Цар и свештеник Мелхисаде (и)к

Ne postoji pravoslavno hriscanstvo isto kao sto ne postoji ni katolicko,protestantsko,evo cak ni adventisticko...
Postoji dakle hriscanstvo i sve ostalo !
A da je sve sto iznosim suprotno pravoslavlju ja sam jos na pocetku ovde rekao jer sam ja hriscanin a ne pravoslavac stoga je moje verovanje zasnivano na Isusa Hrista drzeci se principa SOLO SCRIPTURA koja obuhvata zapisanu Bozju Rec ili mozda ono sveto predanje koje se takodje doslovno drzi tog istog Pisma !
Svako drugo predanje koje je van Hristovog jevandjelja kojeg su ziveli i propovedali apostoli kategoricki odbacujem a tebi predlazem da si ga okacis macki o rep.
Odbacuješ li Elen Vajt?

Rekao je ovo je telo moje KOJE SE LOMI ZA VAS i opet te pitam dali se te veceri prelomilo Hristovo telo kada je Isus prelomio hljebva ?
Molim jasan i precizna odgovor,sa da ili ne !???
Na neki natprirodni nama neshvatljivi način da, taj hljeb je postao Tijelo Hristovo a to vino Krv Hristova iako se to dogodilo prije Hristovog raspeća. To je velika nama nedokučiva tajna kao i mnogo toga drugoga oko Isusa Hrista.

Ne,ovo se nikad nije desilo vec imamo situaciju gde je Isus uspostavio simbolcan obred koji bi ukazivao na Njegovu zrtvu koje bi se vernici trebali secati.
A zasto ?
Pa zato sto se realno Hristovo telo te veceri nije lomilo isto kao sto se jos uvek nije prolila Njegova krv - to se desilo kasnije na krstu i te scene su se hriscani trebali secvati uvek kad imaju taj obred !
Већ испод планине Хармон у ђавољој вароши после преображења је знао шта ће се десити и постао свестан своје жртве.
Баш те вечери више не говорећи у метафорама и хеперболама им је рекао неке ствари на шта су рекли сад верујемо и сад познајемо да си ти тај!
На шта им рече: Сад тек верујете?
"Сад кад долази господар овог света и гле на мени не налази ништа" Петру: Док петао три пута кукурикне ти ћеш ме се три пута одрећи.
Тада је врло добро знао зашто ломи хлеб и вино и шта ће се десити они наравно нису.

Odbacuješ li Elen Vajt?
A sto bih je odbacivao,kakav je po tebi ona faktor za mene ?
Za mene je jedino relevantna Biblija i to je to nista vise i nista manje od toga.
Naravno,necu ni pokusati da osporavam kvalitet i duhovnu vrednost njenih knjiga z akoje smatram da su zaista korisne za citanje i nikom ne mogu skoditi ako bude nasao dodatnog vremena da osim Pisma procita i nesto iz njenog opusa ali je to to !!!

A sto bih je odbacivao,kakav je po tebi ona faktor za mene ?
Za mene je jdino relevantna Biblija i to je to nista vise i nist manje od toga.
Naravno,necu ni pokusati da osporavam kvalitet i duhovnu vrednost njenih knjiga z akoje smatram da su zaista korisne za citanje i ni9kom ne mogu skoditi ako bude nasao dodatnog vremena da osim Pisma procita i nesto iz njenog opusa ali je to to !!!
Сола скриптура само док се до ње не дође.

Na neki natprirodni nama neshvatljivi način da, taj hljeb je postao Tijelo Hristovo a to vino Krv Hristova iako se to dogodilo prije Hristovog raspeća. To je velika nama nedokučiva tajna kao i mnogo toga drugoga oko Isusa Hrista.
Ponavljam - molim jasan i precizan odgovor na sledece ptanje:

Ako je Isus zaista pretvorio hljeb i vino u Njegovo telo u tu priliku,dali se te veceri zaista prelomilo Hristovo telo kada je Isus prelomio hljeba ?

Ponavljam - molim jasan i precizan odgovor na sledece ptanje:

Dali se te veceri prelomilo Hristovo telo kada je Isus prelomio hljebva ?
Не али је знао да ће се то већ сутра десити.

Оптече ме мноштво телаца; јаки волови васански опколише ме;
13. Развалише на ме уста своја. Лав је гладан и риче.
14. Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени.
15. Сасуши се као цреп крепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме.
16. Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје.
17. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање.

Ово су псалми.

Kako bre sreco logicka,jel se to dva puta prelomilo Hristovo telo - jednom ekskluzivno za apostole i pravoslavne a drugi put za citavi svet na krstu ??? :D
Jesam ti već napisao da je to bilo natprirodno i nama neshvatljivo. Hristovo tijelo Se prelomilo jednom na krstu ali na neki nepojmljivi način to Tijelo se manifestuje u hljebu tokom Sv. Evharistije pa i na Tajnoj večeri.

Не али је знао да ће се то већ сутра десити.

Taaaaaaako je bato,i pored toga sto je prelomivsi hljeba rekao da je taj hljeb bio Njegovo telo koje se lomi za ljude tog se trenutka realno nije desilo Njegovo telesno lomljenje sto ce reci da je to bio simbolicki prikaz necveg sto se trebalo dogoditi vreoma kratko nakon toga.

ZAKLJUCAK:
Ono sto je Isus uradio i govorio te veceri bilo je simbolickog a ne realnog karaktera !

Jesi je ikad kritikovao za bilo šta? Sve druge kritikuješ i pravoslavne i JS i rimokatolike ali ona ti je svetinja. U nju kad taknem ideš kmečati supermoderatorima da me opomenu da to ne radim.
A jesam li ovde ikad kritikovao Gandija ili mozda Karla Marksa ?
Daj se molim te drzi teme ili si odmori dusu,pusti nek pisu oni koji su trenutno boljeg fokusa.

Naravno da nije. To je zaista bilo Njegovo Tijelo koj se prelomilo.
Kažem vam pak da od sada neću piti...jao...sačekajte sa jelom dok ne završim... ovoga roda vinogradskoga do onog dana ...jaoooo....ne žvaćite, to je sad moje telo...kada ću piti s vama novoga u Carstvu Oca mojega.Sad, može...taman da mi malo otupe nervi pred raspeće.

Taaaaaaako je bato,i pored toga sto je prelomivsi hljeba rekao da je taj hljeb bio Njegovo telo koje se lomi za ljude tog se trenutka realno nije desilo Njegovo telesno lomljenje sto ce reci da je to bio simbolicki prikaz necveg sto se trebalo dogoditi vreoma kratko nakon toga.

ZAKLJUCAK:
Ono sto je Isus uradio i govorio te veceri bilo je simbolickog a ne realnog karaktera !
А ево шта апостоли кажу током Тајне вечере на којој се све то догодило:
"Рекоше му ученици његови: Ето сад отворено говориш, и причу никакву не говориш." (Јован 16:29).

Дакле нема више прича, симболике, пренесених значења, сакривених порука. Па пошто је Христос током Тајне вечере установио Св. Тајну Евхаристије јасно је да то НЕ МОЖЕ бити симболика већ реалност.

Kažem vam pak da od sada neću piti...jao...sačekajte sa jelom dok ne završim... ovoga roda vinogradskoga do onog dana ...jaoooo....ne žvaćite, to je sad moje telo...kada ću piti s vama novoga u Carstvu Oca mojega.Sad, može...taman da mi malo otupe nervi pred raspeće.
И Сам Христос је појео Своје Тијело и попио Своју Крв и то први од свих њих.

А ево шта апостоли кажу током Тајне вечере на којој се све то догодило:
"Рекоше му ученици његови: Ето сад отворено говориш, и причу никакву не говориш." (Јован 16:29).

Дакле нема више прича, симболике, пренесених значења, сакривених порука. Па пошто је Христос током Тајне вечере установио Св. Тајну Евхаристије јасно је да то НЕ МОЖЕ бити симболика већ реалност.
Zasto bre mesas price i simbolike ??????????
Jel ti trebam zaista sve iz pocetka objasnjavati ????????????

Back