…ca blues ranih devedesetih…..
AM
….Otvarajući poštansko sanduče, primetio sam tragove blata na vrhu desne cipele….Kada mi je prilikom izleta do okeana pričala o svojoj nedavnoj operaciji hemoroida, imao sam utisak daje istorija balkanskih naroda kudikamo sažetiji period od samo jedne njene operacije….Bez obzira u kojim i kakvim sredinama se čovek nalazio, razgovori o pozorištu se uvek završavaju na gastronomski način…
….Otvori usta i sakri se iza njih, odgovorio je….
….Kako se tvoja žena i moje dve bebe slažu? Uštogljeni brčići su se skupili još više. Moja žena i tvoje dve bebe? Da reče John. Moje ime je Johnny Walker. Izgovara se isto kao što se i pije. Ne znam u čemu je štos? Ne znam ni ja, reče John. Ja sam čovek sa parkinga. Plati za parking…..
…Da li se drogirate? Mislim, da li imate običaj da direktno puštate plin iz boce u posudu s mlekom, sačekate da malo provri i onda to popijete?.....Ja ne radim nigde: isuviše sam lak za težak posao, isuviše sam težak za lak posao, i isuviše seksi za noćni posao…
…DRAGA MAMA, ZBOG ČEGA ME NIKAD NISI UČILA JEDNOSTAVNOSTI, SRDAČNOJ ISKRENOSTI, NEPOSREDNOSTI, SAMOĆI KOJE SE NE TREBA STIDETI….
…Postoji jedan jezik, kaže M-L, mislim da se zove MESKALERO, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima. U tom jeziku ne postoji ni prošlo ni buduće vreme. Pa? rekao sam. Shvataš, ako bi smo naučili taj jezik, mogli bismo da živimo duže…
….Kada sam najviše želela da me neko voli, toga nije bilo. Kada sam najviše želela samoću, nje nije bilo. Sve se dešavalo u pogrešno vreme…..Zato što ne moram da se vratim na ovaj svet do srede ujutru, kada odlazim da podignem ček i kažem šefu da padne mrtav, ukoliko on to ne uradi i bez mog saveta…..
….Znam, rekao je, i to ne treba da te brine. To je neka žena koja ti je nedostajala, ali ti nije neophodna. Ti je ne voliš, to ti je jasno…..
….Upoznajte se, raširio je ruke. Ovo je Jovanka Orleanka nakon egzekucije, a ovo je…..Hoćeš s nama? Upitala je Trinka. Idemo u Pariz da prskamo ulice, dodao je John….Sačekaj do petka, onda ćeš da razgovaraš sasvim drukčije. Ja petkom uopšte ne govorim, rekao sam mu…Ja ne pijem dok se vozim, odgovaram….
…Ja nikad u životu nisam spavao sam, pokušao sam da je prelomim. To se onda i ne može nazvati nekim životom….
….Travu, rekao je. Kolumbijsku. Može da uđe neki zalutali biciklista, reče John, misleći na policajca sa motociklom. Buff je raširio ruke. Imamo dovoljno i za njega, rekao je…..UUUUHHH, Lynn je povraćala svuda oko nas. Ne moraš da pretvaraš svoja osećanja u reči, Buff je pogledao ka njoj….
….Voleo bih da vodim ljubav s tobom, rekao sam gledajući u mašinu. Bila je pauza. Znaš, napokon je rekla, posle svega dolazi dosada…
…SVI KOZMETIČKI PREPARATI, čuo sam Aldousa Huxleya, NAPRAVLJENI SU NA BAZI LANOLINA. ALI, FABRIKANTI KOZMETIČKIH SREDSTAVA UPOTREBLJAVAJU BLUDNE LEPOTICE, PLAVUŠE I OSTALE SEKS-BOMBE KOJE NAVODNO UPOTREBLJAVAJU TE PREPARATE I ZBOG TOGA SU LEPE, NE GOVOREĆI NAM ZAPRAVO NIŠTA O STVARNIM VREDNOSTIMA TIH EMULZIJA. ONI, TO JE SASVIM JASNO, NE PRODAJU LANOLIN—ONI PRODAJU NADU…
…Hej Ron, rekao sam, pozorište ne postoji. Upravo su ga otkazali na poslednjem zasedanju Ujedinjenih nacija…..
…..Zdravo rekla je povlačeći ruku. Izvini za ono juče, rekao sam. Stvarno nisam mogao da dođem. Ne razumem, rekla je. Nisam mogao da dođem na sastanak i molim te da mi oprostiš. Gledao sam u zemlju računajući na njenu zbunjenost. Sastanak? pitala je više sebe nego mene. Mi nismo imali nikakav sastanak. Onda se naglo uozbiljila. Da me vi niste zamenili s nekim? Moguće je, rekao sam. Dopustite da vas bolje pogledam. Stajao sam tako ispred nje i gledao je. Bila je kao paralisana. Mogu li da vam skinem šminku, rekao sam. Još nisam sasvim siguran. Ništa nije rekla i ja sam počeo da joj razmazujem boju po licu. Koliko lanolina, rekao sam. Da vi ne pravite neki vic sa mnom? trgla se unazad. Da, rekao sam, uopšte ne znam zašto to radim. Ko ste vi? Ja sam čovek koji vam je dodirivao lice pre dve sekunde. To vašem vereniku niste dopustili ni posle šest meseci poznanstva. Ostavite me na miru, naljutila se. Shvatite Francesca, ja ovo radim iz beznađa Počeo sam da glumim, skupivši obrve, praveći neke paćeničke grimase, sporo izgovarajući reči. Ja sam beznadežno zaljubljen u vas. Već mesecima. Morao sam ovo da vam kažem. To je bilo jače od mene. Laku noć Francesca. Otišao sam do bureta sa pivom i natočio jednu čašu…..
….Svaka žena se smeje izazovno ukoliko muškarac ima petlju da je pogleda u osmeh….Pa to u vezi sa tucanjem. Ja sam to hteo da radim, ne Ron. Zašto onda nisi tako rekao? Znala je da cvikujem. Nisam znao kako se to kaže na engleskom. To se ne kaže to se radi….
….ZATVORI PROZOR KAD SUSEDI POČNU DA IZGOVARAJU MOJE IME…
…..Moja majka je bila Jugoslovenka, rekao mi je otvorivši osmeh do maksimuma. Drago mi je, moja majka je još uvek Jugoslovenka…..
….John je bio u vrhunskoj formi, nosio je upaljenu baterijsku lampu oko vrata, objašnjavajući DA NISAM IMAO SVETLO NA SEBI, UPRAVO BIH SRUŠIO OVO PARČE ANIMIRANE KOZMETIKE KOJE JE IZ MRAKA HTELO DA SE RUKUJE S TOBOM…
….Odgovorio samim kao Peter Bogdanovich kojem su bila dosadila pitanja novinara zbog čega je POSLEDNJA BIOSKOPSKA PREDSTAVA snimljena u crno beloj tehnici. TAKO JE BILO JEFTINIJE MOMCI…
….Proleće je bilo došlo. Iznenada, i naletelo je svom snagom. Malo je nedostajalo da ga oborim biciklom jedne večeri, toliko je nesmotreno istrčalo pred točkove. Plašio sam se da ne iskrsnu sad i neki problemi sa prolećem, ali smo se ubrzo nakon incidenta pomirili i najzad je svako otišao na svoju stranu….Bila je polufrigidna i nisam imao nameru, ni trunke strpljenja, da tu nešto ispravim….
….Pozdravi je kada je sretneš. Ne verujem da ću toliko dugo živeti, pomislio sam. Svakako, rekao sam….
….Gde smo bili večeras? upitao sam je. Reci da smo bili u Dreamoforniji, rekla je. U nekoj izmišljenoj zemlji u kojoj je sve san. Dreamofornia, rekao sam, lepo zvuči. Postoji li tako nešto? Da, reče Lynn naslonivši se na moje rame. Mora puno da se sanja da bi se tamo stiglo. Zemlja sanjara, dodala je. Dri-mo-fornija…..
…Postoji vrsta većih crva, govorio je, koji se tako sklupčaju da im rep dođe ispred usta. Tada oni počinju da jedu vlastiti rep. To je vrhunac egocentričnosti, bar u mom domenu razmišljanja….
…Pokazao sam Buffu rukom da joj stavi prsten. Mislio sam na njihovo venčanje. Hteo sam da jednog dana otvorim sanduče za poštu ispred bilo kojeg stana u svetu i tamo nađem njihovo pismo. Hteo sam da mi ona napiše kako ima troje dece i kako Buff radi negde, vraćajući se svake večeri sa nekim paketima u rukama, onda zabavlja nju i klince. Hteo sam da vidim njen rukopis i krupnim slovima ispisane reči HAJDE DA SE ZEZAMO, umesto novogodišnje čestitke. Hteo sam da mislim na njih, jednog dana kad me skroz prekriju novembarske kiše, kad mi se srce ispuni mirisom te bašte i ukusom neprospavanih noći, kad čujem njegov glas u snu kako mi kaže Pejzaano, dobro si ti meso zakačio….Misliću na njih kad i na Gej, na Rona i Sharmu, na Johna i Trinku, na Judith i Ulricu, na M-L i Jima McEvoya, na Francescu i pederastog domaćina….Ima nešto, Buff, rekao sam, što će jednog dana da nas natera da se ponovo okupimo zajedno. Nešto što ostaje u nama…..
…Zbog čega vi hodate bosi? Zaustavili su se i napravili krug oko nas. Svi zajedno su imali godina koliko i mi. Tako se brže hoda, odgovorila im je. Stvarno? rekli su svi uglas. Da, rekla je Lynn, samo onda kada odlučiš kuda želiš da ideš. Kuda vi želite da idete? U Diznilend, rekli su. Skinite onda cipele, rekla je Lynn. Bićete tamo za pet minuta. Klinci su stvarno poskidali cipele i pojurili ka Diznilendu. Pogledaj ih, rekla mi je, žure da stignu svoj san….