali šta režiserka
želi da kaže... Glumice su davale izjave i pre i posle premijere da su imale "izvanredno iskustvo"
radeći na tom liku... objašnjavano nam je da su razbijene amfore na bini trebalo da predstavljaju
hod po vremenu od doba grčkih mitova pa do mentala današnjeg gledaoca...

Nigde nismo pročitali kritiku o (ne)uspehu naših glumaca da iznesu fantazmagoriju rediteljke, osim
što se u glumačkim krugovima šuškalo da je Nataša Tapušković jedina vredna pomena...

"Margerit Jursenar napisala je svoje "Vatre" pre bezmalo devedeset godina. Danas se njena
omniseksualna filozofija ljubavi čini toliko mladom i drevnom u isti mah, uzbudljivom i perfektno
razumljivom čoveku njene budućnosti, a našem savremeniku..."

Ne znam... možda je svaki gledalac trebalo da pročita "Vatre" pre gledanja predstave, da bi
shvatio predstavu u celosti...

Poslednja izmena:
Komentar tretirajte kao lični performans autora zarad doprinosa KULTURI :hvala:
Svakom je dozvoljeno da otvori temu na "Kulturi", pa tako i tebi preporučujem isto.
Nemoj da spamuješ temu o novoj predstavi BDP-a.

Na posebnoj temi piši o svojim razmišljanjima koja su ovde obrisana.
Hvala na razumevanju.
:heart2:

Smatram da predstava treba da bude toliko jasna, da nije potrebna dodatna edukacija gledalaca...

Ma nije nista strasno i ako se ne pogleda film, skapiracete sve, nisu to neke ne znam kako komplikovane teme (kao sto je to slucaj sa predstavom "Junaci doba krize" koju sam nedavno pominjao) - ljubav, pozrtvovanost, raskalasnost bogataske klase, sve protkano klasicnim caplinovskim stosovima i gegovima (Agatokleus je cak "gutao" i pistaljke i ukrasne trake, bas kao u samom filmu!) samo kazem da je tako lakse da se odmah shvati sta se desava i ko je ko pored Caplina.

Poslednja izmena:
Vise detalja o predstavi na sajtu BDP:
https://www.bdp.rs/predstave/carli-caplin-svetla-velegrada

Predstava je neobicna, jer glumci ne progovaraju ni rec (samo otvaraju usta bez da pustaju glasove), s obzirom da se radi o dramatizaciji cuvenog istoimenog nemog filma Carli Caplina iz 1931. godine, u kome je on bio i glavni glumac i reziser. Medjutim, pijanista na klaviru svo vreme muzikom prati scenska desavanja, a tu je i par vokalnih izvodjenja koja prate radnju "filma" u najbitnijim momentima. Doduse, drama je radjena iz treceg lica (u pojedinim momentima vidimo Caplina kako rezira, kako se "glumci" medjusobno "svadjaju", mada toga u vecoj meri ima samo na pocetku predstave, a kasnije sve manje), tako da nije puko preslikavanje samog filma, ali ga ipak dosta verno prati. Grk koji glumi Caplina (Prokopis Agatokleus) je pokidao svoju ulogu, maksimalna energija (na pauzi i na kraju je bio sav mokar od znoja koliko se trudio), bukvalno je oziveo Caplina, svaka mu cast na ovom ostvarenju, kao i zemljaku na klaviru koji je bravurozno pratio radnju (Teodoros Oikonomou). I nasi glumci su bili dobri, pogotovu Mina Nenadovic i Stefan Radonjic u glavnim ulogama, a Vesna Cipcic je cak i zapevala u jednom momentu. Jedino sto mi je zasmetalo su bas prevelike kolicine dima koje su ispustali u pojedinim scenama, kad je meni poceo da smeta sto sam bio u publici, mogu misliti kako je bilo glumcima na sceni.
Sve u svemu, jedno lepo i originalno ostvarenje (ne kapiram zasto su ih u kritikama napali da su "prebrzi" ako predstava traje sa pauzom preko dva sata), mislim da ga vredi odgledati u narednih par veceri koliko ce jos biti na repertoaru, moja topla preporuka da to ucinite. A jos je bolje da prethodno odgledate sam film, jer cete onda bolje razumeti samu predstavu i u njoj bas uzivati.
Odlična predstava. Veliki trud.

Back