CA Blues - Milan Oklopdžić

Čitao sam ga prije nekih petnaest godina i nosim ga u sjećanju kao dobar roman nastao pod velikim uticajem bit generacije, tumaranja i pisanja Keruaka, Ginsberga i ostalih. U stvari, više je neki amalgam duha bit generacije i atmosfere amerike sedamdesetih, poznih hipija i eksperimentisanja sa raznim meksičkim biljkama. Ima ona scena kad uzme pejotl i, kaže "Sjedim na kamenu ništa se ne dešava, normalno se osjećam, onda se ustanem i krenem. Poslije nekoliko koraka se okrenem i vidim sebe kako i dalje sjedim na onom kamenu."
Mislim da mi se jedino kraj nije baš svidio, nekako je konfuzan i nerazumljiv.
U svakom slučaju, legendarna knjiga. Srpska književnost nije mogla da pokloni ljepši omaž bitnicima.
Mika Oklop je nekada radio na TV Beograd, onda se preselio u Ameriku, San Francisko (ništa nije slučajno). Radio je u biblioteci i povremeno bi ponešto napisao za NIN.
Umro je prije godinu ili dvije.
 
Ја га читала пре 25 година.

За оно време и за моје тадашње (тинејџерске) године - био је тотални хит! :D
Сада немам жељу да га поново читам.
 
nisam ni znala da je Mika Oklop umro :(
knjigu sam citala davno, pre vise od 10 godina i toliko mi se svidela, da sam je kupila i poklonila tadasnjem decku za godisnjicu, ili tako nesto...bio mi je nekako fascinantan opis zivota koji ja nikada necu voditi....
sad bih je procitala opet, bas me zanima kako bih je dozivela starija.....
 
Evo jednog od rijetkih tekstova koje je Mika Oklop objavio u našoj štampi posljednjih godina života. Ovaj je s kraja 2004. godine. Znam da se oglasio još nekoliko puta, ponovo u NIN-u, uglavnom, ovako, krajem godine. Nažalost, mislim da nemam te tekstove. Ako ih neko ima, bilo bi lijepo da ih postavi. Naravno, i ja ću pokušati nešto iskopati.

http://rapidshare.com/files/276467398/Mika_Oklop_-_NIN_-_30_dec_2004.pdf
 
Evo jednog od rijetkih tekstova koje je Mika Oklop objavio u našoj štampi posljednjih godina života. Ovaj je s kraja 2004. godine. Znam da se oglasio još nekoliko puta, ponovo u NIN-u, uglavnom, ovako, krajem godine. Nažalost, mislim da nemam te tekstove. Ako ih neko ima, bilo bi lijepo da ih postavi. Naravno, i ja ću pokušati nešto iskopati.

http://rapidshare.com/files/276467398/Mika_Oklop_-_NIN_-_30_dec_2004.pdf
Mož' se desi da mogu nešto da iskopam od tih tekstova.....Par dana strpljenja......
 
:cool:…ca blues ranih devedesetih…..

AM

….Otvarajući poštansko sanduče, primetio sam tragove blata na vrhu desne cipele….Kada mi je prilikom izleta do okeana pričala o svojoj nedavnoj operaciji hemoroida, imao sam utisak daje istorija balkanskih naroda kudikamo sažetiji period od samo jedne njene operacije….Bez obzira u kojim i kakvim sredinama se čovek nalazio, razgovori o pozorištu se uvek završavaju na gastronomski način…

….Otvori usta i sakri se iza njih, odgovorio je….

….Kako se tvoja žena i moje dve bebe slažu? Uštogljeni brčići su se skupili još više. Moja žena i tvoje dve bebe? Da reče John. Moje ime je Johnny Walker. Izgovara se isto kao što se i pije. Ne znam u čemu je štos? Ne znam ni ja, reče John. Ja sam čovek sa parkinga. Plati za parking…..

…Da li se drogirate? Mislim, da li imate običaj da direktno puštate plin iz boce u posudu s mlekom, sačekate da malo provri i onda to popijete?.....Ja ne radim nigde: isuviše sam lak za težak posao, isuviše sam težak za lak posao, i isuviše seksi za noćni posao…

…DRAGA MAMA, ZBOG ČEGA ME NIKAD NISI UČILA JEDNOSTAVNOSTI, SRDAČNOJ ISKRENOSTI, NEPOSREDNOSTI, SAMOĆI KOJE SE NE TREBA STIDETI….

…Postoji jedan jezik, kaže M-L, mislim da se zove MESKALERO, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima. U tom jeziku ne postoji ni prošlo ni buduće vreme. Pa? rekao sam. Shvataš, ako bi smo naučili taj jezik, mogli bismo da živimo duže…

….Kada sam najviše želela da me neko voli, toga nije bilo. Kada sam najviše želela samoću, nje nije bilo. Sve se dešavalo u pogrešno vreme…..Zato što ne moram da se vratim na ovaj svet do srede ujutru, kada odlazim da podignem ček i kažem šefu da padne mrtav, ukoliko on to ne uradi i bez mog saveta…..

….Znam, rekao je, i to ne treba da te brine. To je neka žena koja ti je nedostajala, ali ti nije neophodna. Ti je ne voliš, to ti je jasno…..

….Upoznajte se, raširio je ruke. Ovo je Jovanka Orleanka nakon egzekucije, a ovo je…..Hoćeš s nama? Upitala je Trinka. Idemo u Pariz da prskamo ulice, dodao je John….Sačekaj do petka, onda ćeš da razgovaraš sasvim drukčije. Ja petkom uopšte ne govorim, rekao sam mu…Ja ne pijem dok se vozim, odgovaram….

…Ja nikad u životu nisam spavao sam, pokušao sam da je prelomim. To se onda i ne može nazvati nekim životom….

….Travu, rekao je. Kolumbijsku. Može da uđe neki zalutali biciklista, reče John, misleći na policajca sa motociklom. Buff je raširio ruke. Imamo dovoljno i za njega, rekao je…..UUUUHHH, Lynn je povraćala svuda oko nas. Ne moraš da pretvaraš svoja osećanja u reči, Buff je pogledao ka njoj….

….Voleo bih da vodim ljubav s tobom, rekao sam gledajući u mašinu. Bila je pauza. Znaš, napokon je rekla, posle svega dolazi dosada…

…SVI KOZMETIČKI PREPARATI, čuo sam Aldousa Huxleya, NAPRAVLJENI SU NA BAZI LANOLINA. ALI, FABRIKANTI KOZMETIČKIH SREDSTAVA UPOTREBLJAVAJU BLUDNE LEPOTICE, PLAVUŠE I OSTALE SEKS-BOMBE KOJE NAVODNO UPOTREBLJAVAJU TE PREPARATE I ZBOG TOGA SU LEPE, NE GOVOREĆI NAM ZAPRAVO NIŠTA O STVARNIM VREDNOSTIMA TIH EMULZIJA. ONI, TO JE SASVIM JASNO, NE PRODAJU LANOLIN—ONI PRODAJU NADU…

…Hej Ron, rekao sam, pozorište ne postoji. Upravo su ga otkazali na poslednjem zasedanju Ujedinjenih nacija…..

…..Zdravo rekla je povlačeći ruku. Izvini za ono juče, rekao sam. Stvarno nisam mogao da dođem. Ne razumem, rekla je. Nisam mogao da dođem na sastanak i molim te da mi oprostiš. Gledao sam u zemlju računajući na njenu zbunjenost. Sastanak? pitala je više sebe nego mene. Mi nismo imali nikakav sastanak. Onda se naglo uozbiljila. Da me vi niste zamenili s nekim? Moguće je, rekao sam. Dopustite da vas bolje pogledam. Stajao sam tako ispred nje i gledao je. Bila je kao paralisana. Mogu li da vam skinem šminku, rekao sam. Još nisam sasvim siguran. Ništa nije rekla i ja sam počeo da joj razmazujem boju po licu. Koliko lanolina, rekao sam. Da vi ne pravite neki vic sa mnom? trgla se unazad. Da, rekao sam, uopšte ne znam zašto to radim. Ko ste vi? Ja sam čovek koji vam je dodirivao lice pre dve sekunde. To vašem vereniku niste dopustili ni posle šest meseci poznanstva. Ostavite me na miru, naljutila se. Shvatite Francesca, ja ovo radim iz beznađa Počeo sam da glumim, skupivši obrve, praveći neke paćeničke grimase, sporo izgovarajući reči. Ja sam beznadežno zaljubljen u vas. Već mesecima. Morao sam ovo da vam kažem. To je bilo jače od mene. Laku noć Francesca. Otišao sam do bureta sa pivom i natočio jednu čašu…..

….Svaka žena se smeje izazovno ukoliko muškarac ima petlju da je pogleda u osmeh….Pa to u vezi sa tucanjem. Ja sam to hteo da radim, ne Ron. Zašto onda nisi tako rekao? Znala je da cvikujem. Nisam znao kako se to kaže na engleskom. To se ne kaže to se radi….

….ZATVORI PROZOR KAD SUSEDI POČNU DA IZGOVARAJU MOJE IME…

…..Moja majka je bila Jugoslovenka, rekao mi je otvorivši osmeh do maksimuma. Drago mi je, moja majka je još uvek Jugoslovenka…..

….John je bio u vrhunskoj formi, nosio je upaljenu baterijsku lampu oko vrata, objašnjavajući DA NISAM IMAO SVETLO NA SEBI, UPRAVO BIH SRUŠIO OVO PARČE ANIMIRANE KOZMETIKE KOJE JE IZ MRAKA HTELO DA SE RUKUJE S TOBOM…

….Odgovorio samim kao Peter Bogdanovich kojem su bila dosadila pitanja novinara zbog čega je POSLEDNJA BIOSKOPSKA PREDSTAVA snimljena u crno beloj tehnici. TAKO JE BILO JEFTINIJE MOMCI…

….Proleće je bilo došlo. Iznenada, i naletelo je svom snagom. Malo je nedostajalo da ga oborim biciklom jedne večeri, toliko je nesmotreno istrčalo pred točkove. Plašio sam se da ne iskrsnu sad i neki problemi sa prolećem, ali smo se ubrzo nakon incidenta pomirili i najzad je svako otišao na svoju stranu….Bila je polufrigidna i nisam imao nameru, ni trunke strpljenja, da tu nešto ispravim….

….Pozdravi je kada je sretneš. Ne verujem da ću toliko dugo živeti, pomislio sam. Svakako, rekao sam….

….Gde smo bili večeras? upitao sam je. Reci da smo bili u Dreamoforniji, rekla je. U nekoj izmišljenoj zemlji u kojoj je sve san. Dreamofornia, rekao sam, lepo zvuči. Postoji li tako nešto? Da, reče Lynn naslonivši se na moje rame. Mora puno da se sanja da bi se tamo stiglo. Zemlja sanjara, dodala je. Dri-mo-fornija…..

…Postoji vrsta većih crva, govorio je, koji se tako sklupčaju da im rep dođe ispred usta. Tada oni počinju da jedu vlastiti rep. To je vrhunac egocentričnosti, bar u mom domenu razmišljanja….

…Pokazao sam Buffu rukom da joj stavi prsten. Mislio sam na njihovo venčanje. Hteo sam da jednog dana otvorim sanduče za poštu ispred bilo kojeg stana u svetu i tamo nađem njihovo pismo. Hteo sam da mi ona napiše kako ima troje dece i kako Buff radi negde, vraćajući se svake večeri sa nekim paketima u rukama, onda zabavlja nju i klince. Hteo sam da vidim njen rukopis i krupnim slovima ispisane reči HAJDE DA SE ZEZAMO, umesto novogodišnje čestitke. Hteo sam da mislim na njih, jednog dana kad me skroz prekriju novembarske kiše, kad mi se srce ispuni mirisom te bašte i ukusom neprospavanih noći, kad čujem njegov glas u snu kako mi kaže Pejzaano, dobro si ti meso zakačio….Misliću na njih kad i na Gej, na Rona i Sharmu, na Johna i Trinku, na Judith i Ulricu, na M-L i Jima McEvoya, na Francescu i pederastog domaćina….Ima nešto, Buff, rekao sam, što će jednog dana da nas natera da se ponovo okupimo zajedno. Nešto što ostaje u nama…..

…Zbog čega vi hodate bosi? Zaustavili su se i napravili krug oko nas. Svi zajedno su imali godina koliko i mi. Tako se brže hoda, odgovorila im je. Stvarno? rekli su svi uglas. Da, rekla je Lynn, samo onda kada odlučiš kuda želiš da ideš. Kuda vi želite da idete? U Diznilend, rekli su. Skinite onda cipele, rekla je Lynn. Bićete tamo za pet minuta. Klinci su stvarno poskidali cipele i pojurili ka Diznilendu. Pogledaj ih, rekla mi je, žure da stignu svoj san….:cool:
 
:cool: FM

…TEOTIHUAKAN I MONTE ALBAN GRADOVI PRE SVIH GRADOVA SVETA
MAYA NARODI ČUDESNE DOBROTE HVALA VAM ZA PEYOTE ….U KOPANU GDE BOROVI I DANAS RASTU VISOKO MUDRACA VIŠE NEMA
JEDAN JE MAYA PEYOTE ZASADIO PA TEK ONDA KUĆU SAGRADIO…

…KIT Peyote je meskalni kaktus. Upotrebljava se samo gornji deo, prethodno se osuši. Vidi koliko tu ima dlačica!...

…Scott i Libby su ulazili u okean, potpuno goli, ruku spuštenih uz telo. Išli su korak po korak, dopuštajući da im se voda prvo popne do kolena, onda do pasa, i najzad sve do brade. Jedino ako ovako nastave, ima izgleda da se okean predomisli….

…Uhapsiće te zbog zavođenja maloletnica. A obratno? rekao sam. Šta se desi ako je obratno? uhapsiće te u oba slučaja, dodala je. Osetio sam neki prizvuk ljubomore u njenom glasu….Crna Marija otvara vinsku kartu i pita prisutne Pivo, vino, jaki likeri, LSD, psilocybin, mescaline, peyote, IT-290, superamphetamine, Ditran-bombarder, seme jutarnje slave…? Lep izbor, kaže Shelley…..Klimnuli su glavom i odšetali. Prvo jedan pa onda drugi, ili obrnuto. Faye je zatvorila vrata za njima….

…Ti imaš raširene zenice, kaže mi. To je odličan argument za nešto, zaboravio sam za šta….Hteo bih da vam ukažem na razliku između ludila i normalnog stanja: ako idete po gradu i razgovarate sami sa sobom, odmah će staviti na vas ludačku košulju. Ako idete po gradu s vašom ženom i vi joj nešto govorite celo poslepodne a ona vas uopšte ne sluša, vi ste savršeno normalni…..

….Divni ljudi. To je bio izraz u to vreme. Svaka majka se plašila samo toga. Mogao si joj reći lopov ili falsifikator, sportista ili lovac na miraz, šahista ili homoseksualac, čak Crnac ili pekar, sve je to bilo ok, to je sjajno društvo…ali kad spomeneš divne ljude, keva je zatvarala slušalicu i hitno slala policiju da joj izbavi kćerku iz ruku…koga? Divni ljudi su pušili hašiš, srkali vino iz kartonskih čaša, uzimali seks kao jutarnje pranje zuba, razgovarali o nebitnim stvarima i stalno nešto filozofirali…Divni ljudi su bili napast,obeleženi tipovi, neradnici, otpadnici, zakržljali revolucionari, s prezirom prema materijalnim dobrima. Kćerka je gubila vreme s divnim ljudima, zaglupljivala se, prstom su pokazivali na nju, postajala je divan čovek družeći se sa njima…

…Nema nikog, rekao je. Nemoj da me zezaš, rekao je Scott. Ja idem u svoju kuću…Nema nikog u tvojoj kući, rekao je tip. Pa JA ću biti tamo kad stignem. Onda me pozovi telefonom i možemo da pričamo do mile volje…Zašto si me pitao šta radim za ljubav? Hteo sam da budem ljubazan. Nisam želeo da te pitam s kim se tucaš?....Gde je tvoja soba? Na spratu, rekla je. To je bio dobar podatak za nekog agenta FBI. Na spratu je bilo najmanje deset soba…Kit je igrao sa Scottovom kevom. Mislim da je ovo njoj bila prva igranka u poslednjih 150 godina. Još je bila zadržala neki osećaj za ritam jer je Kita gazila u ravnomernim razmacima….U redu je, rekao mu je Kit, bilo nas je šestoro u poseti, sada nas je samo četvoro, dvoje nam je na putu umrlo, trovanje vazduhom…

…Ali, verovao sam, nekako ćemo se već naći u tom gradu. U tom trenutku nisam imao pojma da Los Angeles ima blizu deset miliona stanovnika….Obrijao sam se i donekle doterao, kako ne bih izgledao sumnjičavo zadriglim vozačima iz tutnjajućih Lincoln-Mercury-Continental-Granada-Corvette-Cadillac-Cordoba-Pinto-Aspen-Cougar-Skylark-Gremlin-Corolla-Charger-automobila. Nisam im izgledao sumnjičavo, i zbog toga, verovatno, nije hteo da me primi. Trebalo je pustiti bradu i mahati pištoljem…..Pitao sam ga šta ima novo sa istorijom umetnosti i on je odgovarao dosta ozbiljno, misleći da me to stvarno interesuje. Pitao sam ga šta bi trebalo da uradi jedna umetnost da bi ušla u istoriju i on je odmah krenuo sa nekim svojim hipotezama…

….Mlade mame su dovodile decu na meksičke palačinke s ljutom paprikom. Jedna od njih me i pogledala, ali više iz sažaljenja. Za nju sam bio neki napušteni pijanac koji se sunča ispred restorana. A za sebe?....

…Patty, rekao sam, ja ovo više ne mogu da podnosim. Nasmejala se i pošla ka meni. Na svaki sastanak kasniš, dodao sam. Ona je imala oko 30 godina. Nikada se toga neću odvići, prihvatila je zezanje….Šta ima novo u Los Angelesu? Mnogo čega, rekla je. Mnogo šta se promenilo od tvog poslednjeg boravka. Ja sam za to najmanje kriv, naslonio sam glavu na njeno rame…..Samo njen apartman. Ona je živela u jednom od onih amputiranih apartmana, kako sam ih ja nazivao. Sve stvari unutra su bile amputurane: sto nije imao noge, stolice nisu imale noge, police nisu imale noge, kreveti su bili bez nogu…sve je bilo na podu, u nekakvom blesavom horizontalnom položaju. Tako smo bliži majci zemlji, dragi….Slušali smo ploče do kasno u noć, pili pivo (Heineken?) i razgovarali o nekoj knjizi, mislim da je to bio STRAH OD LETENJA, refleksije jedne onaničarke, Erike Jong, koja je objavila svoje vaginalne detalje širokoj čitalačkoj publici američke provincije. Posle toga sam zaspao na podu, verovatno….

….Zdravo, rekao sam, upravo posmatram pedeset hiljada komada ofarbanog metala kako prolazi ispod tvog prozora. Nasmejala se. Zamisli kakvih ja problema imam s parkiranjem, rekla je. Ja nemam taj problem, bio sam dosta ubedljiv. Kako? Kupio sam parkiran auto, rekao sam….

…U bašti je bilo desetak belo ofarbanih klupa i sve su bile zauzete. Da pogledam vašu kartu, rekao sam jednoj dami koja je sedela na klupi. Kartu? Da, nastavio sam, ja mislim da mi imamo ovo mesto. Ustala je sa klupe misleći da sam poludeo. Rezervisao sam ovo mesto još u martu i ne dozvoljavam da se prema meni ovako ponašaju. Patty se smejala. Seli smo na klupu i osmotrili zbivanja okolo….Da probam malo, zamolio sam tipa u belom odelu. Kako da ne! obradovao se. To je TARANTELA. Tarantela, rekao sam, ja samo to pijem. Otpio sam malo iz njegove čaše. Bilo je to neko sladunjavo piće, nešto nalik na mastiku, još gore, gotovo povraćajuće. Baš vam hvala. Ja više volim travaricu….

…Kad pravim žur ja volim da razbijem ljude u grupe. Onda imam utisak da se svuda nešto dešava…Uđi, rekao je kad smo se približili vratima. Zar ti nećeš da uđeš? upitao sam. Već sam video nekog s mašinskom puškom kako puca u onog ko prvi otvori vrata. Hoću, ali ovo je iznenađenje…za tebe…. Kako si Mika? upitala je. U engleskom jeziku ne postoje padeži, to sam tek tada primetio….Lepa si, rekao sam joj kao one prve večeri u Keystone klubu, dok je Kirk duvao u saksofon početak naše veze. Gde je sada da odsvira kraj? Ti ne možeš da živiš bez lepote, rekla je. To te čini slabim u očima drugih ljudi….

…Zdravo, rekao sam. Zdravo, odgovorila je kao da smo se znali godinama. Linda, je l’ tako? Coree, rekla je ona. Svakako, rekao sam, Coree. Nisi više tamo? nasmejao sam se. Ne, rekla je, odavno radim za drugi studio. Odlično nastavio sam. Stari studio je smrdeo. Ne želim ni da govorim o tome, odmahnula je rukom. Ti još i sad radiš za Martina? Nisam znao ko je taj Martin, ali mi se dopalo zezanje. Ne, rekao sam, Martin je prevaziđen. Sad radim za sebe….Šta piješ? upitao sam Coree. Vodu, rekla je. Zar ne želiš malo da se digneš? Da se dignem? iznenadila se. Čoveče, meni je potrebno nešto da se spustim. Ozbiljno? Pa ja nisam bila na zemlji već godinama. Šta ima novo tamo?....

O PISCU

…Rođen 1948. godine u Beogradu….

….prvi put sam video ovu knjigu i čuo za čoveka na sajmu knjiga u beogradu 1987. godine…privuklo mi je pažnju to što je bio generacija moje mame….knjiga je koštala 5000 dinara, izdavač je bio BIGZ….gore navedena mesta obeležio sam grafitnom olovkom, u jednom trenutku, ranih devedesetih …u to vreme bio sam student niškog univerziteta i tražio sam samoga sjebe…

…nedavno…posle svih uspeha i neuspeha, povuklo me da je čitam opet…od početka…ne znam kako i zašto, ali uhvatio sam sebe da FREE INK ROLLER Permanent ink 0.5 pisaljkom obeležavam određena mesta…..

…zanimljivo….obeležavao sam, i pažnju su mi privlačila druga mesta….:cool:
 
:cool:
….ca blues proleća 2007. godine….

AM

…Ako počinje u 7, neka dođe po mene u pola devet, kako bismo stigli na vreme….Danas se prave rok-end-rol bebe….Erotski nagoveštaji su uvek intezivniji od samog erotskog čina…Zagrlio sam je onako ovlaš….Naslonio sam se malo na nju….Počeo sam dase igram sa njenom kosom…igrao sam se njenom kosom i intezivno razmišljao šta da radim posle. I ona se pribila uz mene, ćuteći….

…Moraš da se uzdigneš iznad televizijske radijacije, iznad tokova dnevnih vesti, iznad svih umetnika sa potpisom većim od dela, iznad potrošačke civilizacije koja ti nudi farbu na noge u trenutku kad nestanu zelene ili žute čarape, iznad svih već otkrivenih elektromagnetskih polja…Ja se iz osnova promenim svaki put kada odsečem nokte, svaki put kada promenim metabolizam, svaki put kada spavam s muškarcem…

…Živeo je na Cejlonu, u Indiji, Švedskoj, Danskoj. Voleo je New York više nego što neko može da voli svoj rodni grad…

…Kada sam najviše želela da me neko voli, toga nije bilo. Kada sam najviše želela samoću toga nije bilo. Sve se dešavalo u pogrešno vreme….Javi se kada to stvarno poželiš….

…Ja sam izgovarao engleska imena i reči prilično traljavo…

…Ne mešam se nikome u privatan život, jer mi je rečeno da se držim podalje i od svog sopstvenog…žena u koju sam se prvi put u životu zaljubio jer je bila lepa….

….Imala je oko 25 godina, crne čizme na nogama, nekoliko prstena na rukama, miris koji je bio sasvim neutralan, smirene pokrete i TO lice…Sharma je pozadi govorila kako zvuci formiraju takozvane vazdušne jastuke, na kojima čovek, ukoliko je dovoljno umoran ili zaljubljen, može komotno da odspava…

….Tebe zapravo ne interesuje dete, već onih devet meseci, taj put do deteta…

…Tek tada sam shvatio da će ona stvarno da dođe, da će biti tu sve vreme, od jutra do mraka, stalno zajedno. Shvatio sam da od zezanja više neće biti ništa: imam još dva dana…

…Stojim u mestu, a treba da uradim hiljadu stvari…

…Znaš li ti zašto si sa sobom?....Znam, rekao sam. Još nisam uspeo da nađem adekvatnu zamenu…

…Svaka žena se smeje izazovno ukoliko muškarac ima petlju da je pogleda u osmeh…

….Ja sam upravo doputovao i nemam nameru da se ovde zaustavim. Jack London, rekao je, on je pošao jednim putem. Ne vidim razlog da ti ne kreneš svojim putem…Ti si iz Čehoslovačke, je l’ tako? Jugosloven, rekao sam. Red je da neko opet otkrije Ameriku, nasmejao se….POGLEDAO SAM DOM SVOJ I NISAM VIDEO ANĐELA…

…Te noći Gej je ostala u drugo stanju…Očekivao sam da će se to dogoditi jer smo postajali hladni jedno prema drugom, tačnije, ja sam bio taj koji se osećao sve manje i manje obaveznim prema njoj…

…bilo koji mogući doživljaj privlači onoga koji mu se posvećuje ka mestu gde je on izložen nemogućnosti ostvarenja….

….Promenio sam stan….Proleće je bilo toplo, temperatura se popela na 25 stepeni, devojčice su odmah uskočile u šorceve…Ja nisam rekao da imam cilj. Samim tim, i nemam razloga da bilo gde stignem…

….imala je i crnu majicu sa rol-kragnom, suknju od škotskog karoa, crne cipele i tašnu preko ramena….

…Hteo bih da te upoznam, zapravo, kroz neki proces. Da budemo prinuđeni da smo jedno s drugi, a da pri tom ne osećamo nikakve obaveze između sebe. Shvataš, to je mogućnost za upoznavanje bez sastanaka i nepotrebnih telefonskih poziva, to je najbolja šansa da se upoznamo deleći zajedničko iskustvo…

….Ipak mi je ona bila interesantnija kao ideja nego kao prava mogućnost. Mnogo sam se lepše osećao misleći na nju ovih nekoliko dana….

…Dođi u Jugoslaviju. Tamo postoje neke luke u kojima je sa zalaskom sunca voda ružičasta…

FM

…Ljudi su sumnjičavi ovde, primetićeš…

….zbog čega si hladan prema meni…Nisam hladan, rekao sam. Jednostavno, ne želim više da radim neke stvari koje sam dosad radio…

…U trenutku kada osetiš užasan bol, kada preraste sve granice koje si mu sam uspostavio, uspećeš da se identifikuješ s njim. Postaćeš Bol i moći ćeš da kontrolišeš samog sebe…

…Ja sam već jedanput otišla duboku u istoriju, ali sam morala da se vratim da doručkujem i operem zube….

…Boem je osoba koja radi da bi živela, ali ne živi da bi radila. Boem je imitacija bitnika. Sto posto bitnik je samo bedna imitacija Ciganina….

…Želeo bih da imam kćerku, kaže Kit….

….znaš li ti uopšte gde se žena gađa?....Znam, rekao sam. Više nego što mi je potrebno. Imaš li ti neku devojku preko koje bih to mogao da zaboravim?....

….Tek kada sam otvorio vrata, shvatio sam da ne znam kuda sam se bio uputio…

…Sreće koju nisam ničim iznutra izazvao, koja se nametnula, iz neke tame, iza jednog visokog bora, koja se možda i odozgo spustila na mene. Dodirivao sam predmete oko sebe i primećivao da sam se na taj način oslobađao nekih stvari: svaki kamičak koji sam nakon ispitivanja na dlanu odbacio, značio je za mene raskid s prošlošću….Bio sam sam. Prvi put me ovo snažno osećanje obuzelo i počelo da struji kroz mene….

…Treba biti iskren u datim situacijama, i prema sebi i prema drugima…

….Sledeće ime bilo je Gej. Kod nje nisam imao ni jedan tekst. Pisma da, od kojih se mogao napraviti sjajan scenario, ali su zahtevala izvesne prepravke koje u ovom trenutku uopšte nisu bile moguće jer je, verujem, taj paket mojih pisama bio odavno i nepovratno bačen….

….Ovo je bio kraj. Hteo sam da izmislim neku odluku i promenim svoj život…..

….Ti ne možeš da živiš bez lepote, rekla je. To te čini slabim u očima drugih ljudi….

….Ne bori se protiv toga. Idi s tim. Pomiri se s tim. Ne prihvataj, ne odbijaj…..

….eto takooo….postoji nekoliko mesta obeleženih s obe pisaljke…

AM

…Kada sam najviše želela da me neko voli, toga nije bilo. Kada sam želela samoću, nje nije bilo. Sve se dešavalo u pogrešno vreme…

…Svaka žena se smeje izazovno ukoliko muškarac ima petlju da je pogleda u osmeh….

FM

….Ti ne možeš da živiš bez lepote, rekla je. To te čini slabim u očima drugih ljudi…

….u stvari postoje tri mesta….šta sa njima???????.......:cool:
 
Intereasantna je knjiga, ali je se uopste ne secam!.:sad2:
Čitala sam je u vreme kad je bila popularna, sećam se da su korice bile crne i naslov ispisan velikim fontom. Takođe da je svaka strana sadržala 2 šlajfne, kao u nekim udžebenicima, ali u to nisam sigurna :think:.

Procitano pre petnaestak godinica, dojmilo me se. Secam se crnog snega, San Anselma i atmosfere. Mislim da cu ponoviti citanje, hvala za podsecanje.
Ne sećam se baš ničega iz samog romana, očito da se ne mogu osloniti na pamćenje, zato sam i nabavila skener, obavezno skeniram nekoliko strana pre nego što knjigu vratim u biblioteku, prepričam je za svoj groš, snimim i sačuvam, povremeno prođem kroz fajlove ;) .
 
Čitala sam je u vreme kad je bila popularna, sećam se da su korice bile crne i naslov ispisan velikim fontom. Takođe da je svaka strana sadržala 2 šlajfne, kao u nekim udžebenicima, ali u to nisam sigurna :think:.
Najvažniju stvar si propustila - na korici je lik koji ušmrkava Coca-colu kroz nos.
P.S.
Moje prvo izdanje nema 2 šlajfne. :think:
 
Najvažniju stvar si propustila - na korici je lik koji ušmrkava Coca-colu kroz nos.
P.S.
Moje prvo izdanje nema 2 šlajfne. :think:
U pravu si, tada nisam znala šta znači šmrkati nešto kroz nos, bilo mi je čudno, što lepo ne pije iz čaše kao svi :eek: ?
A za šlajfne više nisam sigurna, evo i slike skinute sa neta :

slika-CA-BLUES--Milan-Oklopdi-40036.jpg
 
U pravu si, tada nisam znala šta znači šmrkati nešto kroz nos, bilo mi je čudno, što lepo ne pije iz čaše kao svi :eek: ?
A za šlajfne više nisam sigurna, evo i slike skinute sa neta :

slika-CA-BLUES--Milan-Oklopdi-40036.jpg
E to su te korice. :D
Šlajfne, pa šlajfne. Nema dve. Oš da s kladimo? Ako si ti u pravu vodim TE na cappucino i sladoled, a ako sam ja u pravu vodim TE na cappucino i sladoled. Može? Važi? Smeš li da se kladiš?
 
Danas sam se setio Milana i pozeleo da ponovo uzmem njegovu knjigu u ruke. medjutim NEMAM JE. Neko kome sam je davno dao da je procita i vrati ocito da je preskocio ono sto sam napisao na prvoj strani ''kad procitas knjigu obavezno je vrati potpisniku'' Od danas pa nadalje imam jos jedan cilj u zivotu a to je da pronadjem ovu knjigu jer je moram imati u svojoj biblioteci.
 

Back
Top