Бугарска на 46. месту у погледу квалитета живота од 110 држава света

Poruka
4.285
Крајем прошле године угледни британски Институт Легатум је на наруџбину инвестиционог фонда Легатум из Дубаја објавио Анализу благостања држава у глобалним размерама. Индекс сваке земље се израђује на бази 8 критеријума. Четврто издање анализе на 320 страница представља 110 држава у којима живи 90% светског становништва. Бугарска је на 46. месту, што значи да се померила за једно место напред у односу на 2009., када је била 47.

Просперитет једне нације није само њено материјално благостање, него и квалитет живота грађана, истичу експерти. Просперитетне земље се одликују економском слободом и привредним растом, исто као и политичком слободом и добрим управљањем, квалитетним здравственим услугама и образовањем. А резултат тога су предузимљиви и срећни грађани. Према тим показатељима скандинавске државе и даље су на челу листе са најбољим условима за живот. Прва је Норвешка, а одмах иза ње су Финска и Данска. У првој десетки су још Аустралија, Нови Зеланд, Шведска, Канада, Швајцарска, Холандија и САД. Последња места на листи су резервисана за афричке државе. Међу развијенијим европским земљама Немачка је на 15. месту, а Француска на 19. Брзи развој кинеске економије ставио је ту земљу на 40. место. Од балканских држава на листи просперитета Бугарску претиче само Грчка која је 39., док је Румунија на 48. позицији, Турска на 69., а Македонија на 72.

Које је место Бугарске према појединим критеријумима? У погледу економског развоја, макроекономске политике и ефикасности финансијских институција Бугарска је на 75. месту. 55. је према показатељу "Услови за развој предузетништва, иновације и потребна средства за покретање бизниса". Када су у питању ефикасно управљање, владавина закона и слободни избори, ми смо на 57. месту. Нешто бољи смо у погледу образовања, приступа образовном систему и његовом квалитету – на 45. месту. На истој смо позицији и када је у питању развој здравствене мреже. Следећи критеријум је "Лична и национална безбедност" и он нам носи 40. место на ранг листи. А најгоре је наше 80. место у сфери социјалног капитала (који укључује социјалне везе и мреже и кохезију у друштву), што у ствари још једном потврђује да је индивидуализам једна од најкарактеристичнијих црта националног бугарског карактера.

О Бугарској у анализи се каже да у економском погледу она заостаје од осталих држава ЕУ и да је друштвено поверење ниско. Озбиљна је подршка која се пружа предузетницима, али је становништво песимистички расположено. Пише и то да је и поред неких проблема Бугарска ипак демократска држава. Истиче се такође да је ниво образовања у земљи добар и да основну школу похађа 95% малих Бугара, али да су наши суграђани незадовољни квалитетом обуке, као и здравственим услугама. Бугарска је на релативно добром месту са тачке гледишта националне и личне безбедности, Бугари су толерантни, и поред неких ограничења слободе говора и грађанског избора. И најзад, када је у питању тзв. "Социјални капитал" истиче се слабо учешће Бугара у јавном животу.

И поред релативно доброг места Бугарске на ранг листи квалитетног живота, једно друго истраживање које је спровела међународна компанија за људске ресурсе Менпауер показује да је сваки седми Бугарин спреман да емигрира у потрази за већом зарадом. А то значи – преко милион људи од 7,5-милионског становништва земље. Нажалост, Бугарска је једна од три државе Европске уније са најмањим дохоцима по глави становништва.

http://bnr.bg/sites/sr/Lifestyle/Life/Pages/10.01.blagostanje.aspx
 

Back
Top