Bušenje ušiju

vidi ovog modernog mitu

Coming Out Pride GIF by PAPER

Bio sam u nekom drustvu i povela se prica oko toga jer je jedna drugarica detetu od godinu dana probusila usi sto je meni bilo strasno.

Sta mislite. kad je vreme da se zenskoj deci buse usi?
Majka me nije vodila kad sam bila mala, htela je da ja odlučim kada budem želela da bušim uši. Pa, nisam nikad želela 🤣 Pirsing u bilo kakvom obliku mi je odvratan, tetovaže ajde nekako ali čak i na ušima mi je NE. Tako da nikada nisam, zahvalna sam što mi nisu kao detetu bušili.

Poslednja izmena:
Valjda sam ja nemajka. Sin je sa 16 poželeo pirsing ali na hrskavici uveta. Odveli ga u salon za pirsinge i tetovaže, kod medicinskog osoblja koje mu je objasnilo koje tačke ne može zbog akupunkturnog delovanja. Probušio dve rupe, nosio par godina i izvadio. Ubrzo je sve zaraslo.
A ćerku sa 6 meseci odveli u isti studio da joj probuše uši.
Užasavam se onog bušenja sa pištoljem u zlatarama.
Označili gde i pod kojim uglom da budu rupe. Sada je zadovoljna time.
Inače...moja pokojna baba je bila žena od "veštosti" u selu. Svi su dolazili kod nje na bušenje ušiju deci pa sam se u detinjstvu toga nagledala.
Alkohol, spaljena igla za šivenje ali onaj širi deo, provučen crveni končić... Tako to nekad beše.
I ne vidim šta je problem bušenje ušiju kad to zaraste za desetak dana ako se ne nose minđuše.
Veći je problem iskustvo koje je imala moja prijateljica sa ćerkom. Mala je sa 17 otišla i uradila pirsing na jeziku. Potrefili su joj neki nerv, bila je agresivna i razdražljiva, čak i sklona kriminalu u tom periodu dok nisu shvatili šta je uzrok.

Mi smo rovašili stoku tako što smo sekli vrh desnog uveta, a živini desni prst na desnoj nozi.

Dok država nije propisala obavezno označavanje stoke ušnim markicama , a živine prstenovanjem.

Kerove čipujemo.

Lično sam protivnik obeležavanja .
Kako stoke, tako i ljudi.

Ja spadam u one generacije kojima su bušili uši obično do 1. rođendana
Sećam se te minđušica sa crvenim kamenčićem, čuvala sam dugo jednu. Baba u selu me čuvala, moji bili u Francuskoj, tradicija nalagala da ženska deca imaju minđuše i niko me ništa nije pitao 😁 Ja sam svom detetu takođe za 1. rođendan probušila uši, nikad se nije zbog toga bunila. Imala je fazu kada je imala na nosu al to posmatram kao deo odrastanja, na sreću, brzo zarastu takve rupice.

Ja spadam u one generacije kojima su bušili uši obično do 1. rođendana
Sećam se te minđušica sa crvenim kamenčićem, čuvala sam dugo jednu. Baba u selu me čuvala, moji bili u Francuskoj, tradicija nalagala da ženska deca imaju minđuše i niko me ništa nije pitao 😁 Ja sam svom detetu takođe za 1. rođendan probušila uši, nikad se nije zbog toga bunila. Imala je fazu kada je imala na nosu al to posmatram kao deo odrastanja, na sreću, brzo zarastu takve rupice.
Gde si ribetino !

Lično sam protiv bušenja ušiju bebama.
Očigledno nisam dovoljno intelektualnog kapaciteta da razumem roditelje koji rade to svojoj deci.
Ako bi neko bio ljubazan da mi objasni zbog čega je toliko bitno da beba ima probušene uši, biću vam vrlo zahvalna.

Lično sam protiv bušenja ušiju bebama.
Očigledno nisam dovoljno intelektualnog kapaciteta da razumem roditelje koji rade to svojoj deci.
Ako bi neko bio ljubazan da mi objasni zbog čega je toliko bitno da beba ima probušene uši, biću vam vrlo zahvalna.

Ja bih volela da su mi probusili kao bebi, jer kad sam poželela i baba me.odvela da busim, preplakala sam dan, jer me je bolelo :D sećam se.i danas da sam danima kukala da me boli, da sam morala da pazim kako skidam majicu i sl. Eto, samo zbog toga . A svakako će kad.tad probusiti uši, a kad je beba , ne seća se tako kao ja da je bolelo i da je bila kukavica :D

Ja bih volela da su mi probusili kao bebi, jer kad sam poželela i baba me.odvela da busim, preplakala sam dan, jer me je bolelo :D sećam se.i danas da sam danima kukala da me boli, da sam morala da pazim kako skidam majicu i sl. Eto, samo zbog toga . A svakako će kad.tad probusiti uši, a kad je beba , ne seća se tako kao ja da je bolelo i da je bila kukavica :D
Razumem. Ti to misliš pod pretpostavkom da svako žensko dete želi da ima probušene uši, pa se vodiš tom logikom.
A šta je sa devojčicama koje ne žele da imaju probušene uši, jednostavno im to nije prioritet u životu, a kao malu bebu su te taj način "osakatili" i ti jednostavno moraš da se pomiriš sa tom činjenicom gde te nisu pitali da li pristaješ na to ?
Nemojte pogrešno da me shvatite, svaki roditelj neka radi svojoj bebi šta misli da treba i kako treba. Čini mi se da je to bušenje ušiju kod beba više posledica vaspitanja i nekih običaja nego da će bebu manje boleti jer se neće sećati, kao i "činjenica" da će to svakako poželeti kad odraste.

Razumem. Ti to misliš pod pretpostavkom da svako žensko dete želi da ima probušene uši, pa se vodiš tom logikom.
A šta je sa devojčicama koje ne žele da imaju probušene uši, jednostavno im to nije prioritet u životu, a kao malu bebu su te taj način "osakatili" i ti jednostavno moraš da se pomiriš sa tom činjenicom gde te nisu pitali da li pristaješ na to ?
Nemojte pogrešno da me shvatite, svaki roditelj neka radi svojoj bebi šta misli da treba i kako treba. Čini mi se da je to bušenje ušiju kod beba više posledica vaspitanja i nekih običaja nego da će bebu manje boleti jer se neće sećati, kao i "činjenica" da će to svakako poželeti kad odraste.

Pa, moja ćerka je prekukala dok joj nismo probusili, tako da je moja pretpostavka bila tačna :D i hrabrija je bila nego ja i toliko uzbuđena kad je najzad dobila minđuše, da to nije bilo normalno . Sad , možda nečije dete i nece želeti, moje je valjda na mene. Ne mogu da zamislim da.ne nosim minđuše, to mi je najlepši modni detalj i nekako mi se cini da ih većina žena nosi . Ne sve, ali većina.

I dodala bih jedan komentar: uši, recimo, zarastu. Mene su krstili kad sam bila beba i trajno me uveli u pravoslavlje , a evo, ja nisam vernik i niko me nije pitao da li želim :D to, recimo, nikada ne bih uradila svojoj deci.

Back