Цар и свештеник Мелхисаде (и)к

Св. цар Давид отео свом војнику жену, напумпао је а мужа послао да погине у рату. Светитељи нису безгрешни.
pa, da, i ti kazes on je Hristov predak, pa pokenjam ti se na pretka, nula od coveka, a Hristos je iznegirao da mu je david bilo sta, teraj bre to ***** od coveka od nas

svetitelj? a da ti ja hebem... pa da me zoves svetiteljem'. a? u pm koji ste vi idioti.

Врлине светог равноапостолног цара Константина не стају ту. Он је одлучио да оснује нову престоницу неупрљану паганштином. Како пише у његовом житију:
daj ne lazi, to je napisano ko zna kada, konstantion je bio NEKRST do samrtnog odra, ubica i bezboznik

stvarno je ruganje to "ravnoapostolski", vredjate bre sve nas, kao da su apostoli bili UBICE I NEKRSTI... znaci totalno ludilo, sta radis! prestani vise!

Nisam rekao da su grešni u svemu mada naravno ne uzima se tumačenje pojedinog Oca samo za sebe već samo ako je prihvaćeno od strane Crkve. Tada je autoritativno.
A ti patentirao neki mehanizam za utvrdjivanje profila ljudske gresnosti pa tacno znas ko i kako gresi ????????? :D
Inace kad kazes "crkva"mislis na danasnje vernike ili mozda opet na te tvoje oce iz proslosti ?

Kad je tumačenje Pisma u pitanju reper je Crkva. Ako je Crkva prihvatila nečije tumačenje znaš da je to tumačenje pouzdano i možeš mu vjerovati.
Promaklo ti podpitanje ?
Ko je to prihvatio,jel mozda danasnji clanovi crkve ili ces krivicu ipak svaliti na te tvoje oce iz proslosti ?
Molim precizan odgovor kako bi znali ko je to nekada prihvatio a i ti danas kompletno prihvatio ?
( mozes uciniti i paralelu sa danasnjom tvojom crkvom)

Hajdemo po treci put:
Ko je to u proslosti prihvatio,jel obicnio narod ili je mozda negde selo neko lepo drustvo otaca i doneli neku odluku koja je zatim verificirana kod naroda tako sto se desilo...
Molim te produzi recenicu ili pojasni proceduru.
Nema ili ili tu. Razna su usta Crkve. Sabori, djela Otaca, pa i aklamacija vjernog naroda. Ono što je bitno je da je prihvaćeno od Crkve. Jedino tako možeš biti siguran da je nešto pouzdano kada se radi o teološkim pitanjima. Sve van Crkve je obmana i prevara.

Nema ili ili tu. Razna su usta Crkve.
Hajde da vidima ta usta:
A ko su bili na tim saborima,jel mozda to bio obicni narod ili su mozda ipak bili ti tvoji oci ?

Aha,dakle opet oci ?
Jel ima neceg drugog ?
, pa i aklamacija vjernog naroda.
E to to,to te pitam,kako se desila ta aklamacija,jel moze vise detalja da utvrdimo proceduru i eventualnu mogucnost za gresku ?!
Ono što je bitno je da je prihvaćeno od Crkve.
Sta je sad ovo,na pitanje "sta je avion" odgovaras u stilu " pa avion je ono sto izgleda kao avion"...!??
Jedino tako možeš biti siguran da je nešto pouzdano kada se radi o teološkim pitanjima. Sve van Crkve je obmana i prevara.
A sto mi onda bezis od preciznohg odgovaranja na piutanja koji su to cinioci crkve odlucili da je nesto teoloski ispravno,jel toliko tesko da mi ovo prizna...pardon,odgovoris ???

Pa naravno da su Oci imali glavnu riječ a ko će drugi.
Pa tooooooooooooooooooooooooooooooo mi priznaj bato,vidis da sam te vodio upravo u tom smeru ,daj da sad sumiramo:

Gresni ljudi kao sto su ti tvoji oci nekad seli i odlucili da se neki verski aspekat treba praktikovati tako il onako i ti danas,isto kao i tvoje pretece iz proslosti,sve to pokupili za upola cenu i danas nam prodajete kao neko hriscanstvo van Svetog Pisma ?
Jel citas bre ti sta pises covece,ovde ti ne trebam ja da bi se teoloski srusio,tebi to sam odlicno ide... :D

Pa tooooooooooooooooooooooooooooooo mi priznaj bato,vidis da sam te vodio upravo u tom smeru ,daj da sad sumiramo:

Gresni ljudi kao sto su ti tvoji oci nekad seli i odlucili da se neki verski aspekat treba praktikovati tako il onako i ti danas,isto kao i tvoje pretece iz proslosti,sve to pokupili za upola cenu i danas nam prodajete kao neko hriscanstvo van Svetog Pisma ?
Jel citas bre ti sta pises covece,ovde ti ne trebam ja da bi se teoloski srusio,tebi to sam odlicno ide... :D
Onog Svetog Pisma kojeg su isti ti Oci sačuvali i odredili šta ulazi u njega? Na to Sveto Pismo misliš? Ako ne vjeruješ u Oce ne vjeruješ u Sveto Pismo. Oni idu skupa.

Onog Svetog Pisma kojeg su isti ti Oci sačuvali i odredili šta ulazi u njega?

Na to Sveto Pismo misliš? Ako ne vjeruješ u Oce ne vjeruješ u Sveto Pismo. Oni idu skupa.
Neeeeee bato vec onog kojeg su zapisivali sveti ljudi vodjeni Bozjim Svetim Duhom,onako kao sto je rekao i sam apostol:
2 Petro,1,21:
"...Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi...'

Dakle radi se o Svetom Pismu kojeg su zapisivali ISKLJUCIVO jevreji !

Neeeeee bato vec onog kojeg su zapisivali sveti ljudi vodjeni Bozjim Svetim Duhom,onako kao sto je rekao i sam apostol:
2 Petro,1,21:
"...Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi...'

Dakle radi se o Svetom Pismu kojeg su zapisivali ISKLJUCIVO jevreji !
Apostoli napisali a Oci sačuvali i odredili šta je autentično apostolsko a šta lažno. Niko drugi. Samo i isključivo Sveti Oci Pravoslavne Crkve.

Apostoli napisali a Oci sačuvali
He,he,he,kazes oci sacuvali,bas oci ??? :D
...a ti ovo skontao kao sto je otac malog Mujice skontao zadatak za domaci:

Ja mislio da je Pisma sacuvao sam Bog,nesto u stilu kao kada je zaduzio paganskog cara da intervenise kako bi se ta ista Pisma iskopala iz dna hramske prasine ?

i odredili šta je autentično apostolsko a šta lažno.
Ovo si okaci macki o rep,nisu ljudi sto to odredjuju vec sam Bog nebeski,probaj vec jednim to skontati .
Niko drugi. Samo i isključivo Sveti Oci Pravoslavne Crkve.
Ovo je hula na Boga !!!

Poslednja izmena:
He,he,he,kazes oci sacuvali,bas oci ???

Ja mislio da je Pisma sacuvao sam Bog,nesto u stilu kao kada je zaduzio paganskog cara da intervenise kako bi se ta ista Pisma iskopala iz dna hramske prasine ?

Ovo si okaci macki o rep,nisu ljudi sto to odredjuju vec sam Bog nebeski,probaj vec jednim to skontati .

Ovo je hula na Boga !!!
Da, baš Oci. Nije Bog sa neba bacio Bibliju niti Se sa neba javio da pobroji šta ide u Pismo već je djelovao preko Otaca koji su precizno odredili šta ide u Pismo a šta ne ide. Isto kao što je djelovao preko Otaca da Svojim vjernicima rastumači Pismo tako da budu sigurni i ne padnu u zabludu.

Da vidimo dokaze:
Nije Bog sa neba bacio Bibliju
Ovo prvi put cujem od tebe,ja sam ti reko sta pise u Pismu u vezi toga i ja u tome verujem.
Idemo dalje:
niti Se sa neba javio da pobroji šta ide u Pismo
A ko je ikda nekog zaduzio da sve to "pobroji" ?
..s kojim legitimitetom ?
Jel se to ikada desavalo s Pismima ili je Bog direktno intervenisao u ljudski razum kako bi skontali koja je prava poruka od Boga ?
već je djelovao preko Otaca koji su precizno odredili šta ide u Pismo a šta ne ide. Isto kao što je djelovao preko Otaca da Svojim vjernicima rastumači Pismo tako da budu sigurni i ne padnu u zabludu.
A kazes "Ibro,bas Ibro..."...!??????????

Da vidimo dokaze:
Pa evo šta kaže zvanični sajt Adventističke crkve u Hrvatskoj:
"Atanazije, aleksandrijski biskup, načinio je popis svih dvadeset sedam knjiga našeg Novog zavjeta. Krajem četvrtog stoljeća kršćanska Crkva je prihvatila taj kanon i sve grane kršćanske Crkve — pravoslavna, rimokatolička i protestantska — još uvijek ga smatraju Novim zavjetom. Slaganje oko Novog zavjeta nije značilo da je takvo slaganje postojalo i oko Starog zavjeta."
https://adventisti.hr/kako-smo-dobili-bibliju/

Dakle kanon Novog zavjeta koji mi imamo je prvi sastavio sv. Atanasije Aleksandrijski. Ja bih trebao povjerovati da je on u tome bio tačan a u svemu ostalom paganski novotarac? I tako svi drugi Oci koji su isto imali u ulogu u preciziranju kanona?

Ovo prvi put cujem od tebe,ja sam ti reko sta pise u Pismu u vezi toga i ja u tome verujem.
U Pismu ne piše ništa što pobija moje tvrdnje.

Idemo dalje:

A ko je ikda nekog zaduzio da sve to "pobroji" ?
..s kojim legitimitetom ?
Jel se to ikada desavalo s Pismima ili je Bog direktno intervenisao u ljudski razum kako bi skontali koja je prava poruka od Boga ?
Pa ni Stari Zavjet nije sa neba pao već su ga učeni ljudi starozavjetnog izrailjskog naroda sačuvali.

Pa evo šta kaže zvanični sajt Adventističke crkve u Hrvatskoj:
"Atanazije, aleksandrijski biskup, načinio je popis svih dvadeset sedam knjiga našeg Novog zavjeta. Krajem četvrtog stoljeća kršćanska Crkva je prihvatila taj kanon i sve grane kršćanske Crkve — pravoslavna, rimokatolička i protestantska — još uvijek ga smatraju Novim zavjetom. Slaganje oko Novog zavjeta nije značilo da je takvo slaganje postojalo i oko Starog zavjeta."
https://adventisti.hr/kako-smo-dobili-bibliju/
Jel kontas ti sta ti ja pricam ili se samo inatis reda radi ?
Ko je doticnog oponomocio da valorizira koje su poruke od Boga a koje nisu ?
Kada se ikada desavalo takvo nesto u istoriji Bozjeg naroda ?
Dao sam ti vec jasan Biblijski odgovor ko je zapisivao Pisma i to je to,cemu to popisivanje ?
Nije valjda da smatras da ukoliko tog popisivanja nije bilo da bi se Bozja poruka kroz knjige apostola negde potpuno izgubila ???
Dakle kanon Novog zavjeta koji mi imamo je prvi sastavio sv. Atanasije Aleksandrijski. Ja bih trebao povjerovati da je on u tome bio tačan a u svemu ostalom paganski novotarac? I tako svi drugi Oci koji su isto imali u ulogu u preciziranju kanona?
Kako se bre osudjujes pomisliti da bi Bog angazovao paganina da ocenjuje Njegovu poruku,jel citas ti sta pises ?
Bozju rec su zapisivali iskljucivo pripadnici Bozjeg naroda zakljucno sa aposto,lima i to je to,sve sto je van toga nije do Boga i to se utvrdjuje ne na osnovu tvog popisa vec na osnovi uskladjenosti sa ostatkom Pisma !!!
U Pismu ne piše ništa što pobija moje tvrdnje.
Vce sam izneo konkretan tekst koji te demantira kompletno !
Pa ni Stari Zavjet nije sa neba pao već su ga učeni ljudi starozavjetnog izrailjskog naroda sačuvali.
Pa sta mu onda dodajes razno-razne stogodarije van svega sto je Bog rekao/porucio/zapisao u Pismu ??

Jel kontas ti sta ti ja pricam ili se smo inatis reda radi ?
Ko je doticnog oponomocio da valorizira koje su poruke od Boga a koje nisu ?
Kda se ikada desavalo u istoriji Bozjeg naroda ?
Dao sam ti vec jasan Biblijski odgovor ko je zapisivao Pisma i to je to,cemu to posivanje /
Nije valjda da smtras da ukoliko tog popisivanja nije b ilo da bi se Bozja poruka kroz knjige apostola negde potpuno izgubila ???
Jedno je zapisati Pismo a drugo odrediti šta je autentično apostolsko a šta nije. Nisu ovih 27 knjiga NZ jedini ranohrišćanski spisi koje postoje. Znaš li ti koliko postoji apokrifnih jevanđelja? Neko je morao da odredi šta je istinito a šta nije a to su uradili Oci.

Vce sam izne konkretan tekst koji te demantira kompletno !
Zar u tvojoj Bibliji ima stih koji kaže "ovo Pismo nisu sastavili Oci istina šta ovdje piše će nestati na 1800 godina i otkriće je Amerikanci"? U mojoj nema. Ali moguće je sve.

Pa sta mu onda dodajes razno-razne stogodarije van svega sto je Bog rekao/porucio/zapisao u Pismu ??
Pod navedenim nisam mislio na fariseje.

Jedno je zapisati Pismo a drugo odrediti šta je autentično apostolsko a šta nije.
Ponavljam - KADA JE BOG IKADA TO TRAZIO OD NEKOG COVEKA ????
Nisu ovih 27 knjiga NZ jedini ranohrišćanski spisi koje postoje. Znaš li ti koliko postoji apokrifnih jevanđelja? Neko je morao da odredi šta je istinito a šta nije a to su uradili Oci.
Sto mene briga koliko knjiga postoje na svetu,uopste me se ne tice a jos manje je to relevantno za nasu diskusiju.
Zar u tvojoj Bibliji ima stih koji kaže "ovo Pismo nisu sastavili Oci istina šta ovdje piše će nestati na 1800 godina i otkriće je Amerikanci"? U mojoj nema. Ali moguće je sve.
???????
:(:neutral::roll:
A kazes Ibro,bas Ibro...!?? :D
Pod navedenim nisam mislio na fariseje.
A sta su bili fariseji,kada je bilo koji farisej ikada osporio kredibilitet Svetog Pisma u celini ??????????

Back