Цар и свештеник Мелхисаде (и)к

NickFreak

Elita
Poruka
17.900
Као увод у тему преузео бих текстове Благоја Јовановића који се првенствено бави његовим присуством у Новом Зсвету.

Из ове перспективе посматрано, давидове речи записане у Пс 110:4 представљају (у историјској равни) обраћање Садоку кога цар Давид препознаје као свештеника по чину Мелхиседека, баш као што је некад Авраам препознао Мелхиседека као служитеља не само Бога свевишњег, већ и Бога који се њему самом јавио. Дабвид се, дакле представља као нови Авраам. А ратни амбијент којим одише Пс 110, сличан је амбијенту Пост 14 (рат четири цара), и то је једна од тема која не сме да се превиди. Из свих тих момената може се закључити да новији покушаји „реконструкције историјског Мелхиседека“ нису непотребни. Напротив, одређивање области над којом је Мелхиседек имао царску и свештеничку јурисдикцију, анализа значења његовог имена, могућег предјеврејског богослужбеног обрасца који је он практивао, целовитости и јединствености библијског наратива Пост 14 су значајне теме, којима се Ј. Благојевић бави у чланку Мелхиседек у старозаветном предању. Ипак, у овим темама се не исрпљује значај старозаветног учења о Мелхиседеку будући да је у Пс 110, како је наведеном чланку истакнуто јасно присутан есхатолошки набој и месијански смисао.

Управо на тој основи може да се разуме развој ове теме који се препознаје у интертесматентарном периоду, што је тема чланка Мелхиседек у интертестаментарном предању – прилог контекстуализацији Посланице Јеврејима, који је потписао исти аутор.

У савременој науци се полемише да ли интертестаментарно предање (и у којој мери), може да осветли позадину Мелхиседек- христологије Посланице Јеврејима, као и неких других месијанских одељака Новог Завета. То је разлог због којег аутор овог чланка у разматрању теме креће од савремених дискусија повезаних са овим проблемом. Он, затим, указује на сведочанство јудеојелинистичке литературе о Мелхиседеку да би се потом усредсредио на учење о Мелхиседеку у предању палестинског јудаизма, и то: равинско- таргумском и апокалиптичком. Аутор нарочиту пажњу посвећује знаменитом кумранском тексту 11QMelch. Поменути текст се користи и у циљу ocветљавања есхатолошких очекивања са почетка хришћанске ере и упућивања на могућу контекстуализацију новозаветне христологије, пре свега христологије присутне у Лк. 4 и Јевр. 7, а тиме и неког новог чланка.

Melhisedek, čije ime znači “car pravednosti”, bio je car Salima (Jerusalima) i sveštenik Svevišnjeg Boga (1. Moj. 14:18-20; Psalam 110:4; Jevrejima 5:6-11; 6:20-7:28). Njegova iznenadna pojava i nestanak u 1. Mojsijevoj obavijeni su velom tajne. Avram i Melhisedek su se sreli posle Avramove pobede nad Hodologomorom i njegova tri saveznika. Melhisedek je pred Avrama i njegove iscrpljene ljude izneo hleb i vino kao znak prijateljstva. Blagoslovio je Avrama u ime El Eljona (“Svevišnjeg Boga”) i zahvalio Bogu što je Avramu doneo pobedu (1. Moj. 14:18-20).

Avram je Melhisedeku dao desetinu od ukupnog plena. Ovim činom pokazao je da je u Melhisedeku prepoznao vernika u jedinog istinitog Boga, ali i sveštenika koji je na višem duhovnom nivou od njega. Pojava Melhisedeka pokazuje da je osim Avrama i njegove porodice bilo još ljudi koji su služili istinitom Bogu.

U Davidovom Psalmu 110 koji se naziva i mesijanskim (Matej 22:43), Melhisedek je predstavljen kao tip Hrista. Ova tema se ponavlja u Poslanici Jevrejima gde se Melhisedek i Hristos pominju kao carevi pravednosti i mira. Navodeći Melhisedeka i njegovu jedinstvenu svešteničku službu kao tipsku, pisac pokazuje da je Hristova sveštenička služba uzvišenija od Aronove i starog levitskog poretka (Jevrejima 7:1-10).

Neki smatraju da je Melhisedek bio preinkarnirani Isus Hristos. Ali teško da bi to moglo da bude tačno. Melhisedek je bio salimski car. Da li bi Isus Hristos došao na zemlju i vladao nad jednim gradom? Melhisedek je sličan Hristu po tome što su obojica sveštenici i carevi. Prema tome, Melhisedek bi mogao da bude tip Hrista, ali njih dvojica nisu ista osoba.

Мени је чудно да нико није запазио да износи хлеб и вино што је касније постала пасхална вечера и тајна вечера Исусововог преламања хлева и вина у име Новог Завета са Богом тај детаљ је некако промакао.
У литератури Јевреја 2 храма Мелхисадик предводи небеску војску у апокалипси и негде се брка саарханђелом Михаелом заузима јаку улогу у месијанском покрету и постаје протиип месије свештеник и цар и Исус је објединио ова 2 сегмента.
Дуга необичнаствар да је Мелхисадик цар и свештеник Салима место које ће се касније звати Јерусалим.

Највећа интрига што се Мелхисадек појављује од једном ни од куда у току битке не зна му се порекло породично стабло ни ком роду припада обавијен велом Мистерије међутим Мојсије није испуштао важне детаље и често би се вратио на њих касније ако није објаснио.
Овде није ово је морало остати тако.
Друго што се десетица укупног прихода давало храму тј. свештеницима у Израелу.

Ова ситуација да патријарх Абрахам даје десетицу плена Мелхисадеку значи да је Мелхисадик свештеник виши по чину од патријарха Абрахама.

Melhisedek je drugo ime za Nojevog sina Sema
potop Sim 502,posle potopa umire ,ukupno je ziveo 600 godina
0002 arfaksad 35+403 =435,dakle umire 437
0037 Salu 30+403 =433,470
0067 Ever 34+430 =464,531
0101 Falek 30+209 =239,340
0133 Ragev 32+207 =239,372
0163 Seruh 30+200 =230,393
0192 Nahor 29+119 =148,340
0221 Tara 70+205 =275,496
0291 Avram,Nahor,Aran 70+ukupno 175 =175,umire 466 posle potopa.
Prema 1.Moj 11:10-32
Ako sam negde pogresio prii matematici ispravi me.
Inace je sam Noje blagosiljao Simovog boga,verovatno kad je zbog pijanstva izgubio prednost
CRO Genesis 9:26 Onda nastavi:»Blagoslovljen Jahve, Semov Bog,Kanaanac nek’ mu je sluga!
Dakle Sem je bio ziv u vreme Avrama i cak ga je nadziveo.,a obzirom da je od njega Avram tek deveta generacija.dok mu je i otac i majka i braca odavno pomrli.

Melhisedek je drugo ime za Nojevog sina Sema
potop Sim 502,posle potopa umire ,ukupno je ziveo 600 godina
0002 arfaksad 35+403 =435,dakle umire 437
0037 Salu 30+403 =433,470
0067 Ever 34+430 =464,531
0101 Falek 30+209 =239,340
0133 Ragev 32+207 =239,372
0163 Seruh 30+200 =230,393
0192 Nahor 29+119 =148,340
0221 Tara 70+205 =275,496
0291 Avram,Nahor,Aran 70+ukupno 175 =175,umire 466 posle potopa.
Prema 1.Moj 11:10-32
Ako sam negde pogresio prii matematici ispravi me.
Inace je sam Noje blagosiljao Simovog boga,verovatno kad je zbog pijanstva izgubio prednost
CRO Genesis 9:26 Onda nastavi:»Blagoslovljen Jahve, Semov Bog,Kanaanac nek’ mu je sluga!
Dakle Sem je bio ziv u vreme Avrama i cak ga je nadziveo.,a obzirom da je od njega Avram tek deveta generacija.dok mu je i otac i majka i braca odavno pomrli.
То је једно од тумења Јевреја али нема никакво упориште у библији измишљено.
Као кад бих ја написао Каиноб потомак који је преживео потоп.

Nije li Noje Blagosiljao Semovog Boga?
Nije li Avram ziveo u vreme Sema?
Da li je Sem napravio neku glupost kao Noje pa da ga Jehova Bog odbaci kao Valaka u vreme Mojsija?
Zar ne razumes da je Jehova Bog uvek imao nekoga na zemlji ko je sprovodio njegovu volju?
Mislis li da to Avramu nije bilo jasno da je Melhisedek bio i car i prvosvestenik Jehovin?
CRO Genesis 14:18 A Melkisedek, kralj Salema, iznese kruha i vina. On je bio svestenik Boga svevisnjega. (Gen. 14:18 CRO)
Nije li u Bibliji zabelezeno da je mnogim osobama promenjeno ime?
Avraham u Avram,Jakov u Izreal, Simon u Petar itd.
pa sto ne bi zaintrigirao ljude da Semu promeni ime u Melhisedek
pa cak je u ovom poglavlju zanimljivo da je Avram nazvan Jevrejinom(onaj koji predje reku)
Genesis 14:13 bjegunac neki – roًak Eڑkola i Anera, Abramovih saveznika – donese vijest Abramu Hebrejcu dok je boravio kod hrasta amorejske Mamre.
Dal se iko u Bibliji u to vreme spominje da je bio svestenik Boga svevisnjega?,istog onog kome se i Avram molio?

Nije li Noje Blagosiljao Semovog Boga?
Nije li Avram ziveo u vreme Sema?
Da li je Sem napravio neku glupost kao Noje pa da ga Jehova Bog odbaci kao Valaka u vreme Mojsija?
Zar ne razumes da je Jehova Bog uvek imao nekoga na zemlji ko je sprovodio njegovu volju?
Mislis li da to Avramu nije bilo jasno da je Melhisedek bio i car i prvosvestenik Jehovin?
CRO Genesis 14:18 A Melkisedek, kralj Salema, iznese kruha i vina. On je bio svestenik Boga svevisnjega. (Gen. 14:18 CRO)
Nije li u Bibliji zabelezeno da je mnogim osobama promenjeno ime?
Avraham u Avram,Jakov u Izreal, Simon u Petar itd.
pa sto ne bi zaintrigirao ljude da Semu promeni ime u Melhisedek
pa cak je u ovom poglavlju zanimljivo da je Avram nazvan Jevrejinom(onaj koji predje reku)
Genesis 14:13 bjegunac neki – roًak Eڑkola i Anera, Abramovih saveznika – donese vijest Abramu Hebrejcu dok je boravio kod hrasta amorejske Mamre.
Dal se iko u Bibliji u to vreme spominje da je bio svestenik Boga svevisnjega?,istog onog kome se i Avram molio?
Види овако све сам то поставио укључујући и dead sea scrolls јер су старији 1000 година од мазоретског текста а 300-400 година од првог грчког превода
Дакле значајно и библијско и небиблијско штиво да би разумели шта су Јевреји мислили о томе какве су традиције гајили и каква су исчекивања имали у вези месије. Мелисадек заузима значајно место у месијанском покрету и нико од Јевреја другог храма га не повезује са Семом.
То је наратив који настаје у модерном јудаизму као што има још много ствари које не знају да објасне у својој библији.
Претпоставке типа ниси више Абрахам од сад си ААбрахам или Јаков у Израел ,Симон у Петар не пије воду јер су то одобе са генезом и са живим родитељима и зна се ко су.
Овде се у сред немогуће битке где Аврам са 400 слуга сељака у сред ноћи поражава бројније војске и Мелисадик се појављује ниоткуда и баш је цар ии свештеник Јерусалима и баш дочекује са хлебомми вином попут пасхалне вечере и баш једини осим Бога и Анђела којег је Јаков побркао са Јахвеом благословљава Аврама и његов род!
Мислим те су ствари толико неупоредиве да је тотално бесмислено. Свака промена имена је најављена.

Е једино овде су писци оставили нама простор да измислимо промену имена која није написана. Бесмислица тотална.
Ајде да нико ништа није писао о Мелисадику касније већ ако си погледао после има много записа о Мелисадеку.
У посланици о Јеврејима јако много о Мелисадику и то имаш.
Сад ако си ти образованији и паметнији од апостола Павла скидам капу.

Али онда долазимо у глупу ситуацију Библију су писали ретарди који нису знали шта пишу и зашто а ми смо се родили паметни да то све укапирамо.

И не пише на на хебрејском Абрахаму Хебрејцу јер тај израз настаје вековима после Абрахама и то можеш проверити.

Хибру су једно племе које сенпојављује у историјским списама у Каанану и око Египта које су Британци на основу сличности имена повезали са Јеврејима у 19. веку од тада то улази у литературу али никавих ни библијских ни небиблијских доказа нема да су Хибру Јевреји иако је име ушло у нсуку у тада и преводе али никад доказана теза.

Poslednja izmena:
Čekaj, on je prvosveštenik a nije iz levitskog roda nego se niodkuda pojavio?
Да Левити тад још нису ни постојали тек праотац Абрахам.
Дакле постоји Лот синовац није још ни Исак рођен.
Пре уништења Содома и Гомора јер су они отели Лота и због тога Абрахам креће саслугама у рат с њима.
После овог благослова Мелхисадика ће Бог сићи као човек аморфно биће са још неколило "Елохима" Аврам ће им прати ноге послужити гозбом тада ће му најавити сина њему и Сари и отићиће да униште Содом и Гомор.

Poslednja izmena:
Интресантна ствар јер је ово једно од места где се Бог Јахве појављује као човек за шта Јевреји изричито тврде да је то немогуће и да се никад није десило.
Када долазе до Содома само их Лот препознаје и клања им се до земље они улазе у Лотову кућу Содомљани најваљују на кућу да им Лот преда странце. Лот креће да отвори врата да им да двоју жену да се не греше о странце и законе гостопримсва у том тренутку један од њих преведен као "анђео" Елохим склања Лота са врата и баца слепило на људе.....даље знаш.

Čudi me da se ovi iz biblijske realnosti ne javljaju na ovu temu da objasne.
@robivek ?
Поменуо је један део овога @ris_belgrade тада му Бог када му је рекао за сина каже од саћеш се звати ААбрахам не Абрахам то би значило родонсчелник. Јер је Арон као родоначелник Левита исто постао ААрон.
Међутим Абрахам тачно распознаје ко је од њих господ и Лот!

Овако јасам направио пар грешкица на памет али не мењају суштину.

Screenshot_2024_0809_095925.png
Screenshot_2024_0809_095956.png
Screenshot_2024_0809_100029.png

Poslednja izmena od moderatora:

Back