Caffe "Kod čika Švarcija"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ranije sam imao priliku na google da nadjem ovakve slicne slike. Nasao sam jednu, eventualno dve i to su bile losijeg kvaliteta (i manja slika). Inace u tom forumu ima dosta ovakvih.
Hteo sam i ja da prikazem ovde kao sto si ti ali ne mogu da uplodujem ni jednu sliku na imageshack zbog moje lose konekcije. (puca mi veza stalno)

boris0230:
Ranije sam imao priliku na google da nadjem ovakve slicne slike. Nasao sam jednu, eventualno dve i to su bile losijeg kvaliteta (i manja slika). Inace u tom forumu ima dosta ovakvih.
Hteo sam i ja da prikazem ovde kao sto si ti ali ne mogu da uplodujem ni jednu sliku na imageshack zbog moje lose konekcije. (puca mi veza stalno)

ja imam sve slike ali trulo mi je da se cimam i ovde uploadujem kada imaju tamo da se vide

mozda bi i mogao da menjas vrstu proteina koju uzimas da ne bi dobio alergiju na neki , jedno vreme uzimas koncentrat , pa jedno vreme CFM , pa mesavinu , pa egg protein , pa hidrolizovani , menjaj , pvaj savet sam dobio od Sarceva a i ova prica se nalazi na njegovom DVD , a isti slucaj je sa izvorima proteina iz hrane , primer Sarcev je konstantno konzumirao u odredjenom periodu samo piletinu dok nije dobio alergiju na nju pa je onda nije konzumirao odredjeno vreme pa sada moze slobodno da jede

levrone:
... Upalu misica uzrokuje nagomilana mlecna kiselina tako da je najbolje koristiti nesto sto ublazava...

Kako objasnjavas nepostojanje upale misica ako se radi samo koncentricna kontrakcija pa cak i ako ides vise setova i to do otkaza i iskljucivo eksplozivno. Znaci sve moguce negativne kombinacije za pretvaranje pirogrozdjane u mlecnu kiselinu.

Inace svi ogledi su utvrdili da nivo mlecne kiseline u krvi opada na normalu (vraca se poremeceni acido bazni odnos ili pH krvi na 7,4) u roku od 60-tak minuta po zavrsetku napora a poznato je da "upala" misica traje i po nekoliko dana.

Kaa:
Aj malo da razbijem camotinju..."mrtvo dizanje" mi predstavlja relativan problem i tu postizem mnogo slabije rezultate nego u bilo kojoj drugoj vezbi...Sta i kako...Od cega da krenem(ranije sam napomenuo da imam slabe bocne misice...trbusnjaci su ok ali mi je struk ipak pretanak...da li je u tome problem)
Koja je tehnika kod ove vezbe i kako da postignem napredak,posto sam svestan njenog znacaja za snagu celog tela?

Pokusavam da postavim odgovor na ovo pitanje ali kako je malo duzi nikako mi ne uspeva.
Da li ima neko ogranicenje u duzini posta i kako ga izbeci?

POP Mare, hvala na savetu.

U principu postoje tri razlicite tehnike izvodjenja deadlifta i ta 3 razlicita deadlifta su:

- deadlift
- sumo deadlift
- stiff - legged deadlift

Kod prvog nacina tehnika izvodjenja je sledeca:

- stopala su paralelna i blago razmaknuta (nikako ne smeju da predju sirinu kukova),
- butine su (govorim o pocetnom polozaju iz kog se izvodi dizanje) paralelne sa podom,
- hvat na sipki je nesto siri od sirine ramena i moze biti overhand ili over-under,
- glava je zabacena unazad jer taj polozaj glave uslovljava da ledja ostanu potpuno ravna sto je vazno u prevenciji povrede,
- grudi su isturene i napunjene vazduhom,
- stomacni i ledjni misici su kontrahovani jer se time postize kompresija stomacne supljine koja ne dozvoljava da slbinski deo kicme savije ka unutra,
- pocetni pokret se ISKLJUCIVO vrsi nogama,
- kad sipka dostigne visinu kolena TEK TADA se u pokret (aktivno) ukljucuju ledja i u suradnji sa nogama se potpuno ispravljamo,
- povratak u pocetni polozaj je obrnutim redom

Misici koje pogadja ova vezba su:

a) quadriceps
b) gluteus max
c) hamstrings
d) opruzaci kicme (i duboki i povrsinski) i
e) trapezius

Skoro svi ostali misici na telu takodje ucestvuju u ovom pokretu ali uglavnom izometrijskom kontrakcijom.

Sumo deadlift - tehnika izvodjenja:

- stopala su dosta sira od sirine ramena okrenuta upolje za oko 45 stepeni (vazno je da stopalo i potkolenica imaju ugao od 90 stepeni ili da je koleno tacno iznad skocnog zgloba u pocetnom polozaju),
- butine su paralelne sa podom,
- hvat na sipki je u sirini ramena (moze i over a i over-under hvat)
- ruke su potpuno ispruzena i paralelne sa potkolenicom (ako nisu ili je nozni stav presirok ili preuzak pa se treba korigovati),
- pravilo za glavu, grudi i stomak vazi isto kao kod regularnof deadlifta
- ceo pokret se u ovom nacinu vrsi iskljucivo nogama i to prevashodno quadricepsom i unutrasnjom (aductorima) stranom butina
- ledja, hamstrings i gluteus i su dosta manje ukljuceni u ovom pokretu.

Stiff - legged deadlift

- stopala su paralelna i blago razmaknuta
- noge su blago savijene u kolenima ili potpuno ispravljene (ovo iskljucivo zavisi od razgibanosti hamstringsa)
- kicma je ili paralelna sa podom ili blago nagnuta ka podu (opet zavisi od hamstringsa)
- ruke su u overgipu u sirini ramena i vrlo opustene
- pravilo za glavu, grudi i stomak naravno i ovde je od velikog znacaja u prevenciji povrede
- pokret se vrsi tako da noge ostaju u istom polozaju a gornji deo tela se uspravlja i tek u zadnjoj trecini pokreta noge se potpuno ispravljaju,
Iako se cini da u ovoj vezbi rade samo ledja (opruzac kicme) veliki deo stresa ide i na gluteus i hamstrings .

Inace sve tri vezbe izueztno mnogo daju stresa na donji deo kicme koje se mere u tonama. Primer - ako podizete 45kg teret deadliftom ili stiffom pritisak koji se dobija na slabinski deo kicme odgovara tezini od oko 650kg naravno po cm kvadratnom

Postoji sistem treninga gde se odvajaju ova dva pokreta. Moze da se radi po sistemu 1 trening konc. pa 1 trening eksc. ili 2 pa1 ili 3 konc. pa 1 eksc.

Takav trening se radi da bi postigao istovetno opterecenje u procentima za obe kontrakcije. Poznato je da misic u ekscentricnoj kontrakciji trosi 8 do 10 puta manje kiseonika a proizvodi misicnu silu koja moze biti veca i do 40% od sile koja se dobija konc, kontrakcijom.

Ovaj disparitet se desava zbog razlicitih sila koje nastaju u misicu. Kako se sila iskazuje vektorom (a on je odredjen pravcem, smerom i intezitetom) najprostije objasnjenje za pojavu vece sile kod eksc. kontr. bi bilo da su svi vektori u jednom misicu istog pravca i smera i da se tako sila umnozava pa je zbog toga misic i jaci.

Najbolji dokaz za to je da, ako radis cucnjeve, uvek ces moci da se spustis, ili jos bolje, otkaz uvek nastaje prilikom dizanja tereta.

Pri takvom separativnom treningu (mislim na odvajanje kontrakcija) primeceno je da misic nikad nema onu odlozenu bol kada se vrsi samo konc. kontrakcija.

Najbolji bi bilo da sam probas, uz pomoc partnera, koji bi ti pomagao da spusta tegove a ti da ih podizes.

Ako te zanimaju neka detaljnija objasnjenja bice mi drago da ih napisem.

Inace citao sam skoro sve tvoje postove ovde i imam samo reci pohvale za tvoje znanje koje je vrlo impresivno!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back