Bugarski izbori 19.04.2026 god.

Miloš38

Domaćin
Poruka
4.489
Autorska tema

Čudno da niko ne pominje Bugarske 🇧🇬 izbore 19.04. koji su zbog geografskog položaja mnogo važniji za Srbiju od Mađarskih izbora, tako da je ovo tema o tome.

Jer u Bugarskoj je posle nasilnih anti-eu demonstracija došlo do pada Vlade kao i predsednik Bugarske je podneo ostavku i rapisani su vanredni izbori.

A što je najvažnije u anketama za ove izbore 19.04 ubedljivo vode anti-eu i proruske partije i sigurno posle izbora na vlast dolazi još jedan Orban ili neko sličan njemu 051e0000-0aff-0242-d80a-08da17c89314_w1200_h630.jpg 622380819_1441360514019949_3499175466552484187_n.jpg dAXk9kpTURBXy8xMTI2Y2U3NGU3ODU5M2YwMGVmNDc4OWM5YmIwMmFkYS5qcGeRkwLNA1IA3gABoTAF.webp

Плаво.

на ком међунарондом скупу је Бојко Борисов питао Ану Брнабић "Карам ли се ја сас вас?"

Ta izjava (čuveno „Karam li se ja s vas?“) desila se na:

👉 samitu Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi

📍 konkretno na Jahorini (Bosna i Hercegovina)
📅 9. jula 2019.

Šta se zapravo desilo​

Nakon političkog nesporazuma između Srbije i Bugarske, premijeri

• Bojko Borisov
  • Ana Brnabić
izašli su zajedno pred novinare posle sastanka.

Na početku tog obraćanja Borisov je, govoreći bugarskim, izgovorio rečenicu koja je u srpskom zvučala kao:

„Karam li se ja s vas?“
Zbog sličnosti jezika to je u regionu zvučalo vulgarno i postalo viralni hit, iako je u bugarskom značenje bliže:
👉 „Svađam li se ja s vama?“ / „Imam li ja problem s vama?“

Kontekst​

• Susret je bio deo pokušaja da se „spusti lopta“ nakon neslaganja oko Kosova.
  • Nakon sastanka su oboje poručili da su „stavili tačku“ na nesporazum.

Ako hoćeš, mogu ti objasniti i zašto ta rečenica zvuči toliko smešno nama (lingvistički — razlike između srpskog i bugarskog).

Плаво.

на ком међунарондом скупу је Бојко Борисов питао Ану Брнабић "Карам ли се ја сас вас?"

Ta izjava (čuveno „Karam li se ja s vas?“) desila se na:

👉 samitu Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi

📍 konkretno na Jahorini (Bosna i Hercegovina)
📅 9. jula 2019.

Šta se zapravo desilo​

Nakon političkog nesporazuma između Srbije i Bugarske, premijeri

• Bojko Borisov
  • Ana Brnabić
izašli su zajedno pred novinare posle sastanka.

Na početku tog obraćanja Borisov je, govoreći bugarskim, izgovorio rečenicu koja je u srpskom zvučala kao:

Zbog sličnosti jezika to je u regionu zvučalo vulgarno i postalo viralni hit, iako je u bugarskom značenje bliže:
👉 „Svađam li se ja s vama?“ / „Imam li ja problem s vama?“

Kontekst​

• Susret je bio deo pokušaja da se „spusti lopta“ nakon neslaganja oko Kosova.
  • Nakon sastanka su oboje poručili da su „stavili tačku“ na nesporazum.

Ako hoćeš, mogu ti objasniti i zašto ta rečenica zvuči toliko smešno nama (lingvistički — razlike između srpskog i bugarskog).
Ziveo AI, dovolnno je da podrzavas onog ko je za nezavisnost Kosova

Ziveo AI, dovolnno je da podrzavas onog ko je za nezavisnost Kosova

Проблем је у томе што ти верујеш свему што је нацртано.

Ти никада ниси пратио политичку сцену Бугарске, ја поставих шаљиву слику, ти прочитао шта је неки небитан лик са тњитера нацртао и верујеш да је то нацртано истина.

Чак и у Бугарској имају демократско друштво.

Само ми наебали с овим Шизојем.

Добро, и Мађари с њиховим, али они ће ускоро да се ослободе јарма.
Bugari iz nekog nerazumljivog razloga uopšte nisu skloni autokratiji i imaju veoma dobru i funkcionalnu demokratiju.
Sad što su paljevine i primitivci generalno je totalno u neskladu sa tim.
Taj narod je meni uvek bio zanimljiv i misterija.
Ja na primer mislim da su Srbi trebali da se ujedinuju i sklapaju saveze sa Bugarima i Rumunima umesto sa Hrvatima.
Nekakva federacija ili konfederacija sa ta 2 naroda je dosta bolje rešenje od svih Jugoslavija.

Поређење са Србијом и Србима нема никаквог смисла.
Румен Радев кога овде називају руским човеком (у реалности балансира и има блажи став према Русији у односу на лидере у ЕУ), је био независни кандидат кога је подржала левичарска партија (Бугарска социјалистичка партија) која је настала из комунистичке партије.
То је у Србији незамисливо да неко постане председник на изборима, дакле избором грађана, као независни кандидат, а да га још подржи левичарска партија која осваја од 7 % до 30 % гласова углавном у оквирима левичарске коалиције.

Код нас је незамислива и та левичарска коалиција, а камоли још да таква коалиција доведе на власт неког председника.
Такође код нас је до пре појаве СНС (ако они уопште и имају идеологију), било незамисливо да десничари подржавају НАТО и ЕУ, а то раде бугарски десничари са ГЕРБом Борисова.

Састав Собрања, бугарског парламента.
ЕУ партије 146 мандата.
Остали 94, али треба имати на уму да овде половина њих нису проруски, већ су недефинисани или популисти.

GERB–SDS (66) Бојка Борисова, десни центар до деснице, али снажно за НАТО и ЕУ
PP–DB (36) најтврђи прозападни блок, центар, десни центар
Revival (33) проруски хардкор, екстремна десница, насталио од ВМРОа
DPS–NN (29) центар, проЕУ, либерали
BSP–OL (19) мекши проруски, левица, Радев
ITN (16) нагиње ка проруском, десница
APS (15) проЕУ центар
MECh (11) крајња десница
Velichie (10)крајња десница
Independent (5)

Bugari iz nekog nerazumljivog razloga uopšte nisu skloni autokratiji i imaju veoma dobru i funkcionalnu demokratiju.
Sad što su paljevine i primitivci generalno je totalno u neskladu sa tim.
Taj narod je meni uvek bio zanimljiv i misterija.
Ja na primer mislim da su Srbi trebali da se ujedinuju i sklapaju saveze sa Bugarima i Rumunima umesto sa Hrvatima.
Nekakva federacija ili konfederacija sa ta 2 naroda je dosta bolje rešenje od svih Jugoslavija.
Бугари, односно бугарска политика је мени увек био најбољи индикатор западног односно руског утицаја на Балкану и како треба водити спољну политику.
У другом св. рату смо требали да их копирамо, да сачувамо свој нарад као и јеврејски и ромски народ, као што су они урадили, онда смо требали да откачимо Тита и да се прикључимо Варшавском патку, без обзира што би економски пукли, добили бисмо целовиту Србију, а српски комунисти под СССР контролом би били далеко веће патриоте.
Онда распад СФРЈ опет требало је откачити Милошевића и те руске комуњаре, бити уз НАТО и уз Јељцина, а не да нас и једни и други од&ебу.
И сада већ смо требали да будемо у ЕУ или макар са ЦГ близу, а не у Вучићевој криминалној свињарији од државе.

Back