Види овако све сам то поставио укључујући и dead sea scrolls јер су старији 1000 година од мазоретског текста а 300-400 година од првог грчког превода
Дакле значајно и библијско и небиблијско штиво да би разумели шта су Јевреји мислили о томе какве су традиције гајили и каква су исчекивања имали у вези месије. Мелисадек заузима значајно место у месијанском покрету и нико од Јевреја другог храма га не повезује са Семом.
То је наратив који настаје у модерном јудаизму као што има још много ствари које не знају да објасне у својој библији.
Претпоставке типа ниси више Абрахам од сад си ААбрахам или Јаков у Израел ,Симон у Петар не пије воду јер су то одобе са генезом и са живим родитељима и зна се ко су.
Овде се у сред немогуће битке где Аврам са 400 слуга сељака у сред ноћи поражава бројније војске и Мелисадик се појављује ниоткуда и баш је цар ии свештеник Јерусалима и баш дочекује са хлебомми вином попут пасхалне вечере и баш једини осим Бога и Анђела којег је Јаков побркао са Јахвеом благословљава Аврама и његов род!
Мислим те су ствари толико неупоредиве да је тотално бесмислено. Свака промена имена је најављена.
Е једино овде су писци оставили нама простор да измислимо промену имена која није написана. Бесмислица тотална.
Ајде да нико ништа није писао о Мелисадику касније већ ако си погледао после има много записа о Мелисадеку.
У посланици о Јеврејима јако много о Мелисадику и то имаш.
Сад ако си ти образованији и паметнији од апостола Павла скидам капу.
Али онда долазимо у глупу ситуацију Библију су писали ретарди који нису знали шта пишу и зашто а ми смо се родили паметни да то све укапирамо.
И не пише на на хебрејском Абрахаму Хебрејцу јер тај израз настаје вековима после Абрахама и то можеш проверити.
Хибру су једно племе које сенпојављује у историјским списама у Каанану и око Египта које су Британци на основу сличности имена повезали са Јеврејима у 19. веку од тада то улази у литературу али никавих ни библијских ни небиблијских доказа нема да су Хибру Јевреји иако је име ушло у нсуку у тада и преводе али никад доказана теза.
То што причаш нема благе везе са животом ,а камоли са Библијом,
што се тиче Мелхиседека његово име је у Библији записано кад је Мојсије писао око 1500 ПНЕ,а ти ако ми не верујеш погледај његово име на хебрејском,није ништа тешко
WTT Genesis 14:13 וַיָּבֹא֙ הַפָּלִ֔יט וַיַּגֵּ֖ד
לְאַבְרָ֣ם הָעִבְרִ֑י וְהוּא֩ שֹׁכֵ֙ן בְּאֵֽלֹנֵ֜י מַמְרֵ֣א הָאֱמֹרִ֗י אֲחִ֤י אֶשְׁכֹּל֙ וַאֲחִ֣י עָנֵ֔ר וְהֵ֖ם בַּעֲלֵ֥י בְרִית־אַבְרָֽם׃
עִבְרִ֑י (Gen. 14:13 WTT)Hebrew ili Jevrejin
הָעִבְרִ֑י (Gen. 14:13 WTT) הָ odredjen clan ispred Hebrejin,Jevrejin
לְאַבְרָ֣ם הָעִבְרִ֑י Аврам-Јеврејин кад се чита у контра смеру по хебрејском правопису.
Не заборави да су од њега Сема па до Аврама сви директни претци помрли ,а он сам Сем да је умро 502.после потопа према таблици из Библије.
U том смислу а и отац му је умро неких 200 година пре њега је био без икога свога,
а то за списе са Мртвог мора па то може свако да види и да упореди са данашњим хебрејским списима као доказ да се хебрејски текст није ништа променио у слово.
1 Mojsijeva, glava 14
18
A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjeg.
19 I blagoslovi ga govoreći: Blagosloven da je Avram Bogu Višnjem, čije je nebo i zemlja!
20 I blagosloven da je Bog Višnji, koji predade neprijatelje tvoje u ruke tvoje! I dade mu Avram desetak od svega.
Има ли и помисли да би Бог дао неком другом свештеничку службу било коме док је жив Сем, па нема.
Ноје је јасно казао CRO Genesis 9:26 Onda nastavi:»Blagoslovljen Jahve, Semov Bog,Kanaanac nek’ mu je sluga! (Gen. 9:26 CRO)
Да ли си икада проверио колко је дуго и од када до када живео Сем,а потом и Аврам којега је Сем такође надживео,
Из свега предоченог Мелхиседек је био прави човек од крви и меса јер је Аврам са њим водио дослован разговор уз давање десетка и благослова.
Па ко је већи,онај који прима благослов или који га даје,свештеник или верник,размисли, можда ти помогне посланица Јеврејима 7:7-10,
и пошто је тако,да је био човек он је имао родитељ и оца и мајку и потомство.
Нема ту филозофије,све је ту јасно.,али ако ти је још увек нешто нејасно,слободно ме питај.
CRO Hebrews 7:3 on,
bez oca, bez majke, bez rodoslovlja; on, kojemu dani nemaju poèetka ni ivot kraja – slican Sinu Bojemu, ostaje svestenik zasvagda. (Heb. 7:3 CRO)
Али размисли опет,Дал је Исус имао оца и мајку која га је родила,родослов,па ако јесте како да је Исус без порекла без оца и мајке,како му је онда сличан?