Čačak: Pišu kazne devojkama na rolerima

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Čačanska policija uskoro će usmeno da opominje mlade, uglavnom devojke, koji se na rolerima kreću gradskim ulicama. Ukoliko opomene ne urode plodom, najavljuju i pisanje prekršajnih prijava, piše "Blic". Nadležni u Čačku su zabrinuti jer je vožnja rolera "poprimila ozbiljne razmere i predstavlja veliku opasnost za bezbednost saobraćaja".


Ko nepropisno vozi rolere ide kod socijalnog radnika
Devojčice i devojke, uglavnom od 12 do 20 godina, svakodnevno se mogu videti kako na rolerima prolaze najprometnijim gradskim saobraćajnicama. Njihova mnogobrojnost i nonšalancija, međutim, postali su u danima lepog vremena i veliki saobraćajni problem, što je i bio razlog za reagovanje čačanske policije.

"Apelujemo pre svega na naše mlade sugrađanke da se suzdržavaju od vožnje rolera na kolovozu. Manji je problem to što na taj način čine prekršaj, već što direktno ugrožavaju svoju bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Policijske patrole dobiće zadatak da posebno obrate pažnju na mlade na rolerima i da ih opominju. Nakon izvesnog vremena verovatno ćemo početi i sa izricanjem prekršajnih kazni jer je to u interesu roditelja i tih mladih ljudi", rekao je načelnik saobraćajne policije Dragoslav Krdžić i podseća da vozače rolera zakon tretira kao pešake, zbog čega im je zabranjeno kretanje po kolovozu.

Imajući u vidu da je većina devojaka koje upravljaju rolerima maloletna, postavlja se pitanje da li ih je uopšte moguće kažnjavati. Procedura, kako piše "Blic", predviđa da policija prilikom evidentiranja nepropisnog kretanja na rolerima podnosi prijavu sudiji za prekršaje, a on je obavezan da o tome obavesti Centar za socijalni rad. Posle toga se o prekršajnoj prijavi obaveštavaju roditelji maloletnika i sa njima se u određenim situacijama obavlja razgovor. Prema informacijama iz policije, Centar za socijalni rad skoro redovno umesto kazne izriče ukor.

"Pošto je maloletnike na rolerima skoro nemoguće kazniti, ostaje nam samo da apelujemo da poštuju pravila saobraćaja i da sebe i druge ne izlažu opasnosti", naglašava Krdžić.

Iako se većina vozača slaže da devojke na rolerima predstavljaju ukras svakog grada u prolećnim i letnjim mesecima, mnogi od njih ipak zaziru od "rolerašica" zbog činjenice da nisu baš sve rekreativke dovoljno vične ovoj aktivnosti.

"Neretko se vrlo bezobrazno i bahato sredinom ulice kreću krivudavom cik-cak putanjom u amplitudama od metar i po. Jedna devojka je pala ispred mog vozila i jedva sam ukočio. Nemam ništa protiv vožnje rolera, ali smatram da bi to trebalo da se radi po trotoaru", rekao nam je taksista Slobodan Vujović.

Vozačice rolera otkrile su zbog čega je posebno uživanje baš vožnja ulicom, a ne trotoarom. Tajna je u kvalitetu asfalta. "Kolovozom se vozim zbog toga što je asfalt gladak, pa je veliki užitak kretati se na rolerima upravo na takvim mestima. Nikada se ne vozim za vreme saobraćajnog špica, a po pravilu biram manje prometne ulice. Mislim da sam dovoljno oprezna, ali ću probati da poštujem apel policije. Sigurna sam da ću ponekad sebi morati da dam oduška vožnjom sredinom ulice", kroz smeh kaže 16-godišnja Jana Mitić.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/233243/Cacak-Pisu-kazne-devojkama-na-rolerima


da bre, teroristkinje :roll:
 
Ja sam iz Čačka, i iskreno rolerašice vidjam samo po parku, bedemu i poreed Morave. Park je preko bedema povezan sa šetalištem pored Morave i oko ,,Borčevog" stadiona, relacija je dovoljno duga za voznju i asfalt je ,,gladak", tako da ko voli da se vozi nema potrebe da ide po kolovozu.

Ipak ako je neki vozač imao loša iskustva potpuno razumem, jer mene konkretno nerviraju biciklisti koji se guraju po kolovozu, a ne znaju osnovna pravila saobraćaja za vožnju bicikle. Ako ništa drugo, ne pokažu znak rukom kad žele da skrenu, ja taman krenem da pretičem, on skrene, a ne da nikakav signal.
 
Poslednja izmena:

Back
Top