Quantcast

Buto - japansko plesno pozorište

Mita Komita

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.918
Buto (舞 踏, Butō ) je oblik japanskog plesnog pozorišta koji obuhvata raznolik niz aktivnosti, tehnika i motivacija za ples , performans ili pokret. Pojavio se u Japanu 1959. godine, u saradnji Tatsumija Hijikata i Kazuoa Ohna , "u zaštitnoj senci avangarde 1950-ih i 1960-ih".

Ključni zamah umetničke forme bila je tadašnja reakcija na japansku plesnu scenu, za koju je Hijikata smatrao da se previše temelji na oponašanju Zapada i sleeđenju tradicionalnih stilova poput Noha . Stoga je težio da se "okrene od zapadnih stilova plesa, baleta i modernog" i da stvori novu estetiku koja je obuhvatila "čučanj, prizemljenu tjelesnu građu ... i prirodne pokrete običnog naroda". Ova želja pronašla je oblik u ranom pokretu "ankoku butō"暗 黒 舞 踏) . Izraz znači "ples tame", a forma je sagrađena na rečniku "grubih fizičkih gesta i neljubaznih navika ... direktni napad na profinjenost ( miyabi ) i potcenjivanje ( shibui ).

-Sensei-​
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.