bugarka se neplanirano porodila u nišu i već tri meseca ne može da napusti srbiju! suprug joj se ne javlja, a zbog birokratske zavrzlame beba odrasta

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488

Bugarka se NEPLANIRANO PORODILA u Nišu i već tri meseca ne može da napusti Srbiju! Suprug joj se ne javlja, a zbog birokratske zavrzlame BEBA ODRASTA U IZNAJMLJENOJ SOBI (FOTO/VIDEO)​

Kada se bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić (36) u toku putovanja kroz našu zemlju neočekivano porodila u Nišu 7. oktobra prošle godine, nije mogla ni da zamisli u kakvom će se pravnom lavirintu naći, iz kojeg ni posle tri meseca ne može da izađe i otputuje iz Srbije sa bebom.

Piše: Branko Janačković
19.01.2023. 18:35
56
Slušaj vesti

0:00/8:37FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom
Borjana sa prelepom ćerkicom Lenom od oktobra prošle godine živi u iznajmljenom apartmanu u Nišu i preživljava zahvaljujući svesrdnoj pomoći vlasnice Dragane Vukadinović i njenih prijateljica koje joj donose hranu, pelene i sve potrepštine bebu.

U pružanje pomoći Bugarki i njenoj bebi uključio se i niški Centar za socijalni rad (CZSR), kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju (MBPD), ali rešenje komplikovane situacije još nije sasvim na vidiku.
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom

Kako je nastao problem?​

Borjana je još u zakonitom braku sa srpskim državljaninom iz Mladenovca od 2019. godine, ali sa kojim, kako kaže, nije u kontaktu već nekoliko meseci. On se u bebinoj krštenici navodi kao otac, tako da bez njegove saglasnosti devojčica ne može da dobije pasoš i napusti Srbiju. Borjana je ostala bez novca, pa u iznajmljenoj sobi već dva meseca boravi zahvaljujući dobroj volji Vukadinovićeve, koja sa prijateljicama brine o njoj i bebi.

Prevremeni porođaj​


Borjana se iz Nemačke vraćala za Bugarsku, kada je odlučila da napravi kratki predah i obiđe prijatelje u Donjem Međurovu kod Niša. Termin za porođaj joj je bio 8. novembra pa nije imala razlog za brigu. Međutim…
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom
- Kada sam stigla u Niš 5. oktobra, počeo je malo da me boli stomak pa sam se uplašila da mi se ne desi porođaj u toku puta jer ne živim u Sofiji već u jednom mestu kod Crnog mora do kojeg treba još oko osam sati. Uzela sam sobu u apartmanu "Happy star" na nekoliko dana, da se odmorim i smirim, sa namerom da nastavim put. Međutim, 7. oktobra sam dobila porođajne bolove, hitna pomoć me je prevezla u porodilište gde sam se porodila. I tu počinju problemi, priča Borjana za "Blic".
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom

Bez saglasnoti muža dete ne može u Bugarsku​


Prvi problem je nastao prilikom upisa novorođene ćerkice u matičnu knjigu rođenih.
- Pošto sam još uvek u legalnom braku sa mužem iz Srbije, bez njegovog prisustva i potpisa, dete ne može da se upiše u matičnu knjigu. Neko vreme već nemam kontakt sa njim, niti znam gde je. U matičnoj službi u Nišu su mi rekli da mora da prođe mesec dana pa da se obratim CZSR kako bi mi pomogli da sredimo sve papire, kao i da prijavim njegov nestanak u policiji, kako bi ga eventualno pronašli ne bi li mi dao pristanak da mogu da izvedem dete iz Srbije. Ja sam tako i učinila ali ga nisu našli. Na adresi stanovanja našli su samo njegovu majku koja ga takođe nije videla nekoliko meseci, niti iko zna gde je. Na osnovu toga, prekinuta je potraga, prošlo je mesec dana pa sam se obratila CZSR gde rekli su mi šta da uradim za bih dobila izvod iz matične knjige rođenih. Tek 14. decembra sam dobila izvod za Lenu ali je nastao problem kako da izvadim pasoš za nju, jer bez potpisa supruga za koga ne znam gde je, ne može da napusti zemlju, poverava se Borjana.

Posle tri meseca morala da napusti Srbiju​

Ona kaže da se posle mesec dana suočila sa problemom smeštaja, jer više nije imala novca da ga sama plaća.
- Rečeno mi je da postoji ustanova u Beogradu, Materinski dom, gde mogu da budem smeštena o trošku države dok se ne reši problem oko dobijanja pasoša za bebu. Onda sam upala u novi problem jer mi je, kao stranoj državljanki, posle tri meseca, 17. decembra, istekao rok koliko mogu da budem u Srbiji pa sam morala napustim zemlju. Uz dogovor sa CZSR ostavila sam dete kod Dragane, potpisali smo da ima puna prava da ga čuva dok ne izađem iz Srbije i ponovo se vratim. To su mi bili jako teški trenuci, priča Borjana.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom

Apel za pomoć​

Borjana kaže da već dva meseca nema novca da plaća smeštaj i prehranjuje sebe i dete, dok iz Srbije ne može da ode sa bebom jer ona nema pasoš.

- Policija mi je rekla da postoji mogućnost da beba dobije pasoš i bez prisustva supruga, ali je procedura duga. Moralo bi i sudsko rešenje da se donese. Jako mi je važno da se ubrza cela procedura kako bih dobila pasoš za bebu. Molila bih da me smeste u tu ustanovu u Beogradu dok se problem ne reši, jer ne mogu više da budem ovim ljudima na trošku. Prvi mesec boravka u apartmanu sam platila sama ali sam ostala bez novca. Molim sve nadležne institucije da se ubrza procedura za vađenje pasoša deteta ili ako moj suprug čuje moju priču da se javi, da uz njegovu pomoć rešimo sve što pre. Molim institucije koje mogu da mi pomognu za neku finansijsku pomoć da bi imali dete i ja šta da jedemo i da platimo smeštaj, apeluje Borjana.

Humane Nišlije​

Vlasnica apartmana “Happy star” Dragana Vukadinović iz Niša, prva je pritekla Borjani u pomoć.
- Borjana je platila boravak za prvi mesec, po sniženoj ceni. Posle toga sam videla da žena više nema novca, kako da joj tražim pare? Tu je kod mene, pomagaću joj dok se ne reši problem. Za Novu godinu, soba u kojoj boravi je bila izdata pa su bile kod mene u stanu. Meni je najbitnije da dete ima krov nad glavom i sve što je potrebno. Moja prijateljica Tatjana Mijalković Damjanović je pritekla u pomoć. Zahvaljujući njoj smo prikupili garedrobu i sve što je potrebno za bebu preko interneta. Dobri ljudi su se javili a i dalje Tanja i ja joj kupujemo adaptirano mleko i sve što treba - priča Dragana.

Dragana VukadinoviĆ vlasnica apartmana sa bebom, Borjanom i prijateljicama koje joj pomazu da obezbede sve za Lenu
- Čak sam i preko CZSR prihvatila brigu nad bebom, kada je morala da napusti Srbiju na kratko zbog isteka roka od tri meseca. Beba je naša miljenica, svi je volimo i čuvamo. Nadamo se da će uspeti uskoro da dobije potrebna dokumenta, i otputuje kući, kaže ova humana Nišlijka.
TO: PRIVATNA ARHIVA / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Borjana Vodičenska Ostojić sa Tatjanom Mijalković Damjanović i Draganom Vukadinović na doceku Nove godine u Draganinom stanu
A Tatjana Mijalković Damjanović se zahvalila svim Nišlijama koji su se odazvali apelima preko interneta da se pomogne ovoj majci i njenoj bebi.

Materinski dom​

Centar za socijani rad (CZSR) u Nišu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju (MBPD), uključili su se u rešavanje složene situacije u kojoj se našla bugarska državljanka i čine sve iz svojih nadležnosti da joj pomognu.
- Centar za socijalni rad Niš je u okviru organizovanja zaštite deteta sa majkom, po ustaljenoj proceduri, zatražio pisanim putem od ovog Ministarstva mišljenje o opravdanosti smeštaja deteta sa majkom u odgovarajuću ustanovu. Shodno tom zahtevu, MBPD će što pre odgovoriti na traženi zahtev CZSR Niš u smislu hitnog organizovanja zaštite majke sa detetom u ustanovi u skladu sa Merama za sprečavanje smeštaja dece niskog uzrasta u ustanove socijalne zaštite, rečeno je “Blicu” u MBPD. U niškom CZSR kažu da se svi postupci odvijaju po procedurama i da za sada nema problema.
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Dragana Vukadinović vlasnica apartmana sa bebom i Borjanom
- Za sada nema nikakvih problema, niti administrativnih niki bilo kavih drugih. Očekujemo svakog dana da dobijemo odobrenje iz Materinskog doma za potvrdu prijema. Majka deteta je dva puta dobila jednokratnu pomoć, od 10.000 i 6.000 dinara, kao i šest kutija adaptiranog mleka. Trenutno je urađena još jedna jednokratna pomoć koja će uskoro biti realizovana. Pokrenuti su svi postupci kako bi dete dobilo pasoš ali mora prvo da se sprovede sudska povera deteta. Mi smo je uputili na advokata koji pruža besplatnu pravnu pomoć za naše korisnike, kako bi dobila tačne informacije šta joj je potrebno sve od dokumentacije. Pravno gledano ovo jeste komplikovan slučaj. Ali, nama je najbitnije da su majka i dete zaštićeni, da mi imamo resurse da im pomognemo i da možemo u okvirima naših mogućnosti da uključimo podršku, kaže za „Blic“ pomoćnica direktora CZSR u Nišu Lidija Stanković.

Kako do pasoša za Lenu?​

"Blic" je kontaktirao i kancelariju zaštitnika građana Zorana Pašalića, vezano za proceduru dobijanja pasoša u ovoj situaciji.
OTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER
Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić sa ćerkom Lenom
- Zakonom o putnim ispravama propisano da zahtev za izdavanje putne isprave za maloletna lica podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj, ali se, izuzetno, putna isprava može izdati i bez saglasnosti u slučaju da je jednom od roditelja odlukom suda dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili da je odlukom suda dozvoljeno izdavanje putne isprave, navode u kancelariji ombudsmana. U ovoj instituciji navode da se bugarska državljanka za pravnu pomoć može obratiti i pružaocima besplatne pravne pomoći u okviru lokalne samouprave na čijoj teritoriji trenutno boravi te da ovu uslugu može dobiti ukoliko ispunjava uslove predviđene Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/b...sti-srbiju-jer-dete-ne-moze-da-dobije/pbvjtrw

Видим у неким коментарима испод вести да је опет и овде крив Центар за социјални рад.

То је зато што људи у оваквим ситуацијама размишљају својим емоцијама а не логиком.

Ипак, кад већ размишљају емоцијама, да ли би исто размишљали да је у тексту наведено (чини ми се да није) то да је дете српски држављанин?

Дакле, један родитељ је српски држављанин, други родитељ бугарски држављанин, а дете је рођено у Србији. Дакле, рођењем је добило држављанство Србије. И како пустити дете које је држављанин Србије у страну земљу само са једним родитељем?

Држава Србија јесте дужна да помогне мајци и детету, али је основна дужност државе да штити српске држављане.

У медијима је претходних година било више случајева у којима су родитељи страни држављани одводили децу. Нпр. случај певачице ТАње Савић, па случај српске држављанке и турског држављанина, и тај случај је чини ми се постао познат јавности кад је мајка гостовала у емисији Тање Војтеховски. Затим случај ћерке бивше министарке ни за шта, Јасне Шекарић, где је рођено дете у Египту са египатским држављанином...итд..итд..још много случајева за које јавност не зна.

Такође, многе ствари овде треба испитати, и чак и да постоји само ово из текста, опет ситуација уопште није једноставна и врло је деликатна.

ДА ли су се њих двоје венчали у Немачкој? Па се он изгубио у Немачкој, а она из Немачке кренула кући, у Бугарску и, онако успут, у осмом месецу трудноће решила да проведе извесно време у Србији, матичној земљи свог мужа?

Свакако да је детету место уз мајку, и постоји поступак издавања пасоша, али разлог тога што је поступак спор је управо да би се утврдиле све чињенице и околности, зарад заштите детета.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Ovde realno socijalna služba treba dobro da pomogne. A ne da novac ide na migrante i na etničku grupu koja ima petoro dece u proseku

Како да помогне?

Финансијски?

То и није нека суштинска помоћ.

Плус, понуђен јој је смештај у тај Матерински дом.

Дакле, имали би кров над главом, три оброка, вероватно и џепарац, све што је потребно за дете.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
On se navodi kao otac ali nije potpisao priznanje da je otac jer nije bio na porodjaju, znaci kao da nije i njegov jebeni autogram ne postoji,a i da se udavio u reci i nikad ga ne nadju ne moze od njega da zavise tudji zivoti
Ако се дете роди у браку, муж је отац детета.

(може да доказује супротно, али се у матичне књиге уписује муж мајке)
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Ne ,mora da potpise na otpusnoj listi iz bolnice da priznaje roditeljstvo
A ona je trebala da kaze da nije otac i da ne zna ko je ako ce tako da resi zakonske dijabole

Нооооо....

Нема шта муж да признаје или не признаје у болници.

Муж мајке се уписује као отац детета у матичну књигу рођених, и то је тако.

А ако мисли да није отац, може да поднесе тужбу суду и да доказује да није. Бар је данас лако то доказати.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Pitanje očinstva je regulisano Porodičnim zakonom Republike Srbije. Za razliku od materinstva koje je Porodičnim zakonom definisano na jedan način (majka deteta jeste žena koja ga je rodila), očinstvo je definisano na više načina. Tako prema Porodičnom zakonu:

1. ocem deteta koje je rođeno u braku smatra se muž majke deteta.
2. ocem deteta koje je rođeno u roku od 300 dana od dana prestanka braka smatra se muž majke deteta iz tog braka ako je brak prestao smrću muža i ako majka nije sklopila novi brak u tom roku.
3. ocem deteta koje je rođeno u novom braku smatra se muž majke deteta iz tog braka.
4. ocem deteta koje je rođeno van braka smatra se muškarac čije je očinstvo utvrđeno priznanjem, odnosno čije je očinstvo utvrđeno pravnosnažnom sudskom presudom.
 

FDDD

Poznat
Poruka
7.071
Како да помогне?

Финансијски?

То и није нека суштинска помоћ.

Плус, понуђен јој је смештај у тај Матерински дом.

Дакле, имали би кров над главом, три оброка, вероватно и џепарац, све што је потребно за дете.
Razmičeš mnogo redove

Ne vidim suštinuz:shock:
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Razmičeš mnogo redove

Ne vidim suštinuz:shock:

Центар је помогао. Обезбедио јој је смештај у Материнском дому.

Ако је то недовољно, шта сматраш да Центар још треба да уради?
 

FDDD

Poznat
Poruka
7.071
Центар је помогао. Обезбедио јој је смештај у Материнском дому.

Ако је то недовољно, шта сматраш да Центар још треба да уради?
Ako je to istina stvarno ne treba više
 

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.817
On se navodi kao otac ali nije potpisao priznanje da je otac jer nije bio na porodjaju, znaci kao da nije i njegov jebeni autogram ne postoji,a i da se udavio u reci i nikad ga ne nadju ne moze od njega da zavise tudji zivoti
Očinstvo

Član 45

(1) Ocem deteta koje je rođeno u braku smatra se muž majke deteta.

(2) Ocem deteta koje je rođeno u roku od 300 dana od dana prestanka braka smatra se muž majke deteta iz tog braka ako je brak prestao smrću muža i ako majka nije sklopila novi brak u tom roku.

( Iz Porodičnog zakona)
 

limunada

Buduća legenda
Poruka
27.229
A sta bi bilo da se dijete rodilo u Bugarskoj?
A ona Bugarka,a otac Srbin?
Onda bi on morao da rjesava birokratske zavrzlame,pod uslovom da zeli da vidi dijete.
Malo mi nejasno ovo da ako se otac ne pojavi,ona ne moze nista...Znaci,tako bi neko mogao biti dozivotno "zarobljen" i zavisan od nekoga ko se ne pojavljuje da brine o djetetu.
Zar nema neki rok do kog je otac duzan da se pojavi i izjasni?
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
A sta bi bilo da se dijete rodilo u Bugarskoj?
A ona Bugarka,a otac Srbin?
Onda bi on morao da rjesava birokratske zavrzlame,pod uslovom da zeli da vidi dijete.
Malo mi nejasno ovo da ako se otac ne pojavi,ona ne moze nista...Znaci,tako bi neko mogao biti dozivotno "zarobljen" i zavisan od nekoga ko se ne pojavljuje da brine o djetetu.
Zar nema neki rok do kog je otac duzan da se pojavi i izjasni?
Pise u uvodnom postu.

Odlukom suda moze da se izda putna isprava.
 

Padre

Veoma poznat
Poruka
12.180
Očinstvo

Član 45

(1) Ocem deteta koje je rođeno u braku smatra se muž majke deteta.

(2) Ocem deteta koje je rođeno u roku od 300 dana od dana prestanka braka smatra se muž majke deteta iz tog braka ako je brak prestao smrću muža i ako majka nije sklopila novi brak u tom roku.

( Iz Porodičnog zakona)
Ovaj stav 2 je najveca glupost koja postoji. Znam slucaj gde dodju bivsi muz i otac deteta. Bivsi muz kaze dete nije moje a bioloski otac kaze - priznajem dete, moje je a maticar kaze ja moram po zakonu pa vi sudski to resavajte... Realno, cesto ljudi cak i godinama ne zive zajedno ali se ne ratvedu i onda treba jos sudski da resavaju pitanje ocinstva u situacijama gde je sve jasno i gde postoji osoba koja priznaje dete.
 

Padre

Veoma poznat
Poruka
12.180
Центар је помогао. Обезбедио јој је смештај у Материнском дому.

Ако је то недовољно, шта сматраш да Центар још треба да уради?
Da li si ikada video Materinsi dom i uslove tamo? Ja sam bio pre par godina i iskreno se nadam da je nesto ozbiljno tamo promenjeno.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.488
Da li si ikada video Materinsi dom i uslove tamo? Ja sam bio pre par godina i iskreno se nadam da je nesto ozbiljno tamo promenjeno.
Da citiram ponovo pitanje.

Ако је то недовољно, шта сматраш да Центар још треба да уради?
 

Top