Čaj od ruzmarina je jedan od najzdravijih

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.720
Shutterstock_2003844665-910x576.jpg


Čaj od ruzmarina je zdrav napitak koji može da nas zagreje, podigne raspoloženje i utiče na bolju koncentraciju. Ima i druge zdravstvene prednosti koje bi trebalo maksimalno iskoristiti.

Koja dejstva ima ruzmarin?
Ruzmarin je biljka koja svoja korisna svojstva pre svega duguje ruzmarinskoj i karnoznoj kiselini (spadaju u polifenole). Upravo zbog njih ima izražena antioksidativna i antizapaljensko delovanje. Uz to, ruzmarin ima i antibakterijski i antimikrobni uticaj na širok spektar patogena, pa je jasno da po ovim karakteristikama spada u najlekovitije biljke.

Za koja stanja može biti od koristi čaj od ruzmarina
Čaj od ruzmarina je napitak koji bi trebalo redovno konzumirati u umerenim količinama. Neka od najizraženijih korisnih svojstava kojima čaj od ruzmarina može da doprinese našem zdravlju jesu:

bolja regulacija nivoa šećera u krvi

zdravije oči i bolji vid, sprečavanje bolesti očiju za koje se pojačava šansa starenjem (katarakta, makularna degeneracija)

manji rizik od nekih bolesti srca (srčana insuficijencija nakon srčanog udara)

efikasnije varenje

smenjanje upala

bolja kontrola kilaže

manja ćelavost, jača dlaka i bolji izgled kose

poboljšava raspoloženje i pamćenje

bolja koncentracija

brojni efekti na mentalno zdravlje.

Sa kojim lekovima može da stupi u negativnu interakciju čaj od ruzmarina
Kako je ruzmarin biljka koja ima jaka lekovita svojstva, može da se desi da deluje kao i neki medikamenti ili prirodni preparati. To praktično znači da ukoliko u okviru propisane terapije uzimate diuretike, lekove sa antikoagulantnim delovanjem (antikoagulanse) ili za snižavanje krvnog pritiska (ACE inhibitori), kao i litijum, može da pojača terapijsko dejstvo, što neće uvek biti ni korisno ni bezbedno.

Pojedina istraživanja kažu da se inhalacijom ruzmarina može ubrzati puls, kao i broj otkucaja srca. Takođe, može da dođe i do ubrzanog ritma disanja.
Zbog toga je preporučljivo konsultovati se sa svojim lekarom pre konzumacije ovog čaja, ukoliko ste pod nekom terapijom.

Mentalno zdravlje i čaj od ruzmarina: Moguće koristi i opasnosti
Ukoliko za lečenje depresije ili drugih problema sa mentalnim zdravljem uzimate litijum, diuretički efekti ruzmarina mogu dovesti do toksičnih nivoa litijuma koji se akumuliraju u telu.

Međutim, inhalacija uljem ruzmarina može da stimuliše moždanu aktivnost i da poboljša raspoloženje. Takođe, ekstrakt ruzmarina je pokazao potencijale u smanjenju upale u hipokampusu (deo mozga povezan sa emocijama, učenjem i sećanjem). Takođe, ukoliko je u umerenim količinama, inhaliranje čajem od ruzmarina može da umanji anksioznost, poboljša pamćenje i koncentraciju.

Neke studije su otkrile da supstance iz ruzmarina mogu dodatno da zaštite kognitivno zdravlje i utiču na sporije odumiranje ćelija u mozgu, uz protektivni efekat protiv neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova bolest i druge vrste demencije).

link
 

Back
Top