Бугарска Црква неће са римокатолицима

Срби ће:

• постати католички унијати

• остати без цркве

• сачувати православље

• постати римокатолици

• постати католички унијати

• остати без цркве

• сачувати православље

• постати римокатолици

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

TORQUEMADA

Aktivan član
Poruka
1.819
Бугарска Црква више не учествује у богословском дијалогу са римокатолицима
Бугарски Синод

Свети Синод Бугарске Православне Цркве одлучио је да Бугарска Црква више не учествује у богословском дијалогу представника Православне Цркве са римокатолицима.

“На своме редовном заседању 8. јула 2009. године Свети Синод је у пуном саставу разматрао писмо бр. 352 од 8. маја
2009. године са приложеним позивом да представници Бугарске Православне Цркве учествују у наредном богословском дијалогу представника Православне и Римокатоличке цркве на Кипру од 16. до 23. октобра 2009. године.

После детаљне анализе досадашњих конференција и сусрета Свети Синод је проценио да одржани богословски дијалози између православних и римокатолика нису довели ни до минималног приближавања римокатоличке догматике православном вероисповедању,
због чега је ДОНЕО ОДЛУКУ:

Свети Синод налази да је учешће Бугарске Православне Цркве у том дијалогу неумесно. Свети Синод ће давати свој допринос у сусретима посвећеним разматрању социјалних и других општељудских проблема”.

Ова вест објављена је на званичном сајту Бугарске Патријаршије: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=10497, , пренели су је руски (http://www.sedmitza.ru/news/733142.html) и грчки(http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 8&Itemid=2) црквени медији.
Подсећамо, богословски дијалог између представника Помесних православних цркава и представника Ватикана води се од осамдесетих година двадесетог века. После шестогодишњег прекида дијалог је обновљен 2006. године у Београду, а затим
настављен 2007. у Равени. На оба ова заседања у име православних је председавао Митрополит пергамски Јован Зизјулас. Сусрети су изазвали велике недоумице и бурне реакције међу верницима помесних православних цркава, а делегација Руске
православне цркве је демонстративно напустила оба заседања. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве констатовао је да дијалог није нанео никакву штету, а Свети синод Бугарске православне цркве констатовао је да дијалог није донео никакву корист, те да је даље учешће у том дијалогу неумесно.

Poslednja izmena:
Koliko sam ja shvatio rimokatolickoj crkvi je ustvari jedino bitni da svi idemo pod papine skute,a posle toga moze sve.Inace to sa crkvama,sa varijacijama na temu,uvek mi je bilo glupo i neshvatljivo.Mislim ako je jedna vera onda bi i crkva trebalo da je jedna.Ne znam sve mi to vuce vise na politiku i interese,pa tako unazad 1000+ godina.

главна је фора да они мењају и прилагођавају православље разноразним бајалицама,а римокатоличка вера и литургија остаје непромењена. чисто унијаћење Срба и уништење српског корпуса

главна је фора да они мењају и прилагођавају православље разноразним бајалицама,а римокатоличка вера и литургија остаје непромењена. чисто унијаћење Срба и уништење српског корпуса

Ne razumem se,ali to da su "vatikanci" puni taktike je ocigledno,uostalom mi sami smo
to dobro osetili kroz istoriju.U jednom selu pola pravoslavnih pola katolika,ma cista slucajnost.:think:

Нација није једнако вјера! Што се тиче дијалога, боље икакав него никакав.

Back