"Bug chasing" - gej muškarci koji namerno teže da dobiju HIV virus

gost 303160

Domaćin
Poruka
3.630
Ovaj fenomen se prvi put pojavio u Americi, zapravo prvi put je identifikovan u Americi tokom 1999. godine ali nije bilo mnogo istraživanja na temu. Taj fenomen predstavlja tabu među gej zajednicom kao i uopšte sama priča o HIV virusu ili Sidi.

Prvi koji je zvanično ukazao na pojavu takvog trenda je bio magazin "Rolling Stone" 2003. godine koji je tvrdio da je 25% novozaraženih HIV virusom to postiglo svojevoljno putem seksa sa muškarcima koji su bili HIV pozitivni. Potom je snimljen dokumentarni film 2003. godine "The Gift" , HIV virus se smatra poklonom među pripadnicima gej populacije koji žele da dobiju taj virus.

Kako gledate na ovu pojavu sa psihološkog aspekta. Zar je želja za prihvatanjem unutar određene grupacije, kojoj osoba okvirno gledano pripada, dostigla tolike razmere da prevazilazi svaku formalnu normu ličnog i uopšteno moralnog integriteta.

Poslednja izmena:
Ovo rade zbog para koje dobijaju na osnovu toga sto imaju ovu bolest ne zato sto nisu strejt.

Država vodi brigu o njihovom lečenju tj. obezbeđuje im lekove, doduše tada samo Velika Britanija. Odgledaj dokumentarac, jedan od tih muškaraca, koji je otvorio sajt preko kojeg organizuje "bareback" žurke (seks bez zaštite) nije tada imao zdravstveno osiguranje a lečenje u Americi bi ga koštalo tada 12 000 dolara godišnje. Zapravo ti lekovi imaju jako puno nuspojava, četvorica muškaraca koji se pojavljuju gore u dokumentarcu su HIV pozitivni i zapravo su imali najviše srčanih problema zbog lekova koje uzimaju. Jedan od njih je morao ugraditi i bajpas. Niko njima nije davao pare.

Poslednja izmena:
U tome i jeste stvar oni to nisu radili zbog novca. U dokumentarcu se spominje da je dosta njih to želelo da uradi zbog toga što su im partneri umirali od Side pa nisu mogli da izdrže da budu sami bez njih. Najčešći slučajevi su bili zbog toga da ne brinu više o tome da li će ili neće dobiti HIV. Po njihovom tumačenju HIV je postao opšteprihvaćen u gej zajednici kao takav. Odnosno da će se svako pre ili kasnije zaraziti.

Pa,sta znam..nema tu neke velike filozofije.To su ili ljudi koji su promasili zivot,nista nemaju,osecaju se nezadovoljno u svakom pogledu,zive od tudje milostinje,psihicki zavise od partnera,koji su zarazeni,gledaju na njih kao na vazduh koji disu,misle umrece bez njega..bla,bla.Mozda su to ljudi koji zele da se ubiju,ali su kukavice da to urade pistoljem,lekovima..itd...

Sa druge strane,najverovatnije,dolaze oni koji su imali sve u zivotu,pa im fali malo uzbudjenja...Mislim da i jedni i drugi ne znaju sta ce od obesti..

Bolesna bagra..zaraziti se svesno neizlecivom bolescu,ne mogu to da shvatim.Ne bih ja to ispitivala,ja bih sve njih na njivu,po ceo dan da kopaju na suncu,beru voce ili vare na nekoj gradjevini,kopaju kanale,da se muce za dinar i prehranjuju decu od mizerne plate..pa da shvate sta je zivot.Kad imas posao i sta da radis u zivotu,nemas vremena da se po ceo dan izlezavas i mislis o budalastinama...Zaludan mozak je opasna stvar...

Poslednja izmena:
Ne znam, ali zar u 2003 nisu imali kondome?

Kapiram donekle da svi (tj. dobar deo) ljudi u njihovom okruzenju umire od side, ali ne mislim da je to razlog prepustiti se i namerno dobiti sidu, sto mu dodje kao produzeno samoubistvo.

Pogledaj dokumentarac, na seks žurkama koje organizuju likovi u jednom "klubu" su postojala 4 pravila, nema droge, nema lošeg ponašanja, nema kondoma i nema odeće. Kasnije su dopustili likovima koji žele da koriste kondome da ih slobodno koriste ali od oko njih 100-120, koliko muškaraca prisustvuje takvim žurkama, oni pronađu svega 2-3 kondoma narednog jutra nakon žurke. Dakle masovna većina njih uopšte ne želi da koristi kondome.

Ne znam, ali zar u 2003 nisu imali kondome?

Kapiram donekle da svi (tj. dobar deo) ljudi u njihovom okruzenju umire od side, ali ne mislim da je to razlog prepustiti se i namerno dobiti sidu, sto mu dodje kao produzeno samoubistvo.

Mlad si ti, moj moderatore !

Naravno da su samoubice,
to važi za svakog ko je na putu alternative,
bilo da je krimos, alkos, pušač, homić, narkos ...

Daću ti jedan primer iz sopstvenog iskustva.

Osamdesetih, imam drugara koji je heroinski zavisnik
i jednog dana ga vidim kako iglu ispira u wc šolji !!!

- Šta radiš brate ?
Videvši me zapanjenog, nasmeja se i odgovori :
- Ma sasvim je svejedno od čega ću umreti ...

Overio je par meseci kasnije !

Andrew Solomon u Noonday Demon (verovatno najbolja naučno-popularna (dakle, kad se ne poredi sa Kristevom i sl) knjiga o depresiji) opisuje praktikovanje ove discipline u ranim fazama svoje bolesti, a sa samouništenjem kao krajnjim ciljem. Knjiga je prvi put objavljena 2001. - 2 godine pre otog članka u Rolling Stone-u. Dakle, prethodni post je verovatno tačan, samoubistvo jeste cilj, a post dollarqueen maša za svetlosnu godinu - niko se ne ubija zato što je zaludan ili zato što je uspeo da prehrani sitnu decu od pristojne plate, dinarom za koji nije morao da robuje, pa sad nema čim drugim da se bavi, te uzme da vilozovira. A i svako ko je "radio na njivi, kopao na suncu, vario na građevini, brao voće" zna da misli tad najviše lutaju. Ne znam šta jeste, ali koncentracioni logor sigurno nije lek za egzistencijalnu krizu. Frankl se ne bi složio, Primo Levi verovatno bi.

Back