Druženje Caffe "Na psihoterapiji kod čika Frojda" 3

Ja vas samo molim da pišete ovde, ako želite da ćaskate. Bolje je što sam postove odmah prebacila nego da me kasnije pitate zašto su izbrisani postovi...a nisu.

1720027897691.png
Morate posle da me naučite kako da igram pikado

Zašto da brišem? Da li si se i ti naljutio?
Ма јок, слаб сам ти ја љутко, него је прилично бесмислено да јој обришеш све постове јер је тако тражила, а остало јој скоро све цитирано у мојим постовима. :lol:
Наравно, да си одмах обрисала и то моје, могао сам ја попиздити што бришеш моје... зато ти написах да што се мене тиче можеш слободно. Ништа више од тога.

Ta namrgođenost nije komfor zona. Sve je više namrgođenih ljudi, ali oni koji rade sa ljudima ( zaposleni na šalteru, npr ) treba da se potrude da budu ljubazni.

Zašto su ljudi namrgođeni? Sve teže i teže žive i imaju probleme egzistencijalne prirode.
Sem egzistencijalnih problema i pritiska na coveka u skladu sa tim veoma je bitno i kulturno nasledje odnosno navike iz sredine u kojoj zivimo.
Pa tako iz doba socijalizma svi mi vucemo neke navike, mnogi su radili poslove koje nisu voleli, perspektiva je bila nikakva, plate male, svega je nedostajalo a ziveo si u neslobodnom drustvu - te su, recimo, prodavci bili namrgodjeni jer su ih na radnom mestu musterije uznemiravali i zahtevale ne znam sta. Mi smo namrgodjena nacija ali da ste bili u SSSR ili Rusiji/Ukrajini videli bi sta su namrgodjeni ljudi, ljudi sa Balkana su za njih totalno prijateljski i vedri ljudi.

A kad sam prvi put otisao u UK (1988-me, u vreme dok je jos postojala SFRJ) totalno me frapirala ljubaznost i osmeh na licima ljudi u malom skotskom mestu Dunbar. Svi odreda na ulici ti pozele dobro jutro ili dovidjenja sa osmehom na licu, u prodavnici ili restoranu osmeh na licu...
Danas zivim u Kanadi, u predgradju velikog grada gde je isti takav odnos, ljubaznost, osmeh na licu i postovanje drugih, u saobracaju nema pritiska - nasledje neke stare britanske kulture. Doduse, nekih 15km dalje u downtownu ovog grada i nije bas tako, ljudi su zgrceniji, nervozniji ali i tamo naletis na tipicnu kanadsku ljubaznost.

Poslednja izmena:
Ali opet, zašto bi mirni ljudi ispaštali zbog grešaka nemirnih, tj. ako su neki prije nego što sam ja ušao u trgovinu bili loši prema djelatnicama ili djelatnicima, odakle nekima koji rade taj posao pravo da se na npr na meni iskale?
Tuzis ih gazdi i insistiras da ih skloni sa radnog mesta/otpusti ako si vec tako duboko povredjen. Mozes da izvadis sacmaricu i sravnis sa zemljom nekog neljubaznog prodavca, sledeci put se nece tako ponasati.

Jeste li primijetili da su ljudi općenito sve namrgođeniji?

Нису сви намргођени,
само они који не умеју да се крећу, да мењају, да користе све те новотарије око нас.

Гледам јутрос хигијеничарке и њихову прву кафу
пре но што крену у чишћење зграде.

Смеју се, сваку шалу прихватају ...
Радосне што су побегле од кућних обавеза,
мужа, поодрасле деце ...
и што имају "свој динар".

И баш размишљам како је Вучић позапошљавао гомилу људи,
измислио гомилу послова,
али шта ће, мислим се, ти људи кад ућу у колотечину,
кад им постане тежак тај свакодневни рад ?

Е па ту ступају на сцену могућности данашњег друштва.

Била си чистачица, промени.
Можда (и вероватно) имаш неку средњу школу,
запосли се негде као продавачица,
Кад ти досади, можеш некоме децу да чуваш,
а и то кад досади, пробај да радиш оно за шта си школована !

Дакле ограничења су у нама (увек било)
и у нашој машти.

Размисли,
све горе побројано можеш да повремено радиш и у иностранству,
за можда веће паре,
мада нису увек паре најпресудније.

Важан је тај девојачки смех (и са шездесет)
који ће ти рећи како ти је !

trazili ste , gledajte...............od 1987-me.
Ma da od 1987... a do 1987 su trgovci vili ljubazni, nasmejani, postovali su kupce, prodavali od "tice mleko" na mig kupca. Covece kao da smo ti i ja ziveli u razlicitim SFRJ, paralelenim u vremenu i prostoru. Trgovci u SFRJ su bili nemoguce osioni, neljubazni, nadrkani stvorovi koji su otaljavali taj posao jer su znali da mogu tako da se ponasaju zbog toga sto su imali dozivotan posao. Posao im je bio dozivotan jer je bilo takav socijalnis tatus, u socijalizmu nije bilo otpustanja radnih pregaoca sem ako ih ne uhvate u otvorenoj kradju velikih razmera, mogli su da kasne na posao, da rade sa 20% kapaciteta, mogli su da budu prljavi, aljkavi, da budu krajnje osioni ka kupcima (korisnicima usluga), mogli su na sitno da kraduckaju (tamo 1kg kafe, ovamo pola kile prsute, onde vrecicu dewterdzenta...), mogli su da preprodaju, mogli su da svercuju... ali samo nisu smeli da polticki talasaju, nisu smeli nista da kazu protiv socijalizma i drugova na vlasti, sve ostalo bi im bilo oprosteno.

Ne znam da li si bio rodjen ili dovoljno veiki da pamtis prvu polovinu '80-tih kada je uveden "period ekonomske stabilizacije" odnosno kada je SFRJ zbog bankrota izvozila sve zivo (struju, poljoprivredne proizvode, retke industrijske proizvode) a ogranicila uvoz svega za sta je trebala da placa u devizama ( nafta, industrijski proizvodi sa Zapada, tropsko voce i hrana) pa smo sirom SFRJ imali bonove za benzin, deterdzente, ulje, secer, kafu, kada nisi mogao da ku[is banane, narance ili limun... a trgovci, nadrkani stvorovi su docekali svojih 5 minuta slave i moci pa su postrojavali stoku u vidu naroda koji se borio da dodje do svoje vrecice Faks Helizima ili 2kg secera.

Ma da od 1987... a do 1987 su trgovci vili ljubazni, nasmejani, postovali su kupce, prodavali od "tice mleko" na mig kupca. Covece kao da smo ti i ja ziveli u razlicitim SFRJ, paralelenim u vremenu i prostoru. Trgovci u SFRJ su bili nemoguce osioni, neljubazni, nadrkani stvorovi koji su otaljavali taj posao jer su znali da mogu tako da se ponasaju zbog toga sto su imali dozivotan posao. Posao im je bio dozivotan jer je bilo takav socijalnis tatus, u socijalizmu nije bilo otpustanja radnih pregaoca sem ako ih ne uhvate u otvorenoj kradju velikih razmera, mogli su da kasne na posao, da rade sa 20% kapaciteta, mogli su da budu prljavi, aljkavi, da budu krajnje osioni ka kupcima (korisnicima usluga), mogli su na sitno da kraduckaju (tamo 1kg kafe, ovamo pola kile prsute, onde vrecicu dewterdzenta...), mogli su da preprodaju, mogli su da svercuju... ali samo nisu smeli da polticki talasaju, nisu smeli nista da kazu protiv socijalizma i drugova na vlasti, sve ostalo bi im bilo oprosteno.

Ne znam da li si bio rodjen ili dovoljno veiki da pamtis prvu polovinu '80-tih kada je uveden "period ekonomske stabilizacije" odnosno kada je SFRJ zbog bankrota izvozila sve zivo (struju, poljoprivredne proizvode, retke industrijske proizvode) a ogranicila uvoz svega za sta je trebala da placa u devizama ( nafta, industrijski proizvodi sa Zapada, tropsko voce i hrana) pa smo sirom SFRJ imali bonove za benzin, deterdzente, ulje, secer, kafu, kada nisi mogao da ku[is banane, narance ili limun... a trgovci, nadrkani stvorovi su docekali svojih 5 minuta slave i moci pa su postrojavali stoku u vidu naroda koji se borio da dodje do svoje vrecice Faks Helizima ili 2kg secera.
a sada sve to imamo...............samo para nema.
U SFRJ smo radili sa samo 20 posto kapaciteta jer nam je to bilo dovoljno da zivimo, nista gore nego sto danas zivimo. I nije bilo kapitalistickih milijardera.
Danas radimo sa 100 posto kapaciteta, od cega 20 posto opet za nas a 80 posto za kapitaliste. A da, danas imamo LCD-TV, mobilni, internet, milijardere...........a u socijalizmu to nismo imali. Stvarno je kapitalizam napredniji sistem.

a sada sve to imamo...............samo para nema.
U SFRJ smo radili sa samo 20 posto kapaciteta jer nam je to bilo dovoljno da zivimo, nista gore nego sto danas zivimo. I nije bilo kapitalistickih milijardera.
Danas radimo sa 100 posto kapaciteta, od cega 20 posto opet za nas a 80 posto za kapitaliste. A da, danas imamo LCD-TV, mobilni, internet, milijardere...........a u socijalizmu to nismo imali. Stvarno je kapitalizam napredniji sistem.
Pa zasto onda ne dizes socijalisticku revoluciju o matori? Da vratis drustvo na ta sjajna vremena, da svi budu srecni jer rade sa 10-20% kapaciteta a zive kao bubreg u loju... mislim, ako znas da je bilo tako dobro u tom sistemu zasto onda da tvoja deca i unuci zive kao robovi, zasto se ne zrtvujes za njih? Kakvo si ti matoro sebicno stvorenje, zivis samo za sebe i za svoje doope, nikakve zrtve za potomke.

Da ne bude zabune i zablude, i danas u javnom sektoru rade sa tih 20% kapaciteta, uglavnom, pa bi trebao da se onda presaltas da tamo trazis posao (ako vec nisi na dzravnim jaslama). To iz licnog iskustva znam a kako pises i ti to tvrdis (napisao si da 80% vremena rade za kapitalistu pa posto u javnom sektoru nema gazde onda znaci i da tih 80% vremena ne rade ni za koga tj. planduju).

Stvarno ste se vi matori popeli na vrh rasplodnog organa svakome normalnome sa tom pricom kako se nekad dobro zivelo, kako je to bio zivot... pa jasno je da je to tvoj najbolji zivot ako si tad bio mlad, ako imas uspomene na letovanja sa roditeljima iz odmaralista na Jadranu, ako se si se beskonacnmo skolovao o budzetu a jos beskonacnije studirao bez straha kako ces platiti skolarinu, ako si dobio posao nekog levog smetala u jos levljom drustvenom preduzecu koje je proizvodilo nesto sto nikome nije trebalo ali si ipak imao platu jer je drzava sufinansirala gubitasa u kom si "radio" (jer "rad" od 20% kapaciteta nije rad). Ili kratko i jasno sto kaze moj kum, svi smo tada bili mladi, mogli smo 5 puta bez vadjenja uz zid - i ko onda da kaze da mu je zivot tad bio sranje jer time pluje na svoj ceo zivot.

Uzgred, pisemo o osmehu na licu trgovca, radnog coveka... a osmeh na licu tog radnog coveka u socijalizmu si mogao videti samo na TV reklamama prilikom dolaska najveceg sina naroda i narodnosti u pogone socijalistickih kombinata. Svi, apsolutno svi su bili namrgodjeni, nadrkani, od portira, preko medicinskih sestara i lekara, nastavnika u skoli, trgovaca, koelga na poslu... pa do prolaznika na ulici, penzionera koji su branili socijalizam i delo najveceg sina naroda i narodnosti. Zemlja ljudi bez osmeha na licu.

Poslednja izmena:
Danas se retko ko osmehuje. Ne samo trgovci u radnjama. Svi rade za malu platu a cene "divljaju" od prehrambenih namirnica do nameštaja, automobila...

Realno, bez nostalgije, plate su bile dobre do one hiperinflacije 1993.godine.

Postoje i oni koji rade u stranim kompanijama i oni imaju mnogo više novca od ostalih.

Ali, sve je to tema za politiku, jer od nje sve počinje..
Mi pisemo o trgovcima a ne programerima, inzenjerima ili farmaceutima u stranim kompanijama u danasnjem Beogradu. Dakle, prodavacica u Delhazu, Lidlu, u DM-u nema veliku platu i verovatno nije raspolozena kada primi uplatu za prethodni mesec.

Svi pricaju o svemirskim platama sa kraja 80-tih ali koliko vas je i primilo platu u to doba? Evo ja jesam, 1990-te sam se zaposlio kao pripravnik diplomirani gradjevinski inzenjer u tada najprestizniju firmu u struci u SFRJ, SOUR Energoprojekt OOUR Arhitektura i Urbanizam (tu sam radio 3 godine inace). Plata mi je bila 4900 dinara (ili 700 dem) i to pamtim jer sa vremena na vreme naletim na ljude koji ubedjuje druge da je u vreme Ante Markovica tekao med i mleko a da su prosecne plate bile 1500-3000 dem. Nisu jarane kazem, prosecna plata je bila 700 dem, 1500-3000 su imali rukovodioci ili ljudi na nekoj manjoj poziciji ali sa mnogo staza, retko ljudi sa srednjom skolom a pogotovo ne trgovci. Pa kad mi ti ljudi kazu da lazem jer je njemu/njoj plata bila 1500 dem ja onda izvadim platnu listu iz septembra 1990-te pa kazem sta tu pise, Laki Topalovic, na poziciji projektanta VSS/VII-1, 176 radnih sati, za isplatu 4900 dinara. I onda ono sarkasticno, mozda sam ja u Energoprojektu bio pocetnik, mozda je tvoja Pekabeta bila bolja firma od mog Energoprojekta ali ja imam platnu listu da je pokazem i dokazem kolika mi je bila plata a ti nemas. Na stranu sta kazu zvanicne statistike iz toga doba - a kaze da se u Srbiji prosecna plata vrtela oko te cifre.

@prvepruge Ja sam tokom osamdesetih i na početku devedesetih bila u osnovnoj i zatim u gimnaziji. Nisam radila, ali su moji roditelji radili. Moj pokojni otac je radio u Energoprojektu i znam kakve su tu bile plate.

Dakle, prodavacica u Delhazu, Lidlu, u DM-u nema veliku platu i verovatno nije raspolozena kada primi uplatu za prethodni mesec.

Ako samo ona radi u nekim od ovih preduzeća a suprug radi kod nekog privatnika slabije plaćen posao, i ako imaju decu, relativno loše žive ( ukoliko im ne pomažu roditelji ili rođaci iz inostranstva).

Sve ovo što pišemo spada u domen ekonomije i nema veze sa psihologijom.

Što se tiče namrgođenih ljudi u prodavnicama, supermarketima, posmatrano iz ugla psihologije, postoje i namrgođeni prodavci i ljubazni prodavci.

Možda su zaposleni namrgođeni jer imaju porodične probleme ili im je nezgodan karakter, možda nisu želeli da rade taj posao?

Postoji mnogo razloga zašto ljudi nemaju osmeh na licu.

Ljubazni prodavci ostavljaju probleme kod kuće. Znaju da treba da su ljubazni sa mušterijama.

@prvepruge Ja sam tokom osamdesetih i na početku devedesetih bila u osnovnoj i zatim u gimnaziji. Nisam radila, ali su moji roditelji radili. Moj pokojni otac je radio u Energoprojektu i znam kakve su tu bile plate.

Ako samo ona radi u nekim od ovih preduzeća a suprug radi kod nekog privatnika slabije plaćen posao, i ako imaju decu, relativno loše žive ( ukoliko im ne pomažu roditelji ili rođaci iz inostranstva).

Sve ovo što pišemo spada u domen ekonomije i nema veze sa psihologijom.

Što se tiče namrgođenih ljudi u prodavnicama, supermarketima, posmatrano iz ugla psihologije, postoje i namrgođeni prodavci i ljubazni prodavci.

Možda su zaposleni namrgođeni jer imaju porodične probleme ili im je nezgodan karakter, možda nisu želeli da rade taj posao?

Postoji mnogo razloga zašto ljudi nemaju osmeh na licu.

Ljubazni prodavci ostavljaju probleme kod kuće. Znaju da treba da su ljubazni sa mušterijama.
Keve ti, pamtis caletovu platu od pre 35 godina? Ili imas njegovu platnu listu pa je prikazujes okolo?

Inace kako je mali svet, pola Krstarice (ili roditelja) radilo u Energoprojektu.

Ne razumem ton ovog posta? Ne čuvam platnu listu, ali sam bila dovoljno odrasla da znam da su moji roditelji imali dobre plate.
E ja imam svoju platnu listu uz iste firme gde ti je radio cale, ne znam sta je on bio po struci ni u kom je OUR-u radio ali nije mogao imati 2 puta vecu platu od mene sem ako nije bio direktor ili rukovodilac radne jedinice i ako nije imao preko 20 godina staza. Ja se svoje prve plate odlicno secam, cak imam i skeniranu tu prvu platnu listu a odlicno se secam i cifre na kojoj sam resio da napustim tu firmu - jer tad nisam mogao da zivim od te plate. Sto mene u startu razdvaja od tvog "secanja" na ocevu platu, ja sam svoju zaradio a ti imas neko maglivito secanje iz detinjstva/mladosti na to.

Za ilustraciju, sa 700 dem u septembru 1990 moja plata je ljuljnula na 200 dem one hiperinflatorne godine 1993ce ( dobijali smo ih u devizama, ljudi iz DB-a su ih unosili u koferima sa Kipra ili Moskve) pa sam ja polozio drzavni ispit i otisao u privatnike. Sjajna firma bila ali vec tad je bila rasulo kao i drzava, svako sposoban i sa malo mozga u glavi je otisao do te 1993ce iz te firme.

No, jos jednom - mi pisemo o prodavacicama a ne o diplomiranim inzenjerima. Ja uvek imam osmeh na licu u komunikaciji sa ljudima na poslu, imao sam ga i kao pocetnik imam ga i danas, prodavacice nisu imale ni 1980, ni 1993, ni 2003 a bogami ni 2023.

Ilustracija "blagostanja" u SFRJ zbog koga su prodavacice imale po nekima ovde osmeh na licu:
Statistika plata u SFRJ ---- linak sinovci

A prosecna plata 1990 u gradjevinarstvu Srbije je bila 3515 dinara ( ili 500 eura) po republickom statistickom godisnjaku ( ima ga i na interMetu). Sto znaci da je moja pocetna plata bila za 60 procenata veca. Malo li je.
linak -- plate

Sta kazete na to ljubitelji SFRJ?

Poslednja izmena:
Pa zasto onda ne dizes socijalisticku revoluciju o matori? Da vratis drustvo na ta sjajna vremena, da svi budu srecni jer rade sa 10-20% kapaciteta a zive kao bubreg u loju... mislim, ako znas da je bilo tako dobro u tom sistemu zasto onda da tvoja deca i unuci zive kao robovi, zasto se ne zrtvujes za njih? Kakvo si ti matoro sebicno stvorenje, zivis samo za sebe i za svoje doope, nikakve zrtve za potomke.

Da ne bude zabune i zablude, i danas u javnom sektoru rade sa tih 20% kapaciteta, uglavnom, pa bi trebao da se onda presaltas da tamo trazis posao (ako vec nisi na dzravnim jaslama). To iz licnog iskustva znam a kako pises i ti to tvrdis (napisao si da 80% vremena rade za kapitalistu pa posto u javnom sektoru nema gazde onda znaci i da tih 80% vremena ne rade ni za koga tj. planduju).

Stvarno ste se vi matori popeli na vrh rasplodnog organa svakome normalnome sa tom pricom kako se nekad dobro zivelo, kako je to bio zivot... pa jasno je da je to tvoj najbolji zivot ako si tad bio mlad, ako imas uspomene na letovanja sa roditeljima iz odmaralista na Jadranu, ako se si se beskonacnmo skolovao o budzetu a jos beskonacnije studirao bez straha kako ces platiti skolarinu, ako si dobio posao nekog levog smetala u jos levljom drustvenom preduzecu koje je proizvodilo nesto sto nikome nije trebalo ali si ipak imao platu jer je drzava sufinansirala gubitasa u kom si "radio" (jer "rad" od 20% kapaciteta nije rad). Ili kratko i jasno sto kaze moj kum, svi smo tada bili mladi, mogli smo 5 puta bez vadjenja uz zid - i ko onda da kaze da mu je zivot tad bio sranje jer time pluje na svoj ceo zivot.

Uzgred, pisemo o osmehu na licu trgovca, radnog coveka... a osmeh na licu tog radnog coveka u socijalizmu si mogao videti samo na TV reklamama prilikom dolaska najveceg sina naroda i narodnosti u pogone socijalistickih kombinata. Svi, apsolutno svi su bili namrgodjeni, nadrkani, od portira, preko medicinskih sestara i lekara, nastavnika u skoli, trgovaca, koelga na poslu... pa do prolaznika na ulici, penzionera koji su branili socijalizam i delo najveceg sina naroda i narodnosti. Zemlja ljudi bez osmeha na licu.
ye.bote, sve si u pravu.
Al mi jos nismo komplet u kapitalizmu jer kod nas, spikerka na TV jos uvek nema osmeh kada govori o pogibiji 30 000 dece u Gazi, za razliku od zapada gde se ovakve informacije sa osmehom saopstavaju javnosti. Osmeh u kapitalizmu je garant ocuvanja radnog mesta jer radnik na radnom mestu na zapadu ne zaradjuje samo profit za kapitalistu vec "osmehom" na tom radnom mestu predstavlja svoju srecu, radost i superiornost zato sto 80 posto svog rada pokloni kapitalisti............sto je veoma bitno za kapitalisticku propagandu o superiornosti kapitalizma (propagandu na koju si i ti naseo).
Osmeh je uslov za radno mesto u kapitalizmu.............i ti si to vrlo dobro shvatio. Zato, nemoj biti namrgodjen na radnom mestu ......pa makar primao samo 300 evra platu.............da ne bi izgubio posao.
A sto se tice "revolucije", ona je odavno u toku. Stvaramo novi svet..........i za mene i za tebe.

ye.bote, sve si u pravu.
Al mi jos nismo komplet u kapitalizmu jer kod nas, spikerka na TV jos uvek nema osmeh kada govori o pogibiji 30 000 dece u Gazi, za razliku od zapada gde se ovakve informacije sa osmehom saopstavaju javnosti. Osmeh u kapitalizmu je garant ocuvanja radnog mesta jer radnik na radnom mestu na zapadu ne zaradjuje samo profit za kapitalistu vec "osmehom" na tom radnom mestu predstavlja svoju srecu, radost i superiornost zato sto 80 posto svog rada pokloni kapitalisti............sto je veoma bitno za kapitalisticku propagandu o superiornosti kapitalizma (propagandu na koju si i ti naseo).
Osmeh je uslov za radno mesto u kapitalizmu.............i ti si to vrlo dobro shvatio. Zato, nemoj biti namrgodjen na radnom mestu ......pa makar primao samo 300 evra platu.............da ne bi izgubio posao.
A sto se tice "revolucije", ona je odavno u toku. Stvaramo novi svet..........i za mene i za tebe.
Spikerka u kapitalistickoj zemlji nema osmeh kada govori o pogibiji te dece, naprotiv, ima tuzan i mucan izraz cak iako je zabole rasplodni organ za tu decu i tu zemlju. Jer na Zapadu se ocekuje da se ponasas u skladu sa situacijom, pa se neces smejati na ruzne vesti - to se zove ljudskost, nesto sto si ti izgleda zaboravio da postoji. Garant ocuvanja radnog mesta, o neobavesteni covece, je da ti gazdi donosis profit i da umes da radis posao za koji te placa, nista vise sa tvoje strane. Mozes da se smejes kao lud na brasno ali ako na tebi gazda gubi imas shut kartu momentalno. Osmeh nije obavezan ali ga ljudi koriste i na ulici kada se mimoilaze sa tobom i pozele ti dobro jutro ili prijatan ostatak dana, koriste ga i na radnom mestu, u prodavnici, restoranu... jednostavno to je deo kulture i nasledja. Sto je tebi balkancu i ko.m.unjari u dusi, jelte, nezamislivo.

Ponekad još ponešto napišem na politici ali to je neki unutrašnji napon da moraš da napišeš pa šta bude.
Možda to i nije tačno, ali te nešto tera .a posle bi to možda i obrisao.
Medjutim sve manje i manje imam tu neku želju za pisanjem što smatram dobrim signalom.
Mislim da će se ''boravak '' na politici se drastično smanjiti u korist drugih pdf-a.
I to smatram dobrim znakom , jer postojao je jedan opterećujući period u životu , i to se opterećenje polako ali postepeno smanjuje .

Back