C++ program

adsi

Početnik
Poruka
10
Da li bi mi netko mogao pomoći??
Trebam napisati program koji implementira dvostruko spregnutu cirkularnu listu sa funkcijama! Moze li mi netko objasniti šta su dvostruko spregnute cirkularne liste i kako da je implementiram, jer ja ne znam odakle da krenem??
Hvala najlepša!!!
 

_Doctor_

Početnik
Poruka
33
Prvo liste su dimanichke strukture gde svaki element nosi neku informaciju (moze da bude neki broj tipa: int, double.... ili moze da bude pokazivach na shta god ti padne na panet) i pokazivach na njemu sledecci element. Tako da uvek imas jedan pokazivach koji se obichno u literaturi naziva lst, glava liste, nosach liste koji pokazuje na prvi element u listi i preko njega sekvencijalnom prertagom stizesh do svakog elementa u listi. I josh jedna stvar u vezi liste, pokazivach na sledcci element poslednjeg elementa u listi je NULL tj. ne pokazuje nigde.

E sad dvostruko povezana lista je lista kod koje svaki element pokazuje na element ispred i iza sebe tj, na sledecci i prethodni.

A cirkularna dvostruko povezana lista je lista kod koje:

Pokazivach na prethodni element prvog elementa pokazuje na poslednji element liste.
Pokazivach na sledeci element poslednjeg elementa pokazuje na prvi element liste.

Kod:
   prvi elem                  poslednji elem

   |------------------------------------------------------|
   --] [3] [->  <-] [5] [->  <-][7][]-> <-][9][---  <
     ^--------------------------------------------|

Nadam se da si uspeo da skontash ovo shto sam napisao. Znam da je malo zapetljano ali u svakom sluchaju postuj pa da reshavamo dalje ako ti i dalje nije jasno. Slika nije bog zna shta ali cesh vecc ukapirati (nadam se)

pozdrav
 

Top