Bugari hoće babu Vangu za sveticu

Battlecat

Iskusan
Poruka
6.978
Ja znam za neku pricu sad me podsetiste da je isao kod nekog vodje bandita i da ga je ubedjivao da prestane pljacku i mucenje tih ljudi i zarobljenika i ovaj poceo da se dere na Sv. Savu i tu ludilo , bes... Uglavnom posle par upozorenja Sava mu kaze da je nadrljao u fazonu i kako je odlazio u dvoristu tog utvrdjenja se zacuo krik i taj bandit je pao mrtav od srca kao ... To sam citao nemam pojma gde, sad ne mogu da se setim .... :)

Thanatos

Poznat
Poruka
9.917
Ja znam za neku pricu sad me podsetiste da je isao kod nekog vodje bandita i da ga je ubedjivao da prestane pljacku i mucenje tih ljudi i zarobljenika i ovaj poceo da se dere na Sv. Savu i tu ludilo , bes... Uglavnom posle par upozorenja Sava mu kaze da je nadrljao u fazonu i kako je odlazio u dvoristu tog utvrdjenja se zacuo krik i taj bandit je pao mrtav od srca kao ... To sam citao nemam pojma gde, sad ne mogu da se setim .... :)

Pa to je to - dosije Strez :lol: , samo upakovano u foliju..:D

AZTEC

Buduća legenda
Poruka
27.336
Isto što i baba Vanga...Bugarin..:D

...Sava je imao nameru da se odmah vrati na Svetu Goru, ali ga događaji zadržaše, te prilično dugo ostade u Srbiji. Za vreme svog boravka, radio je na podizanju crkava, uređivao je službe po crkvama, po ugledu na službe u manastirima Svete Gore, uvodio je lepe običaje, a štetne iskorenjivao. Nekako u to vreme, napade na srpske zemlje bugarski vlastelin Strez i Sava ode napadaču da ga nagovori da odustane od rata. Strez nije hteo ni da čuje, te mu Sava naposletku reče: "I mi imamo konja i junaka, a Bog će videti ko je kriv: mi ili ti." Te noći Strez naprasno umre, i u obe vojske, i srpskoj i bugarskoj, verovalo se da je Bog uslišio Savinu molitvu i presudio krivcu..."

I ti si na osnovu ovoga zakljucio sa je sv.Sava bio ubica?

Pa cak i da je tacno nema veze sa tim da se on proglasi "ubicom":cepanje:

gospodarica

Domaćin
Poruka
4.421
Ponedeljak - 07.02.2011
Povodom stogodišnjice rođenja bugarske proročice Vangelije Guščerove, poznatije kao baba Vanga, koja će se obeležiti 3. oktobra, u delu Bugarske pravoslavne crkve javio se zahtev da se ona proglasi svetom, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Taj predlog je izneo arhijerejski namesnik za Petrič Angel Kočev, koji je u kući, u kojoj je Vanga živela do smrti 1996, služio obred jeleosvećenja, svete tajne u pravoslavlju kada se osvećuje ulje za pomazanje bolesnika.
Kuća je do 2007. godine bila zatvorena, a uskoro će biti pretvorena u muzej. Kočev je istakao da je slepa Vanga, „mučenica pravoslavne crkve“, lečila bolesne, poznavala trave i davala nadu unesrećenima, kao i da su se dešavala „čudesna isceljenja“.
- Nakon njene smrti, hiljade ljudi dolazi u hram koji je ona podigla, odlaze na njen grob, doživljavaju pozitivnu energiju, postižu duhovnu čistotu i isceljenje. Mnogi u Bugarskoj i šire žele da se ona kanonizuje - rekao je Kočev i pozvao Sveti sinod da razmotri ovu inicijativu.

http://www.alo.rs/vesti/35433/Bugari_hoce_babu_Vangu_za_sveticu

:rotf::rotf::rotf:

Sramota

Thanatos

Poznat
Poruka
9.917
I ti si na osnovu ovoga zakljucio sa je sv.Sava bio ubica?

Pa cak i da je tacno nema veze sa tim da se on proglasi "ubicom":cepanje:

Ma jok. Ovo je upakovana pričica, zamotana u foliju...
Ok, teško je to prihvatiti, najveći svetac pa ubica...Joj...Zato crkva u širokom luku zaobilazi dosije Strez...ali šta da se radi. Ja sam istoričar a ne storyteller..:D Sava je pre svega bio političar. Kao i svi drugi veliki srpski sveci...I nije birao sredstva..;)

I kako misliš da ako je tačno da nema veze s tim da se proglasi ubicom? A? Ništa, malo sam ubio čoveka, ali nisam ubica, jok, jok? :D Blago tebi..:D