Čaj od sene protiv zatvora

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
277.753
sena-real2.jpg

Sena je žbunasta biljka poreklom iz Severne Afrike i Arabijskog poluostrva, koja se gaji i u Somaliji i Indiji. Karakteristična je po krupnim žuti cvetovima i pljosnatim mahunama koje sadrže šest semenki. Stablo može dostići visinu do jednog metra, uspravno je i svetlo zeleno a grane sadrže po 4-5 pari perasto složenih jajastih listova.

List sene sadrži antrahinonske heterozide (senozide A i B), polisaharide, flavonoide, monoterpene, seskviterpene, fenilpropane, etarsko ulje i palmitinsku kiselinu.

Prema istorijskim podacima, sena kao lekovita biljka korišćena je još u starom Egiptu (Senna Alexandrina), zajedno sa alojom, za pripremu klizmi. U IX veku, arapski lekari su je preporučivali kao purgativ, za lečenje opstipacije, a tokom XVIII veka od sene je pripremana pasta koju su mornari na brodovima koristili za olakšanje pražnjenja creva. Danas, uz tradicionalnu upotrebu čaja od sene, postoje na tržištu i brojni preparati u obliku kapsula, sa standardizovanom količinom antrahinonskih heterozida. Evropska Medicinska Agencija preporučuje upotrebu sene u samo u slučaju povremenih opstipacija, dugotrajna upotreba se ne preporučuje, jer usled jake dehidratacije može dovesti do poremećaja balansa elektrolita. Preporučuje se da se čaj popije uveče pre spavanja, kako bi efekat nastupio ujutru po buđenju, jer je potrebno 6-12h za postizanje laksativnog dejstva.

U monografiji Evropske Medicinske Agencije posvećenoj seni, upotreba se preporučuje u slučaju zatvora, tokom kraćeg vremenskog perioda, a kao ograničenja u upotrebi navedeni su trudnoća, dojenje, ileus, bolovi i grčevi u stomaku nepoznatog porekla, stanje dehidriranosti organizma. Upotreba se ne preporučuje ni kod dece mlađe od 12 godina. Antrahinonski derivati prisutni u listu i mahunama sene mogu delovati iritirajuće na crevnu sluzokožu, pa upotreba kod osetljivih osoba može biti praćena bolovima i grčevima, stoga je neophodno pridržavati se propisane doze

Institut Josif Pancic

Čaj od Sene

Pripremite 1 kašiku osušenih i usitnjenih listova sene, te ih stavite u šolju za čaj. Prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji 20-ak minuta, uz češće mešanje. Procedite i pijte čaj od sene.

Najbolje je da ostavite da ovaj čaj odstoji 2-3 h (ako ne i više) i da ga popijete pre spavanja. Na taj način ćete efikasnije izlečiti crevne tegobe.
Kada se koristi čaj od sene protiv zatvora, biće potrebno do 12 sati da doživite olakšanje. Preporučuje se da uzmete ovaj pre spavanja, tako da do olakšanja može doći do ujutru.

(priroda leci sve)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.