pa u odnosu na nasa shvatanja one jesu potcinjene...ali je fora u tome sto njima uglavnom nije potrebno da se bore za sebe...one mogu da budu obrazovane da idu u najbolje skole id a rade posle ako zele...ako su iz bogatijoh zemalja...ali u principu niko nema entuzijama da radi zatos to su maximalno finansijski obezbedjeni...
a vrlo je poznato licemerje sto se tice njihovog postenja...
evo price...iz asudisjke arabnije devojka studirala u engeskog, zaljubiola se vono..bilas a momkom...normalno njeni to nisu prihvatili...ona ipak odlucila da ostane sa njim i otisli da zive u ameriku..e sad..njih dvoje se ohlade, ona ostane sama u nepoznatom svetu...rodjaci joj jave da se vrati kuci i da joj je sve oprosteno..ona se vrati..oni je zatvore u kucu i doturaju joj hranu..niko nema pravo da je vidi...ne sme da prica ni sa kim ni da izlazi igde iz svoje sobe..osramotila porodicu...i to je to...
drugi deo ovog posta je prica iz kljige `Princeza Sultana`,inace veoma dobra kljiga,toplo je preporucujem.pisana od strane jedne princeze iz Saudijske Arabije.
mislim da je stvarno nemoguce,kao sto je neko pomenuo,diskutovati o tome sa nase `zapadnjacke strane`.
u londonu ima mnogo muslimana,marame na glavi su sveprisutne.ovakvu burku nisam nikada videla,ali muslimanke sa crnim burkama,bez cak i ovog mrezastog dela,sa sve rukavicama na rukama su neretka pojava na ulici,autobusu...
devojcicama stavljaju marame na glavu vec sa 6,7 godina...
njih niko ne primorava da nose burke,marame...one su na to naucene odmalena,to je deo njihove kulture. i nama je to tesko razumljivo.
ja sam prosla kroz citav proces razumevanja obicaja ugovorenog braka u Indiji,sto je primer slican ovome. imala sam priliku da radim sa mladim obrazovanim indijcem,iz visoke kaste,godinu dana..oni imaju agencije koji ih spajaju sa buducim bracnim parterima na osnovu materijalnog stanja,socijalnog statusa i horoskopa..
tesko razumljivo...necivilizovano...primitivno...
hm...
posle duzeg vremena sam shvatila da je to njihova kultura.
drugacija od nase,da..
pitanje je koliko sam ja necivilizovana i primitivna da osudjujem nesto sto ne razumem...
na osnovu kojih arsina je moja zapadnjacka kulutra `bolja` od njihove...
to je potupuno drugi svet,koji ja ne razumem. koji je po mom poimanju `normalnog` daleko od toga, koji kao radoznala osoba mogu da iole upoznam,
i na kraju krajeva postujem...