Bugarska BESNA na optužbe Drecuna da je u Srbiji aktivna mreža obaveštajaca

Не секирај се ти за њих. Ако мало знаш историју, познато ти је да су Бугари увек били ближи Русима од Срба.
Samo silom prilika, svaki rat su docekali na suprotnoj strani.

Drecun je u pravu

Sve afere usmerene protiv vlasti u Srbiji lansiraju bugarski spijuni CIA
:lol: :zag: Sve zna a naivan, naivan...prava hepo kockica! :lol:
 
Poslednja izmena:
Не заносите се.

Дрецун је будала и намера ове измишљене изјаве је да се амортизује скандал са руским шпијуном.

Најлакше је оптужити Бугаре (у овом случају), Хрвате и Албанце (бошњаци су толико јадни да нема шансе њих да оптужиш). Чак је Вучић и споменуо Хрвате.

Спин најобичнији за бабе, деде и *******е.
 
https://www.infovranjske.rs/info/biznis-patriotizam-šta-će-drecunu-tolika-zemlja-na-vlasini
BIZNIS PATRIOTIZAM: Šta će DRECUNU tolika zemlja na Vlasini?
drecunsckrs.jpg


Pravi primer kako se naplaćuje patriotizam u zemlji Srbiji možda je ovih dana dao Dejan Drecun, sin znameniitog novinara i sada predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna.

Stariji Drecun je iz Surdulice, odakle na guran za novinara vojnog lista „Front“, da bi se kasnije proslavio najpre svojim ratnim izveštavanjem za RTS sa Kosova, a zatim i malverzacijama prilikom kupovine stana od te firme.

Mlađi Drecun je sada u žiži javnosti, a ponešto o njegovim poslovima okrio je CINS.

Sve u svemu, Dejan Drecun je poslovni partner sa Draganom Lakićevićem, nekadašnjim direktorom surduličke „Mačkatice“, u firmi „D&D Energy“ iz Beograda, piše CINS.

Ova firma je 2016. godine zakupila 140 hektara kod Velikog Gradišta, na 30 godina, sa cenom zakupa od 18,65 evra po hektaru godišnje, od tamošnje opštine, a preko ministarstva poljoprivrede.

Radilo se, kako je najavljivano, o investiciji vrednoj oko tri miliona evra, ali, kako investitori, Drecun i Lakićević, nisu uspeli da zemljište privedu nameni, ugovor je krajem 2018. godine raskinut.

Prema pisanju CINS-a, firma „D&D Energy“ nije ni postojala kada je raspisan taj konkurs, ali je osnovana za šest dana, i poslednjeg dana roka prijavila se na licitaciju.

Još zanimljivije, ovo Dejanu Drecunu nije prva firma u ovoj oblasti, jer je do sredine 2016. godine bio je suvlasnik firme „Obnovljiva energija plus“ čije je sedište u Pirotu, a kada ju je napustio, firma je ostala u blokadi zbog duga od gotovo milion dinara (7,700 evra, CINS).

Ovde se priča vraća na domaći teren, u Surdulicu.

Naime, Drecun i Lakićević su, opet preko ministarstva poljoprivrede, zakupili u opštini Surdulica, opet na 30 godina, 54 hektara zemlje.

Oni su se javili i na novi opštinski konkurs, sa željom da zakupe još 100 hektara, ali im opština to nije odobila, „jer ne žele nikakve elektrane na Vlasini“.

Ovome treba dodati i da je firma „D&D Energy“ zakupac oko 15 hektara zemlje pored Žitorađe, u opštini Vladičin Han.

E, kad su Surduličani odbili izdavanje zamljišta Drecunu i ekipi, odmah su, pričaju u opštini, krenuli raznorazn pritici, iz dana u dan sve veći, a neki od njih išli su direktno od ministarstva poljoprivrede.

Šta zapravo Drecun i Llakićević rade sa tolikom zemljom, za koju plaćaju zakup, a ne koriste je ni na jedan način?

Ovo ostaje nepoznato, ali, mora da je izuzetno kvalitetno, čim se u priču umešaao i čuveni vojni analitičar i funkcioner SNS-a Milovan Drecun, malo u funkciji roditelja, a više u funkciji poznavaoca stvari.

On je, gostujući u jutarnjem programu Pinka, u sada već klasičnoj papazjaniji, otkrio publici koliko ga ljudi progoni, „samo zbog njegove borbe za istinu“.

- Mafija bar porodice nisu dirali, ovi su još gori - rekao je Drecun, pojašnjavajući da su Fond za humanitarno pravo, NUNS i „neki pojedinci“ direktno spremni da izdaju interese Srbije.

Sve braneći te interese, ali i zakup zemjišta, umešao je Drecun tu praktično i surduličko rukovodstvo, lažno ga optužujući da nije prisustvovalo odavanju pošte žrtvama rata, umešao je i bugarske obaveštajne službe, i ko šta još ne, samo da bi pokazao kako je proganjan.

A proganjan je jer njegovom sinu neko nije želeo da da baš sve što mu se prohte!

Tako, sve braneći Srbiju, Drecuni nesmetano mešetare, do daljeg.

Šta, ostaje da se vidi. Vrlo brzo.

Šta reći?
 
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...-sina-funkcionera-SNS-a-Milovana-Drecuna.html
CINS: Propala višemilionska investicija sina funkcionera SNS-a Milovana Drecuna
Kako bi firma u suvlasništvu Dejana Drecuna, sina funkcionera SNS-a Milovana Drecuna, izgradila bioelektranu u Velikom Gradištu, 2016. je namenski raspisan tender za zakup zemljišta.
Iako je firma od početka kršila ugovor, on je raskinut tek krajem 2018, a od investicije vredne više miliona evra nije ostalo ništa, piše CINS.

U Požeženu, na 10 minuta od Velikog Gradišta, nalazi se neiskorišćeno više od 140 hektara zemlje u državnom vlasništvu.

U martu 2019, novinarke CINS-a su na njemu zatekle posečeno drveće i bačene automobilske gume. Ništa nije ukazivalo da je na tom mestu trebalo da nikne investicija vredna više od tri miliona evra - prva bioelektrana u ovom delu Srbije.

U bioelektrani se energija pravi od biomase – otpadaka iz poljoprivrede, šumarstva ili komunalnog otpada – nedovoljno korišćenog izvora energije u Srbiji, dobrog potencijala. Iako zamišljeno kao novo radno mesto za desetine stanovnika ove male opštine, investicija je propala, piše CINS.

Na licitaciji za zakup državne zemlje, u septembru 2016, jedini ponuđač bila je firma D&D Energy iz Beograda, kojoj je zemlja data da proizvodi struju i toplotnu energiju od čičoke, biljke na izgled slične krompiru. D&D Energy je zemljište dobila po početnoj, najnižoj ceni – 18,65 evra po hektaru godišnje.

"Tender za ovo zemljište je raspisan namenski. Dogovor je postignut krajem septembra, posle višemesečnih pregovora", rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić u jednom intervjuu, ne otkrivajući tada ime investitora.

CINS otkriva da je jedan od vlasnika ove firme Dejan Drecun, sin Milovana Drecuna, funkcionera Srpske napredne stranke i predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju. Ono što je manje poznato je da D&D Energy 1. septembra, kada je raspisan konkurs, još uvek nije postojala.

Naime, šest dana je bilo dovoljno za osnivanje firme, prikupljanje neophodne dokumentacije i prijavu poslednjeg dana na licitaciju za zakup zemljišta. Dragan Lakićević, suvlasnik i direktor D&D Energy potpisao je u decembru 2016. ugovor na 30 godina sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnim za izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ministarstvo nije reagovalo na kršenje ugovora

Bioelektrane mogu biti manje štetan obnovljivi izvor energije od malih hidroelektrana, jer se energija proizvodi od otpada ili biljaka koje se sade samo u tu svrhu, odnosno
izvora koji mogu i da se skladište. Taj posao je u Velikom Gradištu trebalo da obuhvati zemljište veličine gotovo deset "Marakana".

Iako je 2017. godine najavljen početak radova, istraživanje CINS-a pokazuje da se to nije desilo, jer od početka Dejan Drecun i njegov partner Dragan Lakićević nisu poštovali ugovor. Iako je imala rok od 60 dana da traži odobrenje za investiciono ulaganje od Ministarstva poljoprivrede, a zatim počne sa izgradnjom pogona, D&D Energy odobrenje nikad nije tražila.

Prema odredbama ugovora nedobijanje odobrenja je podrazumevalo njegov raskid, međutim to se nije desilo. Kako bi bioelektrana mogla da proizvodi energiju, firma je morala da izvadi i energetsku dozvolu, za šta je rok bio dve godine.

Drecun i Lakićević sa D&D Energy za dozvolu nisu ni aplicirali kod Ministarstva rudarstva i energetike.

"Nisam mogao da apliciram za to zato što nisam znao da li ću dobiti rezultate koji mi daju opravdanje za tako nešto", rekao je Lakićević za CINS. Mislili su, kaže, da će im se posao sa biomasom isplatiti, ali je studija koju su naručili nakon zakupa pokazala da
na toj površini može da se uzgoji tek dva do tri puta manje čičoke od planirane. "Znate, ja sam dugo godina u poslu i stvarno ne želim da pravim promašaje", dodao je.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) kaže da je neozbiljno ostaviti 140 hektara državnog zemljišta neiskorišćeno: "Investitor je, po meni, trebalo da uzme nekoliko hektara zemlje pet godina ranije i da tamo zasadi čičoku, ili šta god da je hteo, da proceni njenu kalorijsku moć. Tako se radi postupno istraživanje”.

Prema saznanjima CINS-a, firma je poštovala deo ugovora koji se tiče plaćanja izdatka za zakup zemljišta – od čega je država prihodovala 2.600 evra godišnje. Gotovo dva meseca nakon isteka dve godine, a nedugo nakon što su novinari CINS-a tražili ugovor koji je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo sa D&D Energy – ugovor je raskinut.

Ministarstvo je ugovor raskinulo u januaru 2019. upravo zbog nedostatka energetske dozvole. Lakićević, čija uloga je bila da finansira posao, kaže da je bolje da "bude kriv, da neko raskine ugovor ili ga kazni", nego da mu se posao ne isplati.

Od višemilionske investicije, državi je ostalo nekoliko hiljada evra.
Na pitanje zašto nisu kontrolisali firmu dok je ugovor bio na snazi, iz Ministarstva kažu da nisu imali saznanja o nezakonitostima na ovom zemljištu. Štaviše, u odgovoru CINS-u navode da je država prihodovala kroz plaćanje naknade i zaključuju da nema štete po imovinu Srbije.

Dejan Drecun nije odgovorio na pitanja novinarke CINS-a.
 

Back
Top