Budžet Vojvodine znatno umanjen - jedan od razloga Ekspo

Vojvodina je "drzava" koja je zasnovana na socijalistickoj propaloj privredi i propascu tog sistema i industrije koju je nasledila od proteranih Nemaca. Pa tako je Vojvodina imala 15-tak fabrika namestaja a da nije imala m3 drveta za proizvodnju namestaja, fabrike masinskih proizvoda zasnovanih na tehnologiji pre II sv.rata, tekstilnu industriju bez kg sirovina, trzistsa i tehnologije... itd. Jednostavno, industrija u Vojvodini nije prezivela tranziciju i gubitak YU trzista.

Uzgred, moji su verovatno mnogo duze u Sremu nego sto su tvoji u Backoj, bar 2 veka. Moje nije J.B.Tito dovozio na kamionima i vlakovima bez voznog reda kao sto ste vi Topalovici pristigli u Backu. I gle, moji su se borili jos u 19-tom veku da se prisajedine Srbiji a tvoji su se od pocetka svrstali uz komuniste i autonomiju. Sto domaci u Sremu kazu: "Ybo, vas voz koji vas je dovezao i komunisti koji vas ovlastise.".

Kao prvo pausalnim etiketiranjem pokusavas da diskreditujes ovo sto pisem, dakle koristis princip Ad hominem, pritom niti ja znam koliko su tvoji u Sremu niti ti znas moje poreklo a to je nebitno vec je bitno da ti podrzavas da skoro pola budzeta odlazi za EXPO i to je sustina a ovi tvoji stavovi zapravo su sustinski dobri za jednu psiho analizu ali tvoji stavovi su toliko bedni da ne prelaze prag intelektualne suvislosti da bi ti sada odgovarao. Zato ides na blok.

Kao prvo pausalnim etiketiranjem pokusavas da diskreditujes ovo sto pisem, dakle koristis princip Ad hominem, pritom niti ja znam koliko su tvoji u Sremu niti ti znas moje poreklo a to je nebitno vec je bitno da ti podrzavas da skoro pola budzeta odlazi za EXPO i to je sustina a ovi tvoji stavovi zapravo su sustinski dobri za jednu psiho analizu ali tvoji stavovi su toliko bedni da ne prelaze prag intelektualne suvislosti da bi ti sada odgovarao. Zato ides na blok.
Kad covek na diskusije na forumu pocinje da ubacuje pravne izraze onda znas da imas posla sa covekom iza promasene price.
Odlazi pola "vojvodjanskog" budzeta, ne budzeta republike Srbije.

Uzgred, sam si poceo pricu o autonomiji, ja sam se nadovezao na to.

Poslednja izmena od moderatora:
1987 godine prema zvanicnim podacima Statistickog godisnjaka Srbije, Vojvodina je imala BDP po glavi stanovnika znacajno iznad proseka stare Jugoslavije i to za nekih 30% u ravni sa Hrvatskom, skoro duplo veci od BIH a za nekih 30% veci od ostatka Srbije sa BG a danas je to najsiromasniji deo Srbije i to bas zbog ovakve centralisticke politike gde i ono malo sto ti daju da raspolazes, pola uzmu za priredbu u BG.
Cinjenice su neumoljive.

1987 godine prema zvanicnim podacima Statistickog godisnjaka Srbije, Vojvodina je imala BDP po glavi stanovnika znacajno iznad proseka stare Jugoslavije i to za nekih 30% u ravni sa Hrvatskom, skoro duplo veci od BIH a za nekih 30% veci od ostatka Srbije sa BG a danas je to najsiromasniji deo Srbije i to bas zbog ovakve centralisticke politike gde i ono malo sto ti daju da raspolazes, pola uzmu za priredbu u BG.
Cinjenice su neumoljive.
Cinjenice su drugacije, manje cifre nego sto vi autonomasi uvek volite da radite, 1988/89 je Vojvodina imala 119 poena (ako je prosek za SFRJ bio 100 poena BDP-a), Slovenija je imala 199 (stotinu i devetdest devet), Hrvatska 125,6 a (uza) Srbija 103. Region Beograda je za napomenu, tad imao 138.
Evo i izvora za to LINK, LINK <----- , rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - da ne bude nepristranosti. Ohh, kako se uvek upecate u lazi...

Vojvodina je imala industriju koja je bila poprilicno tehnoloski zaostala, zasnivala se na poljoprivredi kao glavnoj privrednoj grani te u celoj Vojvodini nije bilo jednog preduzeca koje je proizvodilo i izvozilo iole tehnoloski slozeniji proizvod. Tadasnje trziste SFRJ je bilo zasticeno visokim uvoznim dazbinama, pogotovo za hranu koja je bila osnovni prozivod Vojvodine te su ga kupovali i Slovenci i Hrvati i ostali "bratski" narodi. Raspadom SFRJ, ratovima, sankcijama i gubitkom trzista SFRJ industrija Vojvodine je ostala nasukana i vremenom se urusavala, uostalom, kao i ostatka Srbije. 2000-tih su dosli strani i domaci investitori i otkupili i nastavili da razvijaju ono sto valja od industrije, odnosno ono sto moze da proizvodi na kapitalistickim osnovama a ne socijalistickoj ekonomiji. Pa tako u celoj Vojvodini ima nekoliko preduzeca koja su tako prezivela i dalje postoje, pivare u Apatinu i Celarevu, fabrika cementa u Beocinu, Hemofarm u Vrscu, Tarkett u Palanci (koji je u medjuvremenu riknuo zbog gubitka trzista u Rusiji)... i to je to uglavnom.

Sve tekstilne fabrike su ugasene (a imala ih je svaka varos u Vojvodini) jer je mnogo jeftinija proizvodnja i sirovine negde u Aziji, metalska industrija (svaka varos je imala neku takvu firmu) je ugasena jer nikom ne treba niti je bilo sta upotrebljivo proizvodila, prehrambena industrija je redukovana jer nikome ne treba mlekara u svakom gradu, klanica u svakoj varosi itd. Jednostavno, 2000-tih su se u odnosu na '80-te desile ogromne promene u svetskoj ekonomiji i industriji a da se Vojvodina, pa i Srbija nije u to ukljucila.

Poslednja izmena:
Smradikalski vampiri sisaju krv vojvođanima!
Pa cek, ti si sa Vrachara pa sledi tek da ti sisas krv vojvodjanerima jer gore na Vracharu niko nista ne radi, samo kaficare, varaju provincijalce i udaraju svima u Srbiji porez za njihov luxuzan zivot... mali kurshluz sa tvojom logikom? Ranije si se hvalio da si nobles zato sto zivis na Vracharu i da ostali treba da ti se klanjaju kad dolazis na forum.

Jer, vidis da vojvodjaneri kukaju za '88-om i vremenom pre jogurt revolucije.

Evo jednog dobrog teksta a posebno treba citirati sledece cinjenice koje dosta govore o razvoju Vojvodine u periodu autonomije:

Vojvodina je za tih 14 godina autonomnog statusa, sem dodatne izgradnje vlastitog političkog subjektiviteta kroz činjenicu da je bila konstituent jugoslovenske federacije, zabeležila privredni rast bez presedana: Utva iz Pančeva je proizvodila delove za mlazne avione, IDA iz Kikinde automobile, u čak sedam brodogradilišta proizvodili su se rečni brodovi, novosadski Novkabel proizvodio je optičke kablove i kompjutere… Naravno, proizvođači hrane kojih je bilo u celoj Vojvodini, uključujući i velike poljoprivredno-industrijske kombinate svoje proizvode su plasirali na evropska i svetska tržišta i na njima ostvarivali veoma značajne profite, uključujući i „posao veka“ – izvoz šunke za vojsku SAD. Kompanija Naftagas je, pored domaćih rezervi, naftu istraživala i izvlačila u afričkim, azijskim i bliskoistočnim zemljama. Građevinci su učestvovali u izgradnji pruga, autoputeva, brana, pa čak i jedne prestonice – Librevillea, glavnog grada Gabona (firma 25. maj, Novi Sad).

Spisak najpoznatijih svetskih kompanija (Opel, IBM, Boeing, Olivetti…) sa kojima su sarađivala preduzeća iz Vojvodine je bio impozantan.

Sve u svemu, ukupan razvoj Vojvodine bio je oličen u izgradnji novih i modernizaciji postojećih industrijskih postrojenja i infrastrukture, rastu BDP-a po glavi stanovnika, otvaranju novih radnih mesta, fakulteta, škola, bolnica…

https://balkans.aljazeera.net/opini...ini-dan-kada-je-pocelo-razbijanje-jugoslavije

Evo jednog dobrog teksta a posebno treba citirati sledece cinjenice koje dosta govore o razvoju Vojvodine u periodu autonomije:

https://balkans.aljazeera.net/opini...ini-dan-kada-je-pocelo-razbijanje-jugoslavije
Teskt je iz muslimansko-antisrpskog glasila koji radi istom metodom kao i ti, shac-metodom, uvrezenim "istinama" a ne stvarnim podacima a po logici da Srbiju i Beograd optuze za sva zla u bibvsoj SFRJ. Moj link je na naucni rad u izdanju Hrvatske akademije Z.U. I to je kljucna razlika.

U tom tekstu muslimanskog glasila kaze se da je 25.maj iz NS gradio glavni grad Gabona, te je jasno da autor tog teksta nema pojma o tome sto pise jer 25.maj NIJE bio gradjevinsko preduzece nego transportno preduzece. Znaci laz u tekstu.
Ida iz Kikinde NIJE proizvodila automobile nego, sto joj samo ime kaze, izlivala odlivke za Opel po specifikacijama iz Nemacke. Jos jedna laz.
Utva iz Panceva je proizvodila delove za mlazne avione Galeb i Jastreb a ne za Boeing ili tadasnji MCDonell Douglas sto autor teksta zeli da nam nametne.
U 7 brodogralista su se proizvodili recni brodovi za gde? I kome su ih izvozili?
Novkabel je proizvodio kompjutere? Kako su se zvali i koliko ih je proizveo? Prvi opticki kabal u Srbiju/SFRJ je polozen 1984 na Konjarniku a Novkabel ga je kao proizvodio. Itd.

Gomila lazi.

Vojvodina je za tih 14 godina autonomnog statusa, sem dodatne izgradnje vlastitog političkog subjektiviteta kroz činjenicu da je bila konstituent jugoslovenske federacije, zabeležila privredni rast bez presedana
Kaze "novinar" Aljazeere.
Pa tako po statistikama (dao sam link gore) 1974 godine je Vojvodina imala drustveni proizvod po stanovniku 115% a posle 14 godina je taj proizvod bio 119%. Znaci porastao je za 5% u odnosu na SFRJ prosek. Isto kao i u uzoj Srbiji, za 5%. I gde tu "novinar" tog verskog smeca od novina vidi "privredni rast bez presedana"?

SFRJ se urusila zato sto ekonomski nije bio odrziv taj privredni model, cak su i Hravatska i Slovenija nazadovale u '80-tim u odnosu na 1980-tu i to je glavni razlog raspada te drzave.

Vojvodina je "drzava" koja je zasnovana na socijalistickoj propaloj privredi i propascu tog sistema i industrije koju je nasledila od proteranih Nemaca. Pa tako je Vojvodina imala 15-tak fabrika namestaja a da nije imala m3 drveta za proizvodnju namestaja, fabrike masinskih proizvoda zasnovanih na tehnologiji pre II sv.rata, tekstilnu industriju bez kg sirovina, trzistsa i tehnologije... itd. Jednostavno, industrija u Vojvodini nije prezivela tranziciju i gubitak YU trzista.

Uzgred, moji su verovatno mnogo duze u Sremu nego sto su tvoji u Backoj, bar 2 veka. Moje nije J.B.Tito dovozio na kamionima i vlakovima bez voznog reda kao sto ste vi Topalovici pristigli u Backu. I gle, moji su se borili jos u 19-tom veku da se prisajedine Srbiji a tvoji su se od pocetka svrstali uz komuniste i autonomiju. Sto domaci u Sremu kazu: "Ybo, vas voz koji vas je dovezao i komunisti koji vas ovlastise.".
Još da nam objasniš ko je i kako izgubio to YU tržište. Neki Vojvođani sigurno zasrali stvar.

Još da nam objasniš ko je i kako izgubio to YU tržište. Neki Vojvođani sigurno zasrali stvar.

Vojvodjani su uvek bili i više nego aktivni činioci političkog života Republike Srbije. Stoga, kako tako lako odbacuješ tu mogućnost? Po ovome što pišete, ispade da su u Vojvodini sve patriota do patriote, časni u pošteni ljudi, sveti, a u ostatku Srbije sve sami ološi. Sigurno da je tako. Da se videti i po aktuelnom premijeru. A ni Vulin puno ne zaostaje.

1200px-Flag_of_Vojvodina.svg.png

Vojvodjani su uvek bili i više nego aktivni činioci političkog života Republike Srbije. Stoga, kako tako lako odbacuješ tu mogućnost? Po ovome što pišete, ispade da su u Vojvodini sve patriota do patriote, časni u pošteni ljudi, sveti, a u ostatku Srbije sve sami ološi. Sigurno da je tako. Da se videti i po aktuelnom premijeru. A ni Vulin puno ne zaostaje.
Vučević u to vreme nije bio aktivan a Vulin je dođoš kojem je Rusija preča od Srbije.

90ih su glavne kolovođe i huškači bili Sloba, Šeki, Baba Jula, pa i ovaj Bugojanac.

Vučević u to vreme nije bio aktivan a Vulin je dođoš kojem je Rusija preča od Srbije.

90ih su glavne kolovođe i huškači bili Sloba, Šeki, Baba Jula, pa i ovaj Bugojanac.

Jugoslavija bi se svakako raspala, a tupavi psiho Milošević je Crnogorac. Pravi Srbin nikada, koliko god bio i lopov, i alav, i korumpiran, željan vlasti i moći, ne bi to priredio svojoj zemlji i svom narodu. Ali, to je već druga tema. Činjenica je da je danas SNS i te kako popularan baš u Vojvodini. I od toga treba krenuti, a ne krivicu i odgovornost prebacivati na druge.

Izgubljeno je raspadom SFRJ, Milosevic je dosao i okupirao Sloveniju i Hrvatsku, jel tako? Opsss, a pre toga oni proglasili nezavisnost. Rastkanje te drzave je pocelo te, 1974-te, svaka republika i pokrajina su dobili fakticku automoniju od federalnih vlasti te su do 1980-me i smrti Copavog doveli drzavu do banrota ( cuveni period stabilizacije i restrikcija kada je drzava sve zivo izvozila a uvozila na kasicicu). "Brak" je jos na misice trajao do 1988-89 i svako je krenuo na svojus tranu. U medjuvremenu su nezavisne drzave otkrile druge proizvodjace sunke iz Evrope, druge proizvodjace automobila, trece proizvodjace mlaznih aviona itd. I gle, Hrvatima i Slovencima je odjednom otkriveno da sunka iz Mitrosa iz Sremske Mitrovice nije najbolja, a ni najjeftinija sunka u Evropi. Takodje, su potrosaci iz Srbije otkrili da Krasova bajadera nije ni upola kvaliteta (pa bogami i cene) jednog Lindta, Mercyja ili Ghirardelija. Jednostavno, otkrili smo da Slovenci ne prave najbolje stvari na svetu a Hrvati za nijansu losije. No, opet politika iz 2000+ je pripustila na srpsko trziste Slovencima i Hrvatima a oni naprotiv, zatvorise svoje za srpske proizvode.

Uzgred, Vojvodjanima nisu dosli u pomoc Kragjevcani ili Leskovcani da ruse autonomasku vlast u NS, jogurtom su se gadjali Pankov i Ketres, cistokrvna sumadijska prezimena. Ybt, na forumu 5 hiljada autonomasa a Ljiga (SDV) nije mogao da skupi ni toliko glasova u celom Novom Sadu. Prevrtljiv svet.

Vojvodjani imaju "A" listu olosha na politickoj sceni Srbije: setite se samo Radomana Bozovica, Kertesa, Pankova, Jovica, Maje Gojkovic, Mircica, Pajtica, Canka, Comicke, Vulina, Bajatovica, sad Vucevica... a mi sa malo duzim secanjem secamo se i Canka Seniora, Veselinova, Dornjskog, Krunica i ostale jagnjece partizanske ekipe i jahaca popova.

Jugoslavija bi se svakako raspala, a tupavi psiho Milošević je Crnogorac. Pravi Srbin nikada, koliko god bio i lopov, i alav, i korumpiran, željan vlasti i moći, ne bi to priredio svojoj zemlji i svom narodu. Ali, to je već druga tema. Činjenica je da je danas SNS i te kako popularan baš u Vojvodini. I od toga treba krenuti, a ne krivicu i odgovornost prebacivati na druge.
Popularan je SNS u Vojvodini, ali samo među dođošima iz Bosne i Hrvatske.

Back