Quantcast

BUS PLUS i u Novom Sadu

Da li podržavate novi način naplate karata?

  • Da, treba ići unapred.

    glasova: 0 0,0%
  • Ne, i Beograđani kukaju zbog tog sistema.

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    0

dlugomir

Zaslužan član
Moderator
Poruka
138.777
Kad je ova novotarija uvedena u Beogradu tamo baš nisu bili oduševljeni. Eto nam je sad pred vratima i ovde:

Pokrenuta elektronska naplata u autobusima GSP-a, prelazak na novi sistem će trajati nekoliko meseci
Gradsko saobraćajno preduzeće u Novom Sadu pokrenulo je sistem elektronske naplate i informisanja putnika pod nazivom "NSMART", a prelazak na ovaj sistem će, zbog složenosti, trajati nekoliko meseci.

Sistem podrazumeva nekoliko načina plaćanja prevoza:

1. personalizovanim čip karticama – izdaju se za određeni period i mogu da budu građanske, đačke (učenici/studenti), za zaposlene građane ("radničke"), penzionerske (sa penzijom višom i nižom od prosečne penzije), povlašćene kategorije, karte za nosioce prava na novčanu socijalnu pomoć.

2. nepersonalizovanim čip karticama - elektronskim novčanikom (vozna karta sa upisanim avansnim sredstvima na korisničkom nalogu kartice koja donosiocu omogućava vožnju na linijama prevoza u skladu sa uplaćenim iznosom).

3. elektronskom kartom - kupuje se preko sajta GSP-a i mobilne aplikacije i aktivira preko validatora u vozilu.

4. papirnom kartom - za jednu vožnju, dnevna i višednevna (kupuju se u autobusima ili na prodajnim mestima GSP-a).

Putnici na gradskim linijama svoju autobusku kartu moraće obavezno da validiraju prilikom ulaska u vozilo, tako što će svoju beskontaktnu karticu, odnosno mobilni telefon, prisloniti na uređaj za validaciju. U slučaju da je vozna karta ispravna na validatoru će se aktivirati zeleno svetlo i odgovarajući zvuk, a ukoliko je neispravna na validatoru će se aktivirati crveno svetlo i odgovarajući zvuk.

Na prigradskim i međumesnim linijama kartica će se davati na uvid i validaciju vozaču i kondukteru.

Personalizovane i nepersonalizovane autobuske karte moći će da se dopunjuju na prodajnim mestima GSP-a, preko sajta ovog preduzeća i mobilne aplikacije NSMART.

Svi korisnici koji uplate odgovarajući iznos za mesečnu ili godišnju dopunu karte, u skladu sa cenovnikom preduzeća, imaće pravo na neograničeni broj vožnji na linijama GSP-a u skladu sa vrstom kupljene vozne karte. Mesečna dopuna karte važiće od prvog do poslednjeg dana u mesecu za koji je uplaćena, a godišnja karta važi godinu dana od dana izdavanja. U slučaju dopune putnik dobija potvrdu o iznosu kredita na voznoj karti.

Prelazak na novi sistem počeo je izradom NSMART godišnjih povlašćenih kartica za 11 kategorija korisnika usluga i godišnjih đačkih kartica.

Zamena ostalih pretplatnih karata obavljaće se sukcesivno narednih meseci. O početku zamene karata, kao i o aktiviranju elektronskog novčanika i ostalih pogodnosti (kupovina i dopuna kartice preko aplikacije za mobilne uređaje i aplikacije NSMART, uvid u mrežu autobuskih linija, trenutnu poziciju vozila na liniji i procenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište), korisnici usluga će biti blagovremeno obaveštavani.

Još jedna novost koju ovaj sistem predviđa je uvid u mrežu autobuskih linija. Putnici će tako moći da vide trenutnu poziciju traženog autobusa na liniji i procenu vremena dolaska na određeno stajalište.

Inače, kako je ranije najavljeno, elektronska naplata za početak će biti uvedena u 105 autobusa GSP-a, što je otprilike polovina voznog parka gradskog prevoznika.

Dodatne informacije na sajtu https://online.nsmart.rs/sr/
Autor: 021.rs
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...61tjeM_Feqg69mptHcntG2QmowmQV0luCrE7q6Y9ANk0Q

Šta mislite o ovome dragi moji sugrađani? Voleo bih da se na temi pojave i Beograđani i prenesu nam svoja iskustva. Ima i anketa.
 

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
32.757
Svi ti novi sistemi su zamisljeni da budu bolja kontrola, vise opcija, ali problem je u srpskom narodnom mentalitetu, te on svaku novotariju gleda iskljucivo iz dva ugla.....kako da prodam zvaku i ugradim se i ugao ne treba nama bas sve to...

Tako umesto 2 dinara za nesto , srbin plati 52 dinara, jer je ostalo cena za politicare i jajare...
bio to vidljivo slozen sistem kao bus plus ili jednostavan kao naplata parkiranja...
Seljacka drzava pa to ti je...

Ja sam licno bio za bus plus zbog toga sto ce doci prodor tih novih kartica i sistema, a tada sam bio u toku.
Na zalost nije se primilo bas toliko koliko sam mislio , ovi nasi domaci pajaci od politicara su teski ometaci razvoja...ali NS mozda moze da bude bolja prica...
Zrelija sredina, jaci IT sektor, manje imaju djubreta od politicara koji svuda turaju nos...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.